Vlaanderen Boven!

Vlaanderen Boven!

Niet alleen de Europese verkiezingen komen eraan in België, op 9 juni stemmen de Belgen ook wie er in het federale, Vlaamse en Waalse parlement plaats mogen nemen. En in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement en in het Parlement van de Franse Gemeenschap. Én tot slot niet te vergeten in het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap. Ja, ja, stemmen is binnenkort een éénmalige ’dagtaak’ bij onze zuiderburen!

In Vlaanderen voorzien de laatste peilingen een groot succes voor het Vlaams Belang van partijleider Tom van Grieken. Voor het jaar 2004 politiseerde de partij onder de naam Vlaams Blok, maar die raakte besmeurd doordat de onderliggende verenigingen van de partij werden veroordeeld voor racisme/xenofobie. Van Grieken is sinds 2014 partijvoorzitter en staat bekend als hardliner. Ruim 10 jaar geleden betrad hij - samen met zijn kornuiten - een middelbare school waar op dat moment een barbecueparty gaande was. Er werd halalvlees geroosterd, maar daar hadden van Grieken cum suis zich op voorbereid. Uit de meegebrachte tassen toverde van Grieken varkensworstjes tevoorschijn die hij aan de leerlingen ter consumptie aanbood.

In België bestaat er nog steeds zoiets als het ’cordon sanitaire’, radicaal rechtse/linkse of extreemrechtse/linkse politieke elementen worden uitgesloten van samenwerking met de ’gevestigde’ partijen. Tot nu toe was alleen het Vlaams blok/belang dit lot beschoren, de zeer linkse -  Marxistische (Belgische) PVDA - heeft nooit last gehad van deze ’schut(s)kring’, terwijl de partij tot laat in de zeventiger jaren zich nog als Maoïstische partij afficheerde. En in de jaren negentig onderhield de PVDA nog goede banden met Noord-Korea. Overigens Schutskring? Ja, dat is de oerNederlandse uitdrukking voor cordon sanitaire. Het lijkt me dat deze Nederlandse equivalent wordt gebezigd door Vlaams-Belang en N-VA-politici. Franse uitdrukkingen zijn voor Vlaamse nationalisten namelijk uit den boze. Er wordt ’aandacht’ gevraagd voor partijvoorzitter Tom van Grieken, geen ’attentie’….

De partijen die het cordon sanitaire in het leven hebben geroepen meten natuurlijk met twee maten, maar dat betekent niet dat het uitsluiten van partijen bij coalitievorming op zichzelf niet terecht zou zijn. Het Vlaams Belang lijkt in zeer veel opzichten op het PVV-vehikel van Geert Wilders, veel standpunten uit de programma’s van beide partijen stemmen overeen. Dat geldt ook voor de uitspraken van beide partijleiders, ik citeer bijgaand redelijk recente uitspraken van van Grieken: mensen die beweren dat er geen omvolking plaatsvindt, die dwalen. De Vlaamse identiteit is verbonden met de democratie en de islam botst met ons idee van een democratie. Volgens mij is de islam niet compatibel met onze Vlaamse identiteit.’ Zomaar een drietal citaten waar net zo goed de handtekening van Geert W. onder zou kunnen staan.’

De huidige peilingen in Vlaanderen voorspellen een dijk van een verkiezingswinst voor Vlaams Belang. maar ook de N-VA - Nieuw-Vlaamse Alliantie - van de burgemeester van Antwerpen, Bart de Wever gooit vooralsnog hoge ogen. Inmiddels is de N-VA al jaren een geaccepteerde partij in de Vlaams/Belgische politiek, terwijl de partij nog steeds radicale standpunten huldigt. In de eerste plaats streeft N-VA nog steeds naar Vlaamse onafhankelijkheid, is homogeneïstisch en heeft het adagium van de antiverlichting hoog in het vaandel staan. Een voorbeeld van Homogeneïsme uit zich in het volgende NV-A-standpunt: ’alleen in geval nieuwkomers in de Vlaamse samenleving de Nederlandse taal machtig zijn komen ze in aanmerking voor een sociale woning, bijstand, arbeidsbemiddeling en stemrecht. Antiverlichting is gekoppeld aan voorgaand principe want zowel de democratie als de verlichtingswaarden van vrijheid en gelijkheid dienen  ondergeschikt te worden gemaakt aan de natie.’

De discussie of de NV-A en Bart de Wever als conservatief, radicaal rechts of extreemrechts vallen te betitelen is in België een ’on going political game’, in ieder geval is de N-VA minder radicaal dan het Vlaams Belang. Nog even een bruggetje naar de Nederlandse politiek, onlangs meende Tweede Kamervoorzitter - PVV’er - Martin Bosma dat de uitdrukking ’extreemrechts’ niet gebruikt zou moeten worden voor de PVV. Waarom niet? Volgens Bosma heeft deze uitdrukking een connotatie met het nationaal-socialisme. Klinkklare onzin natuurlijk, dat maakt hij ervan, ik ga er van uit dat Vlaams/Belgische politici dit soort nonsens niet omarmen….

Hoe het Vlaams Belang en de N-VA ook aangeduid mogen worden, de recente peilingen sluiten de mogelijk helemaal niet uit dat de twee partijen samen een meerderheid in het Vlaamse parlement zullen behalen. De eerste vraag is dan of het cordon sanitaire - en wel door de N-VA - doorbroken zal worden. Wel, die kans lijkt me zeer groot, waarmee het onafhankelijkheidsthema bovenaan de agenda kan worden geplaatst. Waarna de N-VA en Vlaams Belang mogelijk een onafhankelijkheidsreferendum uitschrijven. En Stel dat de Vlamingen dan met meer dan 60% voor afscheiding van België zouden stemmen?

Overigens is er nog een andere mogelijkheid, de meerderheid van het Vlaamse parlement zou zo maar eens de onafhankelijkheid kunnen uitroepen. In ’Brussel’ zal dat op zeker niet op waarde worden geschat, alleen al vanwege het feit dat de Belgische grondwet niet voorziet in een procedure van afscheiding. Ik ben er van overtuigd dat deze weg door de Wever en van Grieken niet bewandeld zal worden, daarvoor zijn ze politiek gezien veel te sluw. Maar de kans dat een referendum wordt uitgeschreven is verre van denkbeeldig. Hoe zullen het Belgische grondwettelijk hof en het federale parlement/regering hierop reageren?

Laten we nog een stapje verder gaan. Stel dat meer dan tweederde van de Vlaamse stemmers voor onafhankelijkheid stemt, dat lijkt me toch niet meer te negeren. OK, die tweederde meerderheid is hoogstwaarschijnlijk nog in geen velden of wegen te bekennen, maar een ’gewone’ meerderheid is wellicht wel te behalen. Hoe dit ook zij, vooral de Vlaamse parlementsverkiezingen worden een spannende aangelegenheid. Waarmee het interessant is de vraag op te werpen wanneer het Vlaamse nationale voetbalelftal zijn eerste interland zal spelen tegen Nederland. En zullen er in dat geval nog wedstrijden georganiseerd worden tussen Nederland en België? Ach, wat mij betreft komen er dan ook interlands tussen Nederland en Wallonië én tussen Nederland en het gewest Brussel. Kunnen 'we' de (voormalige) Belgen drie keer achter elkaar verslaan! Of 4 keer!

Mocht de natiestaat Vlaanderen werkelijkheid worden, dan verkrijgt het Vlaamse volkslied ’de Vlaamse leeuw’ natuurlijk de officiële status. Alle Vlaamse supporters zullen dit volkslied luidkeels meezingen bij elke interland. Maar daarna zetten ze meteen het officieuze volkslied ’Vlaanderen Boven’ in waarna de gele - in plaats van rode - duivels/leeuwen de meeste tegenstanders zullen verpletteren. Of de Vlaamse leeuw de Nederlandse leeuw zal kunnen verslaan is vers twee. Ik vrees echter van niet. Waarom? Wel, Raymond van het Groenewoud is eigenlijk een Nederlander, zijn ouders waren namelijk Amsterdammers…..

 

Vlaanderen Boven!


Waar men de Heer nog kan loven
Waar de mensen belangrijk zijn
En de buiken omvangrijk zijn.
Zie bijgaand:

https://www.youtube.com/watch?v=_dcEahPBaLo&ab_channel=Gunter

Written by : András Csengő

1000 Characters left