IMG 8351 Facetune 15 11 2019 14 20 57

 
My name is András Csengő, born (Utrecht, The Netherlands, February 17, 1963) and raised in the Netherlands with Hungarian roots. My parents fled their homeland in early November 1956, which was being overrun by advancing Soviet tanks. The Hungarian uprising was brutally crushed, and my parents could not return...

Until the late 1990s, I resided in the Netherlands and graduated in business law from the University of Groningen. I gained commercial work experience at various internationally operating companies, including Heineken.

After the turn of the millennium, I lived and worked in Central and Eastern European countries, including Hungary. Currently, I live in the land of my roots with my family. I have been an independent entrepreneur and independent publicist for some time now.

András News Network

You can find multiple columns on this website every week on various topics. I usually comment on current news events in the field of (international) politics, socially relevant occurrences, sports, and more. I enjoy responding to hypocritical statements from politicians and other influencers.

My style is critical/satirical, but I always try to put things into perspective. However, sometimes I am not successful in these efforts……..

 

Albert Heijn manipuleert ons allemaal. Deel 2!

Albert Heijn manipuleert ons allemaal. Deel 2!

En alweer meldt de notoire wereldverbeteraar, topman Frans Muller van het supermarktconcern Ahold Delhaize dat zijn kruideniersketen niet van plan is om de stijgende energie-, transport- en loonkosten volledig door te berekenen aan de klanten.’Wij proberen de prijzen voor de consument zo laag mogelijk te houden. We nemen een deel van de prijsstijgingen voor eigen rekening en werken met een lagere marge’ meldt hij met een uitgestreken smoeltje voor de camera’s.  

Verder meldt de topman wiens neus zo langzamerhand een lengte moet hebben van een meter het volgende: ’het is dan ook van groot belang dat we met de hele keten zorgen dat de prijzen laag blijven voor de consument. En dan moeten ook de leveranciers een bijdrage leveren.’ O ja? O really, meneer Muller? Hoe kan het dan dat Uw onderneming in het derde kwartaal van dit jaar een stijging van de operationele winst wist te behalen van maar liefst 22%. En de totale omzet steeg in vergelijking met het derde kwartaal van 2021 met 21%. Klinkende cijfers, terwijl vorig jaar in die periode nog heel veel horeca- en andere retailoutlets nog niet of gebrekkig functioneerden. Waar waren consumenten dus nog steeds op aangewezen? Supermarkten! Maar zelfs dan nog is een forse omzet- en winststijging te constateren. Mooi voor Appie Heijn en andere supers, maar of het ook bij consumenten een jubelstemming veroorzaakt(e)?

De operationale marge daalde concernbreed bij Ahold Delhaize maar nauwelijks, wat de uitspraken van Frans Muller in een ander perspectief plaatst. De grootgrutter weet ondanks de gigantische kostenstijgingen bij leveranciers de marge op peil te houden. Dat betekent in feite het volgende: of Ahold Delhaize knijpt leveranciers dermate af dat de winsten torenhoog blijven en zelfs nog verbeteren. Of Frans Muller speelt een vilein spelletje, de prijsverhogingen die leveranciers doorvoeren worden één op één doorgevoerd op het supermarktschap. Of van van allebei een beetje. In alle drie scenario’s verkoopt Frans Muller onzin en gebakken lucht aan ons als argeloze consument. Tsjongejonge, Appie Heijn treedt op als beschermer van de huishoudportemonnee van de gemiddelde Nederlander. Weerzinwekkende bull shit natuurlijk.

Onlangs werd (wederom) bekend dat veel supermarktketens - waaronder Albert Heijn- nog steeds hun consumentenprijzen niet op orde hebben. Nog steeds worden er te vaak verkeerde prijzen berekend aan de kassa. Voornamelijk bij actie-artikelen natuurlijk. In 2020 en 2021 deed de consumentenbond al eens dergelijke kassaonderzoeken. Wat bleek? Bij de meeste supermarkten was het een grote puinhoop, maar Appie Heijn spande toch wel de kroon Bij maar liefst 1 op de 4 producten verscheen er een onjuiste prijs op de kassabon. (zie tevens mijn artikel hierover: https://andrasnn.com/nl/foute-kassabonnen-worden-we-massaal-belazerd-door-de-supermarkten). Bij Aldi was de verhouding 1 op 25, maar er is volgens mij geen IT’er in Nederland te vinden die zou beweren dat het IT-systeem van Aldi beter is dan dat van AH. Ik zou het eerder andersom verwachten. Conclusie? hier klopt iets heel erg niet. Sterker nog ’it stinks like yesterday’s dipers.

En dit jaar constateert de Consumentenbond in zijn onderzoek dat het niet veel beter is dan de voorgaande jaren. Albert Heijn ging bij 22 van de 90 aanbiedingsprijzen de mist in. Da’s ongeveer hetzelfde resultaat als vorig jaar. Uit het rapport van de consumentenbond haal ik volgende citaat: De mysteryshoppers van de Consumentenbond betaalden bij Albert Heijn en Jumbo juist vaak een hogere prijs aan de kassa’ (in vergelijking met de schapprijs). Aldi en Lidl kwamen er dit jaar namelijk wat beter van af. Dus, discounters kunnen zich nog enigszins ’netjes’ gedragen betreffende het juist afrekenen van boodschappen, maar Jumbo en Albert Heijn ’underperformen’.

Wel, hoe zou dit nu toch komen meneer Muller? Ik heb een donkerbruin vermoeden, helaas…. Over de ’betrouwbaarheid’ van Albert Heijn leest U meer in mijn gepubliceerd artikel van februari van dit jaar: https://andrasnn.com/nl/albert-heijn-manipuleert-ons-allemaal

Tenslotte heb ik nog een tip voor U Geachte Frans Muller. Als Mark Rutte terugtreedt bent U zijn ideale opvolger. Weet U wat, als aanmoediging voor Uw kandidatuur stuur ik U alvast een emmertje met glibberige palingen toe. Altijd een fijn schouwspel, die kronkelende glibberige palingen. Of niet dan, heer Muller?

Written by : András Csengő

1000 Characters left