Bíró László József (szül. Budapest 18990929: a golyóstoll, a mosógép, az autók automata sebességváltója, a dezodor stb. feltalálója.

Bíró László József (szül. Budapest 18990929: a golyóstoll, a mosógép, az autók automata sebességváltója, a dezodor stb. feltalálója.

Budapesten született Bíró László József - hivatalos születési neve Schweiger László József -sokan jobban ismerik egy másik néven:Ladislao José Biro. A második világháború alatt nem volt túl ’kényelmes’ a zsidóknak Magyarországon maradni, ezért László Argentínába költözött/menekült, ahol a hátralévő életét töltötte. 1945 után egy csomó (volt) náci érkezett az új ’hazájába’. Azok az emberek voltak, akik miatt a háború alatt el kellett hagynia szeretett Budapestjét. De ez most mellékszálnak mondom….

A legtöbb ember valószínűleg nem ismeri ezt a korábbi újságírót és feltalálót, de sokan minden bizonnyal rendszeresen használták (és használnak) egyik találmányát. László ugyanis a golyóstoll feltalálója! Ez a zseniális találmány miattt végleg a kukába kerültek a tintatollak. Azóta nem kell aggódnia az ujjairól és a papíron lévő tintafoltokról. László a ’Biro pens of Argentina néven mutatta be tollait, és természetesen előzetesen szabadalmat kért a forradalmi ’golyóstollra’

1945-ben László eladta a szabadalmát egy Marcel Bich nevű embernek, akinek cége, a BIC azóta több mint 100 milliárd BIC golyóstollat adott el. Igen, igen, ezek olyan számok, amelyekkel nem lehet vitatkozni! Több országban a ’BIC’ kifejezés közismert, de szerencsére ez nem érvényes olyan országokra, mint az Egyesült Királyság, Írország, Ausztrália és Olaszország. Ott a golyóstoll még mindig ’biro’ néven ismert, és ez természetesen teljesen indokolt! Franciaországban a ’BIC-stylo’ kifejezés még mindig használatban van, de ez sajnos annak a ténynek köszönhető, hogy Marcel Bich francia volt….. Nos, ezek a túlságosan hazafias franciák inkább a szabadalom vevőjét tisztelik, mint a feltalálóját. De hát ez nem meglepő ebben az országban, ugye?

Biró egy zseni, ő nevéhez 20 feltalálás köthető. Nem mindegyik vált azonnal sikeressé, de sok hozzájárult az új technológiák és alkalmazások fejlesztéséhez. Biró nemcsak a korának zsenije volt, hanem messze előtte járt. 1930-ban vásárolt egy Bugatti-t, amivel rendkívül büszke volt, de hamar elégedetlen lett a gyorsulással. Ez vezette őt az ötletre, hogy automata sebességváltót helyezzen a járműbe. Igen, jól olvasta, már 1930-ban létezett automata váltóval rendelkező autó. Az ötletét eladta a General Motorsnek, amely 1939-ben mutatta be az első automata változatát.

Hogy lehetséges az, hogy egy gyors autók szerelmese érdeklődött a mindennapi házimunkáért, rejtély. Hogyan? Biró ugyanis felelős volt az első mosógép bevezetéséért. Az energiát fa vagy szénfűtésű kályha szolgáltatta, amely gőzt termelt, amellyel a mosógépet meghajtották. Az ’AEG nem hagy cserben’ szlogent megelőzte egy bizonyos Biró László, aki már jóval korábban könnyebbé tette a háziasszonyok életét a mosógép feltalálásával. Mosógép-feltalálása ugyanis 1930-ra datálható!

Valószínűleg Biró, a kemény eltalálásai munkája miatt megizzadt többször, ezért nem meglepő hogy ő volt a ’golyós’ dezodornak a feltalálója. Azonban kevés öröme származott a permetezőből, akkori vállalata - amely parfümöket is gyártott - pénzügyi problémákkal küzdött, majd leállították dezodornak a tömeggyártását. Ezt követően olyan vállalatok, mint a Rexona, elvittek mindent….. Azóta a (permetező) dezodor piac egy milliárdos iparággá vált...

Folytathatnám még Biró zseniális találmányaival, de nem szeretném túl hosszúvá tenni ezt a cikket, mert az érdeklődése könnyen elhalványulhatna a hosszúság miatt. Mondjak még egyet? Rendben, nézze meg az épp most kibontott bor palackot (például egy Villányi Bock Cabernet Sauvignont vagy egytablettás bort’…). Látja az címkét? Nos, azt Biró találta ki. Természetesen nem az épp a szeme előtt lévő címkét, hanem a gépet, amely egyszerűbbé tette a palackok címkézését.

És így Biró nélkülözhetetlen segítség lett azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak sebességváltót használni autózás közben, a ruhát mosó háziasszonyoknak (és háziúrnak) és azoknak a polgároknak, akik nem szeretik, hogy hónaljuk kellemetlen szagot áraszt. Igazából ezt a cikket kézzel írtam volna (egy 'Biro golyóstollal'), de sajnos az kézírásom olvashatatlan...