Doomsday Clock vagy Végítélet Órája

Doomsday Clock vagy Végítélet Órája

Igen, emberek, a szívem a torkomban dobogott, mert azt gondoltam, hogy a Végítélet óráját megint előrébb teszik egy kicsit. Hiszen tavaly 90 másodperccel volt 12 óra előtt, most még közelebb kerülnénk az Armageddonhoz? De szerencsére a Bulletin of the Atomic Scientists igazgatósága másképp döntött, és 90 másodperccel a ’világvége’ előtt hagyta.

A Jehova Tanúi számára ez a kitalált Végítélet órája természetesen a sátánimádók találmánya. Hiszen ők az egyetlen igaz hitet vallják, mindenki más a végítélet napján meghal és a pokolba kerül. Mégis úgy gondolom, hogy a Bulletin of the Atomic Scientists és a szekta követői közötti időbeli különbségek nem olyan nagyok. Így például a Jehova Tanúi vezetői azt mondták, hogy a koronavírus-járvány kitörésével minden bizonnyal elérkezett az utolsó nap végének utolsó része’. Ez körülbelül 90 másodpercnek felel meg, nem igaz?

A Végítélet óráját 1947-ben vezették be egy atomtudósokból álló csoport, akik a már említett Bulletin of the Atomic Scientists nevű nonprofit szervezetben tömörültek. Oppenheimer Robert is tagja volt ennek a társaságnak, ezért nem meglepő, hogy az 1945-ben ledobott két atombomba - Hirosimára és Nagaszakira - után az atomtudósok riadót fújtak. Az órát 1947-ben 7 órára állítottak a éjfél előtt, 1949-ben pedig már 3 órára előre tolva, 12 óráig. Ennek az az oka, hogy ebben az évben a szovjetek büszkén jelentették be, hogy már ők is képesek egy atombombát ledobni bár milyen városra….

Érdekes módon az óra 1963-tól 1968-ig 12 óránál maradt éjféltől. Míg a kubai válság 1962-ben még elegendő okot adott arra, hogy az órát néhány perccel a 12 órához közelebb állítsák. Vagy néhány másodperccel... Talán a tisztelt atomtudósok ebben az időszakban nem követték nyomon szorosan a világhíreket, ki tudja... 1991-ben a tudós urak már gyorsan reagáltak, és 17 órára (éjféjltől) állítottak be ’Armageddonig’. A hidegháború a Szovjetunió összeomlásával véget ért, és ez a geopolitikai tény jelentősen csökkentette a katasztrófa veszélyét. Vélték a nagy atomtudósik….

Igazuk volt? 1991-ben a következő országok rendelkeztek nukleáris fegyverekkel: Franciaország, Egyesült Államok, Oroszország, Egyesült Királyság és Kína (és nem hivatalosan Izrael, természetesen...). Ne felejtsük el Ukrajnát sem, 1991-ben vált függetlenné, de csak 1994-ben - a budapesti memorandumban - mondott le Ukrajna a területén elhelyezett nukleáris fegyverekről (Putyin még mindig annyira meg tud örülni ennek, mint egy gyermek egy doboz szaloncukornak...). Emellett 1990-ben kitört a Perzsa-öböl háború, Irak – az idióta Szaddám Husszein élén - megtámadta Kuvaitot, és folytatódott és folytatódott az afganisztáni háború. Még több végítéleti hír? 1990-ben Pakisztán és India már mindketten előrehaladott állapotban voltak az atombomba kifejlesztésében. Miért gondolták az atomtudósok 1991-ben, hogy az órát 17 órára kell állítani, az számomra (ismét) rejtély.

Azóta azonban fokozatosan közelebb kerültünk az 'végső katasztrófa' felé, 2023-ban már csak 90 másodpercre voltunk a világvégektől. De miért nem mozdultak el a mutatók tovább a 12 óra felé 2024-ben, az számomra még nagyobb rejtély. A tavalyi évben folytatódott az Ukrajna-háború, és hozzájött a háború Izrael és Hamász között. És tisztelt atomtudósok, hallottak már a jemeni hútikról, akik tavaly elkezdték támadásaikat (olaj)szállítóhajók ellen a Vörös-tengeren? Tehát nem csak a Gázai háborúból fakadó az eszkaláció, hanem a világméretű kereskedelmi áramlatok fenyegetése is."

Nem, arra a végítélet órára már nem fogok többé figyelni, inkább egy jó lemezt teszek fel 1980-ból. Mit szólna a BlondieAtomic’ című számához? Abban az évben a végítélet órája még a 1947-es kezdőálláson állt, azaz 7 óra éjfél előtt. És Ronald Reagant éppen megválasztották az Egyesült Államok elnökévé. Akit akkoriban egy szuperkapitalista hamis cowboynak láttunk B kategória színészi képességekkel. De ha Ronnie-t összehasonlítjuk azzal a mentálisan sérült Trumppal, aki idén akár vissza is térhet a Fehér Házba, valószínűleg sokkal pozitívabb ítéletet hozunk róla. Reagan például soha nem fenyegettet azzal, hogy elhagyja a NATO-t. És Trump, ez a bolond, igen...

 https://chat.openai.com/?fbclid=IwAR3P8pw33IYFz4Ch2-yPpXoq_f-m7Fsm0E0bfleAMaOiRXzWSTE_8gXL9z8

Geschreven door : András Csengő

1000 Characters left