Hé Geert, ik heb de ideale Premier en Vicepremier voor je hoor!

Hé Geert, ik heb de ideale Premier en Vicepremier voor je hoor!

Ronald Plasterk heeft de handdoek toch maar in de ring gegooid. En terecht! Na zijn ’Woefdram-achtige’ excuusbriefje in de Telegraaf (aan het adres van Pieter Omtzigt) kon het eigenlijk niet meer goed gaan. Helemaal niet toen VVD-nestor Johan Remkes Plasterk in het programma WNL op zondag met de grond gelijk maakte. Remkes vond een openbaar excuusbriefje al te belachelijk voor woorden, maar de integriteitskwestie voerde toch de boventoon. Zolang niet duidelijk is of Plasterk wel of geen economische fraude (en/of andere mogelijke misdrijven) heeft gepleegd met betrekking tot de medische patenten die hij samen met zijn bedrijf verkocht voor 32 miljoen Euro, is het onverstandig voor hem de premierspost te aanvaarden. Voordat hierover duidelijkheid is geschapen zal er waarschijnlijk nog heel veel water door de Rijn stromen…..

Of het jammer is dat Plasterk politiek definitief is uitgerangeerd? Helemaal niet, zelden heb ik een grotere politieke ijdeltuit gezien dan deze moleculair bioloog. Hij presteerde het zelfs een excuusbriefje in de Wakkere Krant te plaatsen om bij Pieter Omtzigt in het gevlei te komen. Tsjongejonge, slijmerig gedrag non plus ultra! Na het razendsnelle vertrek van ’verkenner’ PVV’er Gom van Strien slaat Geert Wilders de plank wederom mis. Hij ’respecteerde’ Plasterk’s beslissing om terug te treden alhoewel hij volgens de PVV-leider ’een fantastische MP zou zijn geweest’. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat Geert een groot fan is van Leonard Cohen. Deze Canadese zanger trad regelmatig op met een hoedje op zijn kruin, datzelfde gold/geldt voor Plasterk. Sterker nog, hij heeft wel eens liedjes van Cohen gezongen, misschien wel bij Wilders thuis. Wie zal het zeggen?

Vanwege het feit dat de PVV de grootste partij is in de beoogde coalitie, is het aanwijzen van een kandidaat-premier de taak van Geert. Hij zal nu met een nieuwe acceptabele persoon op de proppen moeten komen. In zijn eigen eenmanspartij zal hij - uiteraard - niet één man/vrouw aan kunnen wijzen die geschikt zou kunnen zijn. De enige enigszins serieus te nemen politici die in naam van de PVV politiek bedrijven zijn Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma en Wilders’ rechterhand Fleur Agema. Maar Bosma voelt zich zeer senang als Kamervoorzitter en Agema zal niet acceptabel zijn voor Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt. Wel voor Caroline van der Plas natuurlijk, maar die zegt ja op alles wat Wilders voorstelt. Ze baalde net als Geert dat Plasterk zich had teruggetrokken, sterker nog, ze sprak van een ’hetze’ tegen de moleculair bioloog.

Tja, wie o wie dient Wilders nu voor te stellen aan zijn politieke vrienden? Wat dacht je van Henk Otten Geert? Per slot van rekening was hij de steun en toeverlaat van Thierry Baudet tot ze ruzie met elkaar kregen (noot: hij was mede-oprichter van de FvD). Otten heeft zijn eigen politieke club opgericht (groep Otten), maar heeft geen zetel meer in de Eerste of Tweede Kamer. Hij was in het verleden tevens lid van de Lijst Pim Fortuyn (LPF), dat lijkt me toch een dikke plus Geert? Bovendien is hij opgegroeid op de boerderij van zijn ouders in Hijken (Drenthe). Én hij hij geeft gewerkt bij de RABObank in Hongkong. Deze man heeft een CV dat klinkt als een klok. (nu ja, voornamelijk als een ’Hans Klok dan….)

Vicepremier wordt Fred Teeven, ten eerste omdat hij een gelijksoortig postuur heeft als Otten. Teeven’s CV is overigens misschien nog wel beter op de leest geschoeid van deze coalitie. Waarom? Ten eerste is hij de zoon van een bankbiljettencontroleur. Maar er zijn nog veel andere wapenfeiten die hem geschikt maken als vicepremier. Een kleine opsomming: hij volgde Pim Fortuyn (na een conflict met hem) op als lijsttrekker van Leefbaar Nederland, kwam (negatief) in het nieuws vanwege de zogenaamde ’bonnetjesaffaire’, was buschauffeur bij Connexxion (waar hij een ongeluk veroorzaakte vanwege het versturen van appjes tijdens het besturen van zijn bus), was tegen de voorwaardelijke vrijlating van Volkert van der Graaf etc etc.

Zowel Otten als Teeven zijn dus een kolfje naar de hand van Geert W. Dat betekent automatisch dat Caroline van der Plas het ook allemaal prima vindt (want zij volgt Wilders immers blindelings....). Blijven over Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt. Dilan is uiteraard ook akkoord, Teeven was in het verleden - nota bene de VVD-kleuren dragend - staatssecretaris van justitie. En Otten was in het verleden nog de voorman van de inmiddels opgedoekte Partij van de toekomst. Dit vindt Dilan ook een pré, want het gaat volgens haar toch om de toekomst van Nederland, nietwaar? En Pieter? Die moet nog even over de streep getrokken worden, Zal ik je een doorgslaggevend argument ten aanzien van Otten uit Hijken geven Pieter? Wel, hij was penningmeester van het FvD, hij lette dus op de centjes. Dat is toch één van je stokpaardjes Piter? En Teeven dan? Fred is niet alleen de zoon van een bankbiljettencontroleur, maar is zelf ook controleur geweest en wel bij de belastingdienst. Als deze man niet een sluitende begroting kan afleveren weet ik het ook niet meer beste Pieter!

PS als Mona Keijzer Minister-President wordt emigreer ik onmiddellijk naar de gemeente Edam-Volendam. Ik zal voornamelijk de Volendamse horeca frequenteren. Sterker nog, ik denk dat ik de eerste kroeg nooit meer uit kom! Dat wordt 4 jaar lang feesten op (paling)muziek van BZN, Jantje Smit, The Cats etc. Of tot zolang het kabinet valt. Ik acht de kans overigens groot dat ik rond 11 november aanstaande eenzaam op de Volendamse Dijk rondstruin. Zonder paraplu en een miezerregen op mijn kruin…..En een fikse tegenwind. Een zogenaamde ’One way wind’. Zie bijgaande videoclip van The Cats:

https://www.youtube.com/watch?v=WkOy4T3jRIY&ab_channel=ufleku

Written by : András Csengő

1000 Characters left