Voornemen 1: een klimaatneutrale wereld begint bij jezelf. En Greta Thunberg natuurlijk…..

Voornemen 1: een klimaatneutrale wereld begint bij jezelf. En Greta Thunberg natuurlijk…..

Gelukkig Nieuwjaar! of BÚÉK! Wederom beloof ik U vrolijke artikelen met als doel een ieder een goedmoedig hart onder de riem te steken.Ach ja, goede voornemens, goede voornemens, wie heeft ze niet in het prille nieuwjaar? Meestal verdwijnen ze alras als sneeuw voor de zon. De vergelijking met het Europese weer dringt zich al snel op, want in welk seizoen leven we nu eigenlijk?

In zo’n beetje heel Europa heeft de lente al toegeslagen, temperaturen van tegen de 15 graden Celsius zijn op de eerste dag van 2022 geen uitzondering. Nederland had net de eerste marathon op natuurijs achter de rug, of het ijs begon alweer te smelten. Binnenkort hebben we zwemwedstrijden op open water, het zijn rare tijden.…. En niet alleen vanwege de meteorologische gesteldheid in de wereld. ’Onze internationale knuffel-klimaatactiviste’ Greta Thunberg weet er alles van, zij staat de laatste tijd weer flink te oreren op haar eigen gecrëerde klimaatbarricade.

In de marge van de klimaatconferentie van Glasgow - vorig najaar - reageerde het Zweeds meisje furieus op de voorgestelde klimaatplannen. ’Building Back Better’ framede ze als volgt: Bla Bla Bla. Leuk bedacht? Ik heb haar speech een paar keer teruggezien, het was bijna een schokkende ervaring. De manier waarop Thunberg zich presenteert vind ik ronduit eng. Haar intonatie, de blik in haar ogen, ik kreeg er een ’unheimisch’ gevoel van.

Dat krijg je overigens ook als je een aantal ’weerberichten’ uit de diverse werelddelen verneemt. De ene natuurramp na de andere verwoestende storm rolt over ons heen. Toch wil ik een kanttekening plaatsen, vanwege de moderne communicatiemiddelen krijgen we elke ’weerramp’ al voor het ontbijt voorgeschoteld. Dat was in de vorige eeuw nog wel even anders. Of we hoorden niks van een overstroming in - pak ’m beet’ - Bangladesh, of we kregen dagen later een filmpje van slechte kwaliteit te zien.

Bangladesh? Toevalligerwijs raasde in april 1991 een cycloon over het land die maar liefst 100.000 dodelijke slachtoffers eiste. In november van dat jaar deed een andere cycloon het op de Filippijnen nog eens dunnetjes over met duizenden doden tot gevolg. Volgens mij was het woord ’klimaatactivisme’ toen nog niet uitgevonden, maar that’s not the point. We kregen wel beelden voorgeschoteld uit Bangladesh, maar in vergelijking met de huidige ’mediacoverage’ stelde het maar weinig voor. Tegenwoordig registreren miljoenen camera’s en drones nog de kleinste vlinderscheet en dan heb ik het nog niet eens over die miljarden mobieltjes die miljarden foto’s en filmpjes de ether insturen.

Één voordeel is er wel, we worden met deze beelden met onze neus op de feiten gedrukt. Door de opwarming van de aarde komen er inderdaad meer natuurrampen voor, maar het verschil met de situatie in de vorige eeuw wordt door de ’mediatsunami’s’ wel onevenredig opgeblazen. Het lijkt er op dat de ellende in de wereld alleen nog maar ’ellendiger’ wordt. Maar is dat werkelijk het geval? Laten we het boek ’het aanzien van 1991’ er eens even bij pakken.

Zal ik even een paar ellendige nieuwsfeiten memoreren uit dat jaar? Operatie desertstorm in Irak begon al in januari, er was een veerbootramp in Italië inclusief 141 doden, grote rellen in Brussel, migranten-jongeren raken slaags met de politie, Indiaas ex-premier Rajiv Gandhi wordt vermoord, vliegramp met 200 doden in Thailand, oorlog op de Balkan etc etc etc. ’Doemdenkers’ menen dat het elk jaar ellendiger wordt op deze aardbol, maar daar zet ik grote vraagtekens bij. Het is al decennia zwaar hommeles op deze planeet, maar de meeste mensen kampen met een klein probleempje: ’korte memorie’.

In de winter van 1991 hadden we wel veel ijspret in Nederland, er was een periode met strenge vorst. Ik hoor het U al verzuchten, dat zal dit jaar helaas niet meer voorkomen. Daar zou U weleens gelijk in kunnen krijgen, maar probeer het van de zonnige kant te zien: hoeft er tenminste niet zoveel aardgas worden verstookt. En dat is door de geopolitieke spelletjes van ene Poetin al duur genoeg!

In Hongarije heeft het dure aardgas (nog) geen effect op de maandelijkse gasrekeningen. De Orbánisten houden vooralsnog de prijsverhogingen voor consumenten tegen. Maar of dat zo blijft na de parlementsverkiezingen in april?

Ik wens U allen een vrolijk en klimaatneutraal 2022. Want zoals bekend begint een beter klimaat bij U zelf. Daarom sluit ik af met de ’opbeurende bla bla-toepraak’ van ons aller Greta Thunberg. Waarschuwing: niet naar kijken indien U net bijkomt van een oudejaarskater. Waarom niet? Uw hoofdpijn zal niet verdwijnen, zelfs niet door een strip paracetamols te slikken…..

https://www.youtube.com/watch?v=UryIL4kUcx8&ab_channel=NBCNews

Written by : András Csengő

1000 Characters left