IMG 8351 Facetune 15 11 2019 14 20 57

 
András Csengő is mijn naam, geboren (Utrecht, 17 februari 1963) en getogen in Nederland met Hongaarse ’roots’. Mijn ouders ontvluchtten begin november 1956 hun vaderland dat onder de voet werd gelopen door de oprukkende Sovjet-tanks. De Hongaarse opstand werd bruut in de kiem gesmoord, mijn ouders konden niet meer terugkeren……

Tot eind jaren negentig was ik in Nederland woonachtig, ik ben afgestudeerd in ondernemingsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Commerciële werkervaring heb ik opgedaan bij diverse internationaal opererende bedrijven, waaronder Heineken.

Na de milleniumwisseling heb ik gewoond en gewerkt in Midden- en Oosteuropese landen, waaronder Hongarije. Momenteel leef ik in het land van mijn ’roots’ met mijn gezin. Inmiddels ben ik reeds een tijdje zelfstandig ondernemer en onafhankelijk publicist.

András News Network

Wekelijks vindt U meerdere columns op deze website over tal van onderwerpen. Meestal becommentarieer actuele nieuwsfeiten op het gebied van (internationale) politiek, maatschappelijk relevante gebeurtenissen, sport en wat al niet meer. Op hypocriete uitspraken van politici en andere ’influencers’ mag ik graag reageren.

Mijn stijl is kritisch/satirisch, maar ik probeer altijd te relativeren. Dat lukt me overigens niet altijd……
 

Doomsday Clock vagy Végítélet Órája

Doomsday Clock vagy Végítélet Órája

Igen, emberek, a szívem a torkomban dobogott, mert azt gondoltam, hogy a Végítélet óráját megint előrébb teszik egy kicsit. Hiszen tavaly 90 másodperccel volt 12 óra előtt, most még közelebb kerülnénk az Armageddonhoz? De szerencsére a Bulletin of the Atomic Scientists igazgatósága másképp döntött, és 90 másodperccel a ’világvége’ előtt hagyta.

A Jehova Tanúi számára ez a kitalált Végítélet órája természetesen a sátánimádók találmánya. Hiszen ők az egyetlen igaz hitet vallják, mindenki más a végítélet napján meghal és a pokolba kerül. Mégis úgy gondolom, hogy a Bulletin of the Atomic Scientists és a szekta követői közötti időbeli különbségek nem olyan nagyok. Így például a Jehova Tanúi vezetői azt mondták, hogy a koronavírus-járvány kitörésével minden bizonnyal elérkezett az utolsó nap végének utolsó része’. Ez körülbelül 90 másodpercnek felel meg, nem igaz?

A Végítélet óráját 1947-ben vezették be egy atomtudósokból álló csoport, akik a már említett Bulletin of the Atomic Scientists nevű nonprofit szervezetben tömörültek. Oppenheimer Robert is tagja volt ennek a társaságnak, ezért nem meglepő, hogy az 1945-ben ledobott két atombomba - Hirosimára és Nagaszakira - után az atomtudósok riadót fújtak. Az órát 1947-ben 7 órára állítottak a éjfél előtt, 1949-ben pedig már 3 órára előre tolva, 12 óráig. Ennek az az oka, hogy ebben az évben a szovjetek büszkén jelentették be, hogy már ők is képesek egy atombombát ledobni bár milyen városra….

Érdekes módon az óra 1963-tól 1968-ig 12 óránál maradt éjféltől. Míg a kubai válság 1962-ben még elegendő okot adott arra, hogy az órát néhány perccel a 12 órához közelebb állítsák. Vagy néhány másodperccel... Talán a tisztelt atomtudósok ebben az időszakban nem követték nyomon szorosan a világhíreket, ki tudja... 1991-ben a tudós urak már gyorsan reagáltak, és 17 órára (éjféjltől) állítottak be ’Armageddonig’. A hidegháború a Szovjetunió összeomlásával véget ért, és ez a geopolitikai tény jelentősen csökkentette a katasztrófa veszélyét. Vélték a nagy atomtudósik….

Igazuk volt? 1991-ben a következő országok rendelkeztek nukleáris fegyverekkel: Franciaország, Egyesült Államok, Oroszország, Egyesült Királyság és Kína (és nem hivatalosan Izrael, természetesen...). Ne felejtsük el Ukrajnát sem, 1991-ben vált függetlenné, de csak 1994-ben - a budapesti memorandumban - mondott le Ukrajna a területén elhelyezett nukleáris fegyverekről (Putyin még mindig annyira meg tud örülni ennek, mint egy gyermek egy doboz szaloncukornak...). Emellett 1990-ben kitört a Perzsa-öböl háború, Irak – az idióta Szaddám Husszein élén - megtámadta Kuvaitot, és folytatódott és folytatódott az afganisztáni háború. Még több végítéleti hír? 1990-ben Pakisztán és India már mindketten előrehaladott állapotban voltak az atombomba kifejlesztésében. Miért gondolták az atomtudósok 1991-ben, hogy az órát 17 órára kell állítani, az számomra (ismét) rejtély.

Azóta azonban fokozatosan közelebb kerültünk az 'végső katasztrófa' felé, 2023-ban már csak 90 másodpercre voltunk a világvégektől. De miért nem mozdultak el a mutatók tovább a 12 óra felé 2024-ben, az számomra még nagyobb rejtély. A tavalyi évben folytatódott az Ukrajna-háború, és hozzájött a háború Izrael és Hamász között. És tisztelt atomtudósok, hallottak már a jemeni hútikról, akik tavaly elkezdték támadásaikat (olaj)szállítóhajók ellen a Vörös-tengeren? Tehát nem csak a Gázai háborúból fakadó az eszkaláció, hanem a világméretű kereskedelmi áramlatok fenyegetése is."

Nem, arra a végítélet órára már nem fogok többé figyelni, inkább egy jó lemezt teszek fel 1980-ból. Mit szólna a BlondieAtomic’ című számához? Abban az évben a végítélet órája még a 1947-es kezdőálláson állt, azaz 7 óra éjfél előtt. És Ronald Reagant éppen megválasztották az Egyesült Államok elnökévé. Akit akkoriban egy szuperkapitalista hamis cowboynak láttunk B kategória színészi képességekkel. De ha Ronnie-t összehasonlítjuk azzal a mentálisan sérült Trumppal, aki idén akár vissza is térhet a Fehér Házba, valószínűleg sokkal pozitívabb ítéletet hozunk róla. Reagan például soha nem fenyegettet azzal, hogy elhagyja a NATO-t. És Trump, ez a bolond, igen...

 https://chat.openai.com/?fbclid=IwAR3P8pw33IYFz4Ch2-yPpXoq_f-m7Fsm0E0bfleAMaOiRXzWSTE_8gXL9z8

Geschreven door : András Csengő

1000 Characters left