Paardenvleeskroketten en Paardenvleesbitterballen, nu bij Uw cafetaria!

Paardenvleeskroketten en Paardenvleesbitterballen, nu bij Uw cafetaria!

Elke vette snackliefhebber kent de cafetaria-keten FEBO, de smeuïge dikke kroketten zijn een lust voor het oog en de maag voor deze lekkerbekken. Vooral na een avondje stappen heeft de maag behoefte aan een flink laagje vet, de alcohol heeft immers nogal wat ’weggevreten’ van de maagwand. Ik spreek uit ervaring, tijdens mijn studietijd in Groningen was ik regelmatig - ver na middernacht - voor de FEBO-snackmuur te vinden. Vaak bleef het trouwns niet bij één kroket….

Één van de all time favorite was de kalfsvleeskroket, de smeuïgste van allemaal. Waarschijnlijk werden de kroketten toen van kistkalvervlees geproduceerd, maar dat interesseerde ons in de tachtiger jaren geen zier (tja, een ieder heeft zijn/haar jeugdzonden, nietwaar?). In 1988 veroorzaakte de kalfsvleeskroket echter een schandaal, in sommige exemplaren werd de stof glenbuterol gevonden. Het gaat in deze om een anabole steroïde die zorgt voor een snellere spiergroei. Daar wist de Canadese atleet Ben Johnson in 1988 ook al alles van. Hij was een regelmarig gebruiker van de verboden anabole steroïde stanozolol die hem vleugels gaf, Tijdens de Olympische zomerspelen in Seoel (1988) won hij goud op de 100 meter sprint. Helaas - voor hem dan - werd hij meteen na de finale betrapt op doping en diende onverwijld uit Zuid-Korea te vertrekken met achterlating van zijn gouden plak.

Glenbuterol zorgt niet alleen voor een meer omvangrijke spiermassa, maar verhelpt ook hoestproblemen. Voor sommige van mijn studentenmaatjes - ik heb het over 1988 hè - twee extra redenern om (nog) meer kalfsvleeskroketten te verorberen. Vooral in het geval van een hevige keelverkoudheid….Het enige probleempje was dat glenbuterol niet geschikt was/is voor menselijke consumptie, er zijn teveel gezondheidsrisico’s aan verbonden. Zelfs aan het voer van koeien, schapen, kalveren en kippen mag het niet toegevoegd worden. Op één uitzondering na. Welke? Paarden……

De naam FEBO is een afkorting van Ferdinand Bolstraat. Dit terwijl het eerste FEBO-filiaal werd geopend aan de Amsterdamse Karperweg, maar wie daar op let is een kniesoor. Wij - als studenten in de tachtiger jaren - meenden dat de afkorting ergens anders voor stond, namelijk: Fijn Eetbaar Broodje Ongezond. Dat was niet helemaal waar, want als je vier kalfsvleeskroketten had binnengewerkt was je wel mooi van je voorjaarshoest af. Dus hoezo ongezond?

Natuurlijk is voorgaande conclusie klinkklare nonsens, daarom is het interessant om de bitterballen en kroketten eens onder de loep te nemen. Wat blijkt? Uit onderzoek van het Ierse tv-programma RTÉ Investigates en de organisatie House of Animals valt af te leiden dat het vlees van afgedankte Ierse en Britse racepaarden illegaal in Nederlandse bitterballen en kroketten wordt verwerkt. Hoe? De paarden worden eerst onder ’erbarmelijke omstandigheden’ naar de Benelux vervoerd waarna de officiële gegevens van de voormalige renpaarden ook nog eens werden veranderd. Consequentie? De paarden kunnen volgens het 'boekje' geslacht worden. Hierna is het een koud kunstje het paardenvlees via slachterijen (bijvoorbeeld via een grote firma in Kerkdriel) te laten verwerken in kroketten en bitterballen. (noot: paarden krijgen bijvoorbeeld een nieuwe chip en een vals paspoort……).

De Engelserenpaardenwereld’ is een miljoenenbusiness waar veel geld wordt verdiend (en verloren). Gokken op paarden is een traditionele Engelse hobby, daarom is de druk op de jockeys en paarden huizenhoog. Al sinds jaar en dag worden de renpaarden ’opgetuned’ en niet alleen met legale middelen. Naast de al genoemde anabole steroïden worden de paardenlijven ook volgespoten met stimulantia die de hartslag verhogen. En wat dacht U van diurerica? Deze middelen zorgen ervoor dat de paarden extra water verliezen, waardoor ze sneller kunnen racen. Tot slot is het vermeldenswaardig dat deze edele dieren in Engeland regelmatig worden gevoed met narcotica. Als het brave paardje bijvoorbeeld een blessure heeft omdat het overtrained is wordt de pijn met deze middelen verzacht. Waarna het paard in kwestie de race wint, maar daarna definitief afgevoerd kan worden naar de slachterij. Omdat de spieren onherstelbaar beschadigd zijn geraakt…….

Ja, ja beste VVD-bitterballeneter, ik vraag me af de volgende bitterbal U nog smaakt. Maar het gaat echt niet alleen om die bitterballen etende VVD’er hoor! In Nederland zijn er nog altijd zo’n 5.500 snackbars/cafetaria’s actief, ’Jan en Mien met de pet’ zijn ook gek op allerhande vette snacks. En welke GroenLinkser heeft nog nooit een kroket uit de muur gegeten…? O ja, en dat heb ik het nog niet eens over het assortiment ingevroren snacks dat is te vinden in de diepvriesvakken van Dirk van den Broek en Appie Heijn….

Wie heeft ook alweer de deksel van deze beerput gehaald? het Ierse tv-programma RTÉ Investigates en de organisatie House of Animals. Ik had graag gezien dat de Partij voor de dieren hierin ook een actieve rol had gespeeld. Dan had deze partij namelijk haar naam hoog kunnen houden. Want zulke misstanden aan de kaak stellen, mevrouw Esther Ouwehand (fractievoorzitster voor de Pvdd in de Tweede Kamer), dat lijkt me me nu een essentiële taak voor Uw partij. Uw partijprogramma staat vol met maatregelen tegen het houden van ’plofdieren’, dierenrechten zouden volgens U zelfs in de grondwet moeten komen. Prachtige vergezichten hoor, maar ga eerst maar eens aandacht besteden aan de ECHTE MISSTANDEN (zie boven).

Veel succes mevrouw Ouwehand! En met vriendelijke groet uit het Braamstruikse binnenpad en Braamstruikse binnenbos….

Met vriendelijke groet, Meindert het paard

Written by : András Csengő

1000 Characters left