
Het is alweer 6 jaar geleden dat ik bijgaand artikel (zie onder deze column) schreef over de dag van de arbeid én over de toekomst van de socialisten of sociaal-democraten in Europa. Hebben deze linkse hemelbestormers inmiddels hun traditionele politieke partijen/bewegingen aan de wilg gehangen? Zes jaar geleden adviseerde nota bene Frans Timmermans dit al te doen en het lijkt er op dat hij na zes jaar de Rubicon definitief wil oversteken.
De fusie van de PvdA en GroenLinks is namelijk toch al zo goed als bekokstoofd, of niet dan? Nou, nou, toch niet helemaal, want binnen de PvdA-gelederen is er inmiddels een andere versie op tafel gelegd. PvdA en GroenLinks dienen namelijk niet te fuseren, maar de progressieve Nederlandse voorhoede van het proletariaat dient op te gaan in een volledig nieuwe linkse partij. Op deze manier worden fossiele dwarsliggers zoals Pvda’er Ad Melkert en Gerdi Verbeet op hun wenken bediend. Zij zijn namelijk helemaal niet geporteerd van een fusie met die havermelk latte drinkende grachtengordeliaanse GroenLinksers die alleen maar drammerig doen over het milieu.
Het voorstel houdt dus feitelijk in dat zowel GroenLinks als de PvdA opgeheven zouden moeten worden! Houzee, uiteraard ben ik daar een groot voorstander van! Waarom? De PvdA is al jaaaaren geleden verworden tot een salonsocialistische club die slechts politieke luchtballonnetjes op liet/laat die door de meeste kiezers worden beoordeeld als gebakken lucht. En GroenLinks? Femke Halsema en Jesse Klaver hebben nooit de ’gewone’ man/vrouw in de provincie aan kunnen spreken en de boeren al helemaal niet. GroenLinks is nog steeds een linkse partij voor linkse intellectuelen die in de grote steden wonen.
Op grond van bovenstaande kan ik er daarom inkomen dat Ad Melkert c.s. niet gediend zijn van een fusie. Een 1 + 1 = 3 effect is niet te verwachten alhoewel GroenLinks en de PvdA bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen met een gezamenlijke lijst wel beter scoorden dan bij de verkiezingen daarvoor. OK, maar hallo, waar kwamen deze partijen - vooral de PvdA - ook al weer vandaan? Koersend in de staart van het parlementaire peloton, met een rode lantaarn in de hand, zal ik maar zeggen.
Op 21 juni aanstaande kunnen GroenLinks- en Pvda-leden stemmen over de toekomst van hun partij, Als er binnen beide partijen een meerderheid ’ja’ zegt tegen opheffing zullen de besturen van beide partijen een concreet voorstel uitwerken (inclusief nieuwe naam) dat wederom - in 2026 - zal worden voorgelegd aan de leden van beide parijen. Wordt het oude - rode - wijn in nieuwe zakken of frisse knisperige robijnrode wijn in een tot verbeelding sprekende verpakking?
Overigens, even over die verpakking, welke naam zal er worden gehangen aan deze nieuwe progressieve partij? Natuurlijk zijn GroenLinks/PvdA of PvdA/GroenLinks uit den boze, want dan hadden beide partijen net zo goed kunnen fuseren. OK, wat dacht U van Rood/Groen of Groen/Rood? Een beetje afgezaagd? Lijkt me ook….. Nee, het wordt niet eenvoudig een geschikte naam te vinden voor een partij die zal worden gevormd door de socialisten (en sociaal-democraten van de PvdA) en de oud-communisten van de CPN, de ex-radicalen van de Rooms-Katholieken (PPR), de ex-pacifisten van de PSP en de protestante progressieven van de EVP (en de jonge bakfietsintellectuelen uit Amsterdam, Den Haag, Utrecht enz. natuurlijk).
Of ik nog een voorstel heb voor een pakkende partijnaam? Mmh, wat dacht U van ’de Rooie Haan’? Nee, te socialistisch, U heeft gelijk. Progressieve Partij dan, afgekort PP26 (26 slaat dan op het jaar van de oprichting van de nieuwe partij). Doet denken aan D66? Verrek, U heeft alweer gelijk. OK, ik probeer het nog één keer, ’Partij van de Rechtvaardigheid’ misschien (afgekort PVR) ? Ik kan me voorstellen dat deze mogelijke partijnaam nog wel eens hoog op het voorkeurslijstje terecht zou kunnen komen. De naam is een beetje algemeen, maar lijkt acceprabel.
Wat zegt U, bij nader inzien is ook PVR ongeschikt? Tja, medewerkers van de NS kennen deze afkorting namelijk al, deze staat voor ’Profiel van Vrije Ruimte’. Dit is de minimale ruimte die vrijgehouden moet worden boven en naast het spoorwegtracé om veilig treinverkeer mogelijk te maken en obstakels te vermijden. In dit geval ben ik het met U oneens, ik blijf ondanks deze tegenvaller voorstander van de partijnaam PVR. Sterker nog, ik stel voor de benaming van de NS deels te handhaven. ’Partij van de Vrije Ruimte’ is toch een partijnaam om U tegen te zeggen? Waarom? Ik voorspel namelijk dat de nieuwe linkse partij zich vooral in die vrije ruimte zal bewegen. Waar zich die vrije ruimte vooral bevindt? Wel, in de lucht…..
Artikel van 1 mei 2019:
https://andrasnn.com/nl/op-1-mei-leggen-alle-europese-socialisten-een-gebarsten-rood-ei