Een oceaan van vreugde voor (Atalanta) Bergamo. En voor Koopmeiners, Bakker, Hateboer en de Roon!

Een oceaan van vreugde voor (Atalanta) Bergamo. En voor Koopmeiners, Bakker, Hateboer en de Roon!

61 jaar geleden won voetbalclub Atalanta Bergamo voor de laatste keer een grote prijs. De Coppa Italia werd in 1963 gewonnen, tot 22 mei van dit jaar moesten de fans wachten op een nieuw succes. De 66-jarige trainer Gian Piero Gasperini kon eindelijk opgelucht ademhalen, in zijn jarenlange trainerscarrière had hij immers nog nooit een (hoofd)prijs gewonnen. Ik kan me voorstellen dat hij met toegenepen billen naar de finale van de Europa league (Dublin) afreisde nadat zijn team vorige week klop kreeg van Juventus in de finale van de Coppa Italia.

Maar niets bleek minder waar, Gasperini liet zijn jongens fel uit de startblokken komen, het leken wel greyhounds die na maandelange opsluiting hun eerste wedstrijd mochten (hard)lopen. Toch bleven de spelers gedisciplineerd en ging er niemand over de schreef. Bayer Leverkusen wist niet wat het overkwam, zelfs Oranje-international Jeremie Frimpong werd overlopen. Dat hadden ze gedurende het hele seizoen in de Bundesliga nog niet meegemaakt. En in de Europa league overigens ook niet. In Duitsland bleef het team van wondertrainer Xabi Alonso het HELE seizoen ongeslagen, daar was tot nu toe geen enkele ploeg in geslaagd.

Voor de wedstrijd had ik een slecht voorgevoel, helemaal omdat aanvoerder Marten de Roon zich voor de westrijd van zijn leven had af moeten melden wegens een blessure. Dit terwijl hij met zijn 33 jaar tot nu toe één van de (stoom)locomotieven was van zijn team. Pas nadat de Engels/Nigeriaanse aanvaller Ademola Lookman voor de derde keer een wonderschoon doelpunt scoorde ging mijn hartslag omlaag. Waarom pas zo laat? Met Duitse teams weet je het immers nooit en al helemaal niet met een Bayer Leverkusen dat de reputatie heeft in de dying seconds wedstrijden toch nog over de streep te trekken.

Dat gebeurde gelukkig niet door een ongelooflijke teamprestatie, waarin Lookman de wedstrijd van zijn leven speelde. In de Engelse Premier League wilde het niet vlotten met zijn carrière en ook de Bundesliga (bij RB Leipzig) leek een treetje te hoog. Na deze finale is hij zijn gewicht in goud waard en kan Atalanta hem met veel winst verkopen. Ik vrees dat dit scenario werkelijkheid wordt, want Atalanta is dan wel een (Italiaanse) topclub, maar heeft niet het budget van - pak ’m beet - Chelsea, Juventus, Bayern, Barcelona, etc etc. Alleen al op het nieuwe affiche van Lookman zullen drommen supporters afkomen. Hoe die luidt? ’Look man! First African foodball player to score twice in a European final and the first football player ever to score a hattrick in a final of the Europa league.’

En nu nog over het Nederlandse contingent van Atalanta. Maar liefst 4 Nederlandse spelers hebben bijgedragen aan het (Europese) succes van de club uit het Noord-Italiaanse bergstadje.Ten eerste de Zwijndrechter en Oranje-international Marten de Roon, Sinds 2015 speelt hij reeds bij de tros van Bergamo (met een klein uitstapje naar Middlesbrough). De van Jong Ajax afkomstige Mitchel Bakker speelt sinds vorig jaar bij Atalanta, hij kwam - grappig genoeg - over van Bayer Leverkusen. Teun Koopmeiners (één van de centrale spelers van Gasperini) was succesvol bij zijn vorige club AZ Alkmaar, voor 14 miljoen Euro verkaste hij van het Nederlandse platteland naar de Italiaanse bergen (hij zal van de zomer op zeker voor een veelvoud van dit bedrag vertrekken naar een Europese topclub). Ja, en tot slot Hans Hateboer uit het Groningse Beerta. Hij werd in 2017 gekocht, ’uiteraard’ stond Hans toen onder contract bij Fc Groningen. Atalanta nam hem over voor 1 miljoen Euro, een koopje voor een speler die inmiddels bijna 200 wedstrijden voor Atalanta heeft gespeeld.

De conclusie kan getrokken worden dat de scouts van Atalanta door de jaren heen uitstekend werk hebben afgeleverd. Zou die Sven Mislintat niet een keer stage moeten lopen, daar in Noord-Italië? Mmh, ik denk dat hij beter op zijn plaats is bij de voetbalclub T.H.O.S. Dit is de amateurclub uit het Groningse Beerta waar Hateboer voor het eerst tegen een bal trapte. De afkorting staat ’Tot Heil Onzer Spieren’, kijk dat is nog eens een naam voor een voetbalclub (zie tevens apart arikel over Hateboer: https://andrasnn.com/nl/voetballer-hans-hateboer-van-beerta-tot-bergamo-tot-heil-onzer-spieren-thos ). Mislintat zal daar in Beerta nog veel kunnen leren…

Wat andere trainers/scouts/technisch managers/voetbalbesturen verder nog kunnen leren van Atalanta? Dat de naam is afgeleid van een bekwame jageres en boogschutter uit de Griekse mythologie. Hiernaast was ze een uitmuntend hardloopster, er was geen man die aan haar snelheid kon tippen. De jageres Atlanta past uitstekend bij de club uit Bergamo, qua snelheid en intensiviteit waren de mannen van Gasperini voor de Leverkusen-spelers immers niet bij te houden. Helaas waren dat de doden ook niet bij de aanvang (2020) van de Coronapandemie. Op een inwonerstal van 120.000 waren er al snel 5000 slachtoffers te betreuren. De doden werden nota bene met legertrucks uit de stad gevoerd (zie artikel hierover: https://andrasnn.com/nl/foto-van-het-jaar-legertrucks-in-bergamo-met-een-macabere-vracht ).

Gelukkig is Bergamo nu op een andere manier in het (wereld)nieuws, ik gun het de voetbalsupporters en nabestaanden van harte.

Forza Unica Atalanta!

Written by : András Csengő

1000 Characters left