The Washington Post blijft neutraal in de strijd tussen Trump en Harris? What The F***?

The Washington Post blijft neutraal in de strijd tussen Trump en Harris? What The F***?

In 1988 steunde de kwaliteitskrant The Washington Post geen van beide presidentskandidaten. George Bush sr. nam het in dat jaar op tegen de Democraat Michael Dukakis, het was de tijd dat Amerikaanse presidentscampagnes nog enigszins beschaafd werden gevoerd én het was de tijd dat presidentskandidaten van beide kampen niet door de ondergrens zakten qua gedrag en uitspraken. ’The post’ vond George Bush sr. de kwaadste niet, de beslissing van de hoofdredactie was grondig overwogen en in volledige onafhankelijkheid genomen.

Vanaf 1976 (de tijd van pindaboer Jimmy Carter) heeft ’The Post’ tijdens presidentsverkiezingen immer de Democratische kandidaat ondersteund. Of dit journalistiek door de beugel kon/kan? Natuurlijk, een krant is geen objectief mediaproduct, sterker nog geen enkele krant kan dat zijn. In het verleden heb ik een malle NOS-hoofdredacteur wel eens horen roepen dat de nieuwsberichten van zijn omroep een neutraal karakter hebben. Onbestaanbaar natuurlijk, op het moment dat een journalist een woord opschrijft (of de redactie de onderwerpen én de woorden kiest voor het 8-uurjournaal) doet hij/zij dat met zijn/haar (politieke) overtuigingen, (levens)ervaring en kennis in het achterhoofd. Ten principale bestaat er dus geen objectieve krant, omroep, nieuwswebsite etc. Dat geldt ook voor de NOS, in dit verband had Arnold Karskens (ex Ongehoord Nederland) natuurlijk wel een beetje gelijk. Het NOS-journaal is wel degelijk een beetje linksig, een goed voorbeeld is de berichtgeving over asielzoekers. Op het 8-uurjournaal heb ik nog nooit vechtpartijen gezien die in het verleden zijn uitgebroken in het asielzoekerscentrum (AZC) te Ter Apel. Of dat asoelzoekers een buschauffeur bedreigden bij 2e Valthermond. In plaats daarvan worden ons meestal situaties getoond waarin asielaanvragers de nacht in een tentje moeten doorbrengen, omdat er geen ruimte meer is in het AZC.

Dat de redactie van ’The Post’ elke 4 jaar zijn openlijke keuze laat vallen op de Democratische kandidaat is een eigen journalistieke keuze. Je zou verwachten dat ’The Post’ dit jaar geen enkele moeite heeft om Kamala Harris van ondersteuning te voorzien, vooral omdat haar tegenstander zich reeds ontelbare malen heeft bewezen als een geestelijke gestoorde narcist. Maar wat schetst mijn verbazing, onlangs meldde de uitgever en CEO van ’The Post’ Will Lewis in een opiniestuk dat de krant met zijn neutrale houding tijdens de presidentscampagne ’teruggaat naar zijn roots’.Hé, wat zullen we nu beleven? Hiermoet meer aan de hand zijn, dus laten we maar eens ’naar de bodem’ afdalen.

Will Lewis onderhoudt al jaren banden met hoge Republikeinse piefen en hetzelfde geldt voor Jeff Bezos. Wat de steenrijke Amazon-eigenaar met dit hele verhaal te maken heeft? Wel, hij is toevalligerwijze de eigenaar van ’The Post’. Tja, hiermee valt het kwartje onmiddellijk, het is overduidelijk dat Bezos achter dit ’neutaliteitsstandpunt’ steekt en dat is bijzonder slecht nieuws voor de persvrijheid in de Verenigde Staten. Als een redactie niet meer over de ’content’ van zo’n prestigieuze krant gaat is er iets grondig mis! Ofwel, something is rotten in the state!

Medewerkers en journalisten van ’The Post’ schreven vorige week - anoniem - een artikel in hun eigen krant. Daarin beschuldigden ze eigenaar Bezos ervan dat hij zijn ’neutraliteitsbesluit’ had opgelegd aan de hoofdredactie. Net voordat een opiniërend artikel - met een positieve ondertoon - over Kamala Harris zou worden gepubliceerd. This says it all, die Jeff Bezos is al net zo’n eng anti-democratisch ventje als die lunatic van een Trump. De Amerikaanse democratie wordt met deze move van Bezos verder ondermijnd, in Europa kunnen we inmiddels ons hart vasthouden.

Een tweede Trumptermijn voorspelt namelijk niet veel goeds voor de wereld en dat geldt in het bijzonder voor Europa. Elke fatsoenlijke burger in de VS (stratenmaker, zakenman, journalist, mannequin of barmeisje) zou zich nu sterk moeten maken voor de Amerikaanse democratie, want die is in groot gevaar. Wie heeft ook maar weer gezegd dat de komende presidentsverkiezingen de laatste zullen zijn? Antwoord: de man met de veel te lange (strop)das die een pornoactrice afkocht….. In deze presidentsverkiezingen gaat het er niet om of er het komende jaar een man van Republikeinse of Democratische snit in de Oval Office plaatsneemt. De keuze is ditmaal tussen een (enigszins) democratische kandidaat en een tirannieke idioot die - volgens Trump’s voormalig stafchef John Kelly - zelfs sympathieke gevoelens jegens ene Adolf Hitler koesterde.

Met andere woorden, de keuze voor de Amerikanen is de volgende: het afglijden naar despotisme of het behoud van een (enigszins) democratische samenleving. Juist nu dus zou de redactie van The Wahington Post zich klip en klaar moeten uitspreken, want the democracy is at stake. Volgens ’The Post’-CEO Will Lewis is hier geen sprake van, de kwaliteitskrant moet volgens hem juist nu terug naar zijn ’wortels’. Welke wortels Mr Lewis? U zult de wortels van het kwaad bedoelen! Ga U schamen! U als ex-journalist afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk komt met deze bull shit op de proppen?

Voor straf dient U vanaf nu tot 5 november - de datum waarop er gestemd wordt in de VS - 24/7 de film ’The Post’ te aanschouwen. Hopelijk steekt U wat op! In de tijd van het Watergateschandaal deed ’The Post’ tenminste nog waar het voor was uitgevonden: totaal onafhankelijke nieuwsgaring zelfs als er uitzondelijk hoge druk op de hoofdredactie wordt gelegd. Enne Will, start eerst maar eens met het bekijken van de trailer. Doe maar zo’n 1000 keer! Zie bijgaand:

https://www.youtube.com/watch?v=nrXlY6gzTTM

Written by : András Csengő

1000 Characters left