In deze ellendige tijd van oorlogen en geopolitieke spanning is het toch leuk dat er zoiets bestaat als het NK Tegelwippen. Dit jaar werd de vierde editie van dit ’toernooi’ afgewerkt, maar liefst 173 gemeentes namen er aan deel. Er bestaat een aparte webiste van dit kampioenschap - nk-tegelwippen.nl - ,het aantal gewipte tegels wordt zelfs bijgehouden door de zogenaamde ’tegelteller’. De leukste slogan op de site is wat mij betreft deze: ’wippen is belangrijker dan winnen’. Ik denk dat veel burgers het met deze stelling eens zijn, vooral jonge paartjes die een actuele kinderwens hebben….
Zelfs de award ’wipper van de maand’ is in het leven geroepen met als doel zoveel mogelijk (stoep)tegels te vervangen voor groenvoorzieningen. Hoerenlopers, publieke dames en streng gereformeerde, jonge, viriele Staphorsters mogen niet meedingen naar deze onderscheiding en dat vind ik dan weer een beetje flauw van de organisatie. Wie er eigenlijk achter deze tegelwipperij zit? Een ministerie, of de Vereniging van Nederlandse gemeentes, of de stichting Natuur & Landschap? Nee hoor, een commercieel creatief bureau is de bedenker van dit ’concept’. Het ministerie van infrastructuur en Waterstaat ondersteunt de jaarlijkse tegelwipwedstrijd overigens wel.
De gemeente Arnhem was dit jaar de grote winnaar. Niet alleen werden daar de meeste tegels per inwoner gewipt, ook het absolute aantal gewipte tegels was daar het hoogst. Maar liefst 460.000 tegels werden uit de grond gewrikt, 10% van het totaal bereikte aantal. Hulde voor de Arnhemmers, maar ik vraag me wel af waar al die tegels naar toe gaan? Het lijkt me verstandig dat het gemeentebestuur een paar graafmachines huurt waarmee een gigantisch groot gat wordt gegraven, ergens aan de rand van de stad. Nadat de tegels erin zijn gekieperd kan er pas opgelucht adem gehaald worden. Waarom? Wel, Vitessesupporters hebben nu voldoende aanleiding om niet alleen tegels te wippen, maar vooral om ze door de lucht te laten vliegen. Waar? Om en nabij het stadion van Vitesse. Trainer Phillip Cocu ligt er inmiddels uit, de club hangt financieel aan een zijden draadje en de trots van Arnhem staat nog stijf onderaan de competitieladder ook.
De gemeente Halderberge werd ook winnaar van een ’gouden schep’, die kreeg het voor de meest gewipte tegels per inwoner. Hè, maar Arnhem had die prijs toch al behaald? Ja, maar in de categorie ’grootste gemeentes’, Halderberge won in de categorie ’kleinste gemeentes’. Natuurlijk ook de ’kleintjes’ moeten de kans krijgen om op het podium te komen. maar of de ’gouden schep’ ook helemaal uit 24-karaat goud is samengesteld betwijfel ik. In het beste geval heeft het organiserende commerciële bureau er een likje goudverf aan gegeven, maar dat is helemaal geen bezwaar. Het gaat toch om het idee, nietwaar?
Ik heb overigens nog wel een idee voor een andere ’wipwedstrijd’. Welke? Het NK pieren wippen, of op z’n Drents: pier’n wupp’n. Als jongetje van twaalf vond ik vissen in het Noord-Willemskanaal een spannende activiteit. Het liefst ’vong’ ik - samen met vriendjes - karpers, voorntjes, schele possen etc met grote regenwormen aan de vishaak. Kostte geen drol, want je wipte - of wupte - ze gewoon met een hooivork uit de graszoden. Er kwamen geregeld exemplaren van wel 20 cm lengte uit de grond gekroeld. Deze oud-Hollandse manier van pier’n wupp’n zou wat mij betreft beter gewaardeerd moeten worden. Degene die de meeste pieren wupt binnen een uur wordt de winnaar van de ’gouden regenworm-award’, die voor de leut de bijnaam ’Pierlalaprijs’ krijgt. Leuk toch?
Mmmh, bij nader inzien lijkt me dit NK toch niet zo’n goed idee. Waarom niet? Ik vrees dat dierenactivisten de pierenwuppers zullen lastig vallen en misschien wel bedreigen. Waarmee? Met de (stoep)tegels die ze net uit hun tuintjes hebben verwijderd. Wat we wel kunnen doen is een ’aanmoedigingsprijs’ voorstellen aan de organisatoren van het NK Tegelwippen. Elk jaar wordt er een gemeente uitgekozen die laag op de ranglijst is terecht gekomen, ik stel voor dat in de categorie kleine gemeentes dit jaar de gemeente Borsele uit te verkoren. Waarom? Borsele is dit jaar op de 99e plek geëindigd met in totaal 26 gewipte tegels. Dat kan en moet natuurlijk veel beter. Helemaal als we ons bedenken dat er ruimte nodig zal zijn voor een tweede kerncentrale in deze gemeente. Ik weet alleen niet of de bewoners nu met z’n allen gezwind zich aan het tegelwippen zullen overgeven…..
OK, in plaats van Borsele stel ik dan voor de aanmoedigingsprijs aan de gemeente Wassenaar te geven. Ook Wassenaar eindigde in de staart van het klassement met 252 gewipte tegels. Tsjongejonge, dit kan en moet toch beter, beste Willem-Alexander? O nee, sorry, je woont sinds 2019 niet meer in dit villadorp, maar misschien kun je die rijke stinkerds en rijk geworden onderwereldfiguren daar een beetje in beweging lrijgen. Wellicht is de organisatie achter het NK tegelwippen wel bereid om je hiervoor in het zonnetje te zetten. Waarmee? Met een ’gouden schop’ (onder je koninklijke kontje….).
Terms & Conditions
Subscribe
Report
My comments