De Mobiele Telefoon, eerst een Zwitsers Zakmes. Nu een apparaat dat tot zware angststoornissen leidt

De Mobiele Telefoon, eerst een Zwitsers Zakmes. Nu een apparaat dat tot zware angststoornissen leidt

De mobiele telefoon, een Zwitsers zakmes? Ja, zo noemt de Amerikaanse sociaal-psycholoog Jonathan Haidt de huidige smartphone. Hij beweert dat vóór het jaar 2010 ons mobieltje op deze manier kon worden gekenschetst. We namen het ’alleen uit onze broekzak als we het dingetje nodig hadden’. Tegenwoordig is de smartphone volgens Haidt ’een platform waarop bedrijven met elkaar concurreren om te zien wie het langst de aandacht van consumenten kan vasthouden.’

Dat lukt aardig, want volgens - onder andere - marktonderzoeksbureau GWI zaten Nederlandse scholieren in 2022 al meer dan 5 uur per dag naar hun smartphone te koekeloeren, hun ouders doen daar overigens nauwelijks voor onder. Overigens blijven we in Nederland dik onder de gemiddelde wereldwijde schermtijd van 7 uur per dag. Wellicht vermindert het aantal uren schermtijd de komende tijd een beetje, want sinds 1 januari jongstleden is het gebruik van mobiele telefoons niet meer toegestaan op middelbare scholen. Vanaf september aanstaande geldt dit ook voor basisscholen en het (voortgezet) speciaal (basis) onderwijs, Waarom de basisscholen overigens pas later volgen is voor mij een groot raadsel. Je zou toch menen dat het verbod op basisscholen eerder zou moeten ingaan dan op middelbare scholen…..

Volgens het ministerie van onderwijs is er steeds meer bewijs dat de aanwezigheid/gebruik van mobiele telefoons tijdens de lessen schadelijk is. De concentratie van leerlingen verflauwt, bovendien worden de prestaties minder. Onlangs publiceerde Jonathan Haidt zijn boek ’generatie angststoornis’ waarin hij stelt dat de opkomst van sociale media een negatieve impact heeft op de mentale gezondheid van kinderen en tieners. Marktonderzoeker Newcom meldde zelfs dat maar liefst 6,3 miljoen Nederlanders menen dat sociale media ’een gevaar vormen voor ons mentale welzijn’. Dat is meer dan éénderde van de totale bevolking! Newcom vond ook 2 miljoen Nederlanders die bevestigden dat zij zich minder gelukkig voelen door gebruik te maken van sociale media. Wauw, dat zijn toch getallen die er toe doen, nietwaar?

Toch kunnen die 2 miljoen ongelukkigen vanwege hun verslaving niet van die smartphone afblijven. Het gevolg is volgens Haidt dat de smartphones op enig moment gaan fungeren als ’ervaringsblokkers’. Niet-schermgerichte ervaring wordt verdrongen of gereduceerd terwijl voor kinderen deze ervaring cruciaal is voor hun mentale ontwikkeling. Niet schermgerichte ervaring? wat zou Haidt hiermee bedoelen? Wel, waarschijnlijk knikkeren in het plantsoen, in plaats van naar porno kijken, zelf kalverliefde beleven, colaatje drinken in de schoolkantine met een maatje, een potje scrabbelen of een leuk gesprekje voeren met een treinconducteur (als die nog in de treincoupé’s durft te komen natuurlijk).

Haidt vindt eigenlijk dat kinderen tot hun 18e jaar met hun tengels van smartphones moeten afblijven. Sigaretten en alcohol zijn volgens de wetenschapper toch ook verboden terrein voor deze minderjarigen? Ik vraag me werkelijk af in welk universum deze Haidt leeft. Alsof kinderen van - pak ’m beet - veertien- vijftienjarige leeftijd nog nooit een peukje hebben opgestoken. Of een flesje cider naar beneden hebben geklokt. Niet te geloven dat een gerespecteerde ’wetenschapper’ als Haidt zulke baarlijke nonsens verkoopt.

Overigens, is het smartphoneverbod op scholen een positieve ontwikkeling? Zeker, sterker nog, ik zou nog een stap verder willen gaan. Wat mij betreft wordt het smartphoneverbod ook ingevoerd tijdens hoor- en werkcolleges op universiteiten en hogescholen. Hoezo mogen professoren, hoogleraren en studenten wel op hun smartphones tikken en loeren als Arend Jan Boekestijn zijn volzinnen produceert in een collegezaal van de Universiteit Utrecht. OK, misschien is Arend Jan niet zo’n goed voorbeeld, maar er zijn zat professoren die iets anders te melden hebben dan de acute dreiging voor een derde wereldoorlog. (waar Arend Jan ons voortdurend voor waarschuwt, samen met die andere Dr. Clavan, beter bekend als Rob de Wijk). Het lijkt me overigens verstandig dat beide heren bijgaand videootje eens bekijken. Dr. Clavan (Kees van Kooten) heeft namelijk nog nooit van een smartphone gehoord, hij weet echter alles van de republieken van de ineengestorte Sovjet-Unie. Ik vraag me af of dit ook voor de Wijk en Boekestijn geldt.... Terwijl deze heren nog een voordeel hebben ook, ze kunnen immers alle informatie zo op hun smartphone nakijken. Inmiddels zelfs met hulp van artificiële intelligentie.

Bijgaand de echte Oost-Europa-deskundige….:

https://www.youtube.com/watch?v=GrxF4ofLE00&t=74s&ab_channel=Hetoffici%C3%ABleKoot%26Bie-kanaal

Written by : András Csengő

1000 Characters left