Zogenaamde SUV’s zijn al jaren het meest populaire automodel. De helft van de Nederlandse automobilisten koopt - als het een ’nieuwaankoop’ betreft - een SUV. ’Sport Utility Vehicle’, dat is waar de afkorting voor staat en (natuurlijk) is deze overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het vehikel heeft in het algemeen een verhoogde bodem en vierwielaandrijving. Zo kun je in het verkeer neerkijken op Jan Modaal in zijn Fiat Panda, met een flinke trap op het gaspedaal blaas je ’Jan’ immers zo de berm in. Een vierwielaandrijving is voor de meeste SUV-rijders eigenlijk geen noodzaak, een off road tourtje door het bos, nee daar waagt de SUV-rijder zich niet aan. Bovendien is off road rijden in Nederland een ’toer’ op zich, want waar mag je in Nederland nu met zo’n bak op de zanderige hei scheuren?
Tegenwoordig zijn er ook al (vol)elektrische SUV’s te koop, waarmee het geweten van de ’klimaatactivistische’ mobilist gesust wordt. Er wordt immers geen molecuultje CO2 uitgestoten, de aankoop van zo’n ’klein tankje’ kan hiermee achteloos worden gerechtvaardigd. Toch levert een SUV meer milieuschade op dan - pak ’m beet - een elektrische Renault Twingo. Ten eerste verbruikt de elektrische SUV veel meer stroom per kilometer en die komt nog altijd niet 100% uit klimaatvriendelijke energiecentrales of van een windmolenpark op de Noordzee.
En dan heb ik het nog niet eens gehad over de accu’s. Gemiddeld zijn die van SUV’s tweemaal groter, dus bevatten de accu’s ook twee maal zoveel hoeveelheden lithium, nikkel en aluminium. Vooral de eerste is een zeer kostbaar en tamelijk zeldzaam aardmetaal dat veelal in China ’gemijnd’ wordt. Onder omstandigheden die niet echt klimaatvriendelijk te noemen zijn. Sterker nog, helemaal niet. Of ik nog een boodschap heb voor die hypocriete SUV-rijders? Wel, ze dragen bij aan China’s (economische) machtsvergroting in de wereld, circa 90% van de wereldhandel in lithium is namelijk in handen van de Xi Jinping-bende.
Staal is (meestal) ook een flink onderdeel van een SUV. Dit wordt onder andere geproduceerd in de Hoogovens van het Indiase Tata Steel te IJmuiden. Afgezien van het feit dat staalproductie flink wat CO2-stoot met zich meebrengt is het voor omwonenden van die staalfabrieken ook geen pretje. In de omgeving van de IJmuidense Hoogovens is de kans op het krijgen van kanker toch iets hoger. Nog iets over aluminiumproductie? Wel, de CO2- uitstoot als gevolg van aluminiumproductie is nog hoger dan dat van staalproductie. Tot slot. De schade aan het asfalt is door het gewicht van de SUV een stuk hoger dan van een Smartje. Wegstroken dienen dus eerder te vervangen worden, ik zal nu maar even geen cijfers vermelden van de CO2-uitstoot van asfaltproductie- en legging……..
Omdat elke verkochte (nieuwe) tweede auto een SUV-model betreft kan er dus niet geclaimd worden dat alleen vroem-vroem VVD-patsers zo’n ’kar’ kopen. Hoogstwaarschijnlijk zijn er genoeg SUV-rijders te vinden onder burgers die uitsluitend hun boodschappen bij de biologische supermarkt doen. Waarom ik tot deze conclusie kom? Slaat u de NRC van 13 mei 2023 maar eens open, reeds op pagina 5 van deze krant vindt U een paginagrote advertentie van de nieuwe BMW X5, de nieuwe ’PC Hooft-tractor’. Leverbaar vanaf 96.512 Euro, da’s roch een koopie! Helemaal als de Duitse bak geleased wordt, kost slechts 1.599 per maand. Nou, dat kan ’bruin wel trekken’, toch?
Mocht de BMW X5 zich een beetje boven Uw budget bevinden, dan schaft U toch gewoon een goedkope Chinese SUV aan. Bijvoorbeeld een NIO, een BYD of een XPENG. Worden we lekker nog afhankelijker van die Chinezen. Ik begrijp trouwens niet waarom dit laatste automerk XPENG heet. Waarom er niet voor ’XPING’ gekozen is, het is me een raadsel. Hiermee zou Xi Jinping zijn (verkorte) naam als merk nog beter kunnen promoten in de wereld. Kim Jong-un zou natte dromen krijgen bij een wereldwijde introductie van de ’KJONG’-SUV’. Waarom Xi niet heeft besloten tot XPING als merknaam? ’Ping ping’ is een uitdrukking die de meeste Nederlanders associëren met ’geld’ en dat is niet handig als het de merknaam van een SUV betreft. Maar waarom dan niet? De Chinezen claimen namelijk dat de XPENG haast ’nix’ kost.
Waar ik mijn oog onlangs heb laten vallen? Op de nieuwe (vol)elektrische Hummer natuurlijk. Weegt meer dan 4000 kilo, het accupakket alleen al meer dan 1300 kilo. Deze tank importeer ik uit de Verenigde Staten, want ik heb nog geen Nederlandse distributeur gevonden. Of ik een vrachtwagenrijbewijs heb? Nee, hoezo? Oooh, die is verplicht voor vehikels boven de 3500 kilo, dat wist ik niet. Tja, dan kunt U mij niet kwalijk nemen dat ik een nieuwe Diesel-SUV bij mijn Nederlandse Hummer-distributeur bestel. Wat zegt U, dit kan ook al niet meer? Verrek, sinds 2010 is er geen Hummer-distributeur in Nederland meer te vinden. Pffffh, zal ik toch een tweedehands Hummer uit moeten kiezen op de site autoscout.nl. Het is niet anders….
Auto-be-si-tas: een algemeen voorkomende volksziekte die is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Daar staat de ziekte bekend onder de afkorting SUV: Sickness Under Volume…..
Terms & Conditions
Subscribe
Report
My comments