Er waren maar weinigen in Suriname die hadden verwacht dat Desi Bouterse na zijn onherroepelijke veroordeling tot 20 jaar cel zich zou melden bij de gevangenispoort. In januari van het vorige jaar meende ik in een artikel (zie ook: https://andrasnn.com/nl/gooien-ze-bouta-ooit-in-de-bak-nee-natuurlijk-niet ) het volgende: ’nee, de kans dat Bouterse ooit achter slot en grendel komt in zijn thuisland is kleiner of gelijk aan 0’. Vorige week had ’Bouta’ zich moeten melden bij de ’receptie’ van de Santo Boma-nor maar ’uiteraard’ liet hij verstek gaan. Zijn vrouw meldde voor de camera’s al voor de datum van gevangenneming dat haar man zich niet zou melden aan de gevangenispoort. Ze zei ook niet te weten waar Bouterse verblijft. Ja, ja en gij geleuft dat, ’Lady’ Bouterse stond wat mij betreft voor de camera’s en microfoons op arrogante wijze te liegen dat het gedrukt staat!
Waar de voormalige sportinstructeur zijn kamp heeft opgeslagen? Niemand die het schijnt te weten, maar het Surinaamse roddelcircuit draait op volle toeren. Hij zou zich verstopt hebben in de Surinaamse jungle, uitgeweken zijn naar Brazilië of Venezuela. Ik gok op dit laatste land, ik kan me voorstellen dat de in Nederland voor drugscriminaliteit veroordeelde Bouterse goede contacten onderhoudt met het misdadige regime van president Nicolás Maduro….
Voor de nabestaanden van de decembermoorden en de Surinamers die hun land eindelijk eens willen opduwen in de richting van een echte rechtsstaat is Bouterse’s absentie een hard gelag. Want waarom hebben politie en justitie niet voorkomen dat de voormalige sergeant na zijn onherroepelijke veroordeling als een dief in de nacht kon verdwijnen? Op vragen van journalisten zwijgen de autoriteiten als het graf en zelfs president Chan Santokhi is de laconiekheid zelve. Het enige wat hij aan de pers kwijt wilde was het volgende:’de opsporing is in handen van de procureur-generaal en niet in handen van de regering’.
Ach ja, case closed nietwaar geachte president? Alles lijkt er op te wijzen dat de Surinaamse regering het allemaal wel best vindt zo. Waarom? Er zijn geen (gewapende) onlusten uitgebroken na het vonnis in hoger beroep en de gevangenis waar Bouterse zou zijn opgeborgen wordt op deze manier geen bedevaartplaats van supporters van de hoofdverantwoordelijke voor de decembermoorden van 1982.
De laatste ontwikkelingen geven overigens maar weer eens aan dat de rechtsstaat in Suriname nog steeds in de kinderschoenen staat. Het Hof van justitie meldde een paar dagen geleden dat het een verzoekschrift van de nieuwe advocaten van Bouterse inhoudelijk gaat beoordelen. Op basis van de een Amnestiewet (aangenomen in 2012 onder het presidentschap van Bouta….) zou volgens hen hun cliënt in aanmerking komen voor algehele amnestie. Dit terwijl het Surinaamse Constitioneel hof de Amnestiewet eerder al verworpen had en het Openbaar Ministerie het verzoekschrift van de advocaten meteen had afgewzen.
Waarom het Hof van justie tot een ander oordeel komt is niet duidelijk of eigenlijk toch wel. Op deze manier wordt de aandacht van de onbekende verblijfplaats van Bouterse afgeleid en blijven de Desi-aanhangers nog enige (ijdele) hoop houden. Waardoor hopelijk de vlam niet in de pan slaat. Tja, tot nu toe werkt deze tactiek aardig, er zijn tot nu toe geen meldingen van demonstraties en gewelddadigheden. Ik ben er van overtuigd dat dit ’draaiboek’ van te voren is afgestemd tussen Santokhi en de politie/veilgheidsdiensten. De feiten zijn wat mij betreft zo helder als glas…..
De vraag is of deze ’oplossing’ pragmatisch gezien de beste is voor de Surinaamse bevolking. Aan de ene kant is een situatie zonder vechtpartijen en zonder een bestorming van het Surinaamse parlement door Bouta- en NDP-aanhangers te prefereren. Aan de andere kant toont Bouterse’s verdwijning aan dat de rechtsstaat in Suriname nog steeds geen knip voor de neus waard is. Maar het allerergste is natuurlijk de trieste constatering dat de nabestaanden van de decembermoorden nog steeds met lege handen staan. En helaas met lege handen zullen blijven staan....
De conclusie is dat de regering Santokhi Bouterse niet ziet als een veroordeelde misdadiger maar als een persona non grata die het liever kwijt dan rijk is.
En Bouta? Wat mij betreft horen we nooit meer iets van dit sujet. Voor de nabestaanden zou het namelijk een nachtmerriescenario zijn als Bouterse binnenkort uit de hoofdstad van Venezuela publiekelijk zou beginnen te blaten. Hoe groot deze kans is? Nou, niet te verwaarlozen hoor, want Bouterse is en blijft een proleterige grootbek. En een moordenaar…..
Bijgaand mevrouw Bouterse (voor de camera’s) die meent niet te weten waar haar man is……
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5429050/desi-bouterse-suriname-decembermoorden-gevangenis-20-jaar
Terms & Conditions
Subscribe
Report
My comments