Nog even de recapitulatie van het zoveelste wangedrag van PVV-leider Geert Wilders. Nadat eind december 2021 duidelijk werd dat VVD’ster Dilan Yeşilgöz minister van justitie zou worden kon Wilders het niet laten het volgende Twitterbericht de wereld in te sturen: ’een VVD-er van Turkse afkomst op Justitie. En nu maar hopen dat ze mijn beveiliging niet opheft want het liefste zien ze me natuurlijk onder het gras verdwijnen.’
Natuurlijk was Gekke Geert met zijn provocatie uit op een reactie en die bleef ook niet uit. Premier Mark Rutte meende dat Wilders ’door een grens was gezakt’. De kersverse fractieleider van D66 Jan Paternotte eiste excuses, maar daar wilde de geboren Venloënaar niets van weten. En hoe reageerde de nieuwe minister van justitie zelf eigenlijk op deze schandalige en racistische Tweet? Eeh, in het parlement zweeg ze in alle talen, maar ze besloot er wel een telefoontje aan te wagen. Wilders weigerde echter de telefoon op te nemen.
Nog een keer Rutte hierover: ’hier zou het zo sterk zijn om één keer te zeggen: ik had even die telefoon moeten opnemen, om te zeggen tegen Dilan, joh, dat was gewoon niet zo netjes van me.’ Tot zover de ontwikkelingen in deze soap, ik kreeg er een rotte vissmaak in mijn mond van. O ja, tot overmaat van ramp was er nog iemand anders die over deze kwestie in alle talen zweeg: Tweede Kamervoorzitster Vera Bergkamp. Maar ja, die liet Wilders zelfs wegkomen met het uitschelden van GroenLinks-voorman Jesse Klaver. Hoe hij de GroenLinkser noemde? ’Een gek’……….
Maar inmiddels is alles koek en ei, op het departement van justitie hebben de tortelduifjes Wilders/Yesilgöz samen een kopje koffie genuttigd. Wilders was de eerste die van het gesprek gewag maakte, hij twitterde de volgende tekst: ’Vandaag had ik dan het gesprek met de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz op haar departement. Het was zonder meer een goed en prettig gesprek.’ Yesilgöz kon niet wachten met haar reactie en ’retweette’ bliksemsnel de volgende tekst: ’vond ik ook! dank je wel’.
Vond ik ook, dank je wel? Met alle respect, maar toen ik deze tekst las brak mijn klomp. Niet één klomp, maar alle Volendammer en Edammer klompen bij elkaar. Deze gehele - bijzonder onverkwikelijke - affaire wordt door ’de poltiek’ maar weer weggewoven. We deden een plas en alles bleef zoals het was. Wat zullen we nu beleven, die Yesilgöz had toch minimaal aan het einde van haar Twitterbericht het volgende nog MOETEN melden: ’en nu nog svp de openbare excuses aan mijn adres Geert! Met liberale groet, Dilan.’
Nee, nee, moet Yeşilgöz gedacht hebben, laten we de zaak maar niet verder opkloppen. Daar zal maar één persoon van profiteren en da’s die gekke Geert. Niet doen dus! Een verstandige gedachtengang? Driewerf nee, op deze manier worden de grenzen steeds verder opgerekt en dat is een bijzonder gevaarlijke ontwikkeling. Ik zal dit illustreren met een heel simpel voorbeeld. In de tweetreacties van ’Wildersvolgers’ was het volgende te vinden, de ’tweede tweetvolger in rij’ meende het volgende te moeten opmerken: ’Hebben kamerleden nog hun excuses aangeboden?’ Wat zegt U? Inderdaad, onbeschaafder en lomper kan niet, de wereld wordt eenvoudigweg omgedraaid.
Recentelijk is parlementsvoorzitster Bergkamp onder vuur komen te liggen vanwege haar slappe houding tegen oprispingen uit de onderbuik van PVV’ers en FvD’ers. Volledig terecht, maar zij is niet de enige die keihard zou moeten optreden tegen dit soort uitwassen. Die verantwoordelijkheid hebben kabinetsleden en Tweede Kamerleden ook. Jan Schinkels, oud CDA-Kamerlid slaat wat dit betreft in zijn onlangs verschenen NRC-column de spijker op z’n kop. De kritiek van vooral linkse parlementsleden op Bergkamp vindt hij een beetje gratuit. Ik ben het hartgrondig met hem eens…..
Want waarom neemt één van de grootste criticasters - Jesse Klaver - dan niet zelf het initiatief? Hij had bijvoorbeeld in de Tweede Kamer kunnen eisen van Wilders dat hij onverwijld zijn teksten over Yeşilgöz terug trekt. Zo niet, dan verlaat de progressieve politicus met zijn gehele fractie de vergaderzaal. Dat zou pas een statement zijn! Maar ik ga nog een stapje verder, waarom heeft Rutte namens de gehele regering niet geëist dat Wilders zijn Twitterwoorden terugtrekt én excuses aanbiedt. Bij een negatieve reactie van de zijde van Wilders hadden Rutte en zijn ministers hun boeltje op moeten pakken met de volgende boodschap: ’de regering geeft met het fysieke vertrek uit het parlement een sterk signaal af dat dit soort verwerpelijke uitlatingen niet geaccepteerd wordt. Alle ministers verklaren zich solidair met onze collega Yesilgöz. Morgenochtend om 8 uur zijn we terug, want het land moet wel bestuurd worden. Met democratische groet, Mark Rutte.’
Natuurlijk zullen de reacties na zo’n ’move’ niet van de lucht zijn en uiteraard zullen de parlementaire rattenvangers als Wilders en Baudet hier publiekelijk hun slaatje uit proberen te slaan. Prima, zou ik zeggen, de Nederlandse democratie kan deze ’lakmoesproef’ nog wel hebben, schat ik zo. Maar indien er in de toekomst ook zo lankmoedig wordt gereageerd op het immer luider wordende anti-democratische geroeptoeter weet ik het nog zo net niet. Politici dienen er zich van bewust zijn dat een rampzalige situatie van een ’Weimar-republiek’ altijd op de loer ligt. Dit klinkt op dit moment nog als een overdrijving, maar deze is volgens mij te prefereren in vergelijking met de volgende situatie: ’hadden we maar’…. en ’als we dit hadden geweten, dan……'
Om de nog enigszins democratische politici een hart onder de riem te steken, bijgaand het ’aanstekelijke’ nummer van R.E.M. , It's The End Of The World As We Know It. Misschien is deze muziek het laatste zetje, om nu toch eens eindelijk op te treden tegen politieke aanvallen op de Nederlandse parlementaire democratie. Dat ’vaasje’ dreigt anders in miljoenen stukken te breken, Mark!
PS Voor de volledig bijgaand mijn eerdere kritische artikel betreffende Tweede Kamervoorzitster Vera Bergkamp:
Terms & Conditions
Subscribe
Report
My comments