De culturele uitholling van de Europese voetbalclubs is al een tijdje aan de gang. Zo kochten Arabische oliesjeiks, Amerikaanse investeerders en Russische oligarchen reeds grote clubs als Chelsea, Manchester City en Paris Saint Germain. Sluipenderwijs werden ook de namen van de stadions veranderd, Zo heet het stadion van Manchester City tegenwoordig Etihad stadium, het stadion van Bayern München is omgetoverd in de Allianz Arena. Maar ook bij kleinere Europese clubs is deze tendens waar te nemen. Zo kreeg het nieuwe stadion van de Hongaarse club Ferencváros Groupama Arena als ’sportieve’ naam. Sportief? net als Allianz betreft het hier een doodordinaire verzekeringsboer….. Het oude Boedapester stadion droeg nog de naam van clubicoon Flórián Albert, alles en iedereen wordt tegenwoordig ingeruild voor de ’commercie’.
Gelukkig is deze tendens nog niet in Nederland doorgebroken, ’de Kuip’ blijft ’de Kuip’ en Ajax speelt in een voetbaltempel die naam van Johan Cruijff op de gevel heeft staan. Het enige jammere is dat het de ’Johan Cruijff Arena’ betreft, met de naam ’stadion’ had toch volstaan kunnen worden? In een stadion wordt namelijk gevoetbald, in een arena worden leeuwengevechten gehouden of treedt ene Marco Borsato op. Of beter gezegd: ’trad op’..... Sponsors krijgen het steeds meer voor het zeggen, in de ’ratrace’ om de beste voetballers doet immers elke zichzelf respecterende club mee. Met als gevolg dat de transferbedragen als een komeet omhoog schieten en dat geldt ook voor de salarissen van de verwende vedetten. Één troost: de namen van de huidige voetbalsterren zullen waarschijnlijk nooit meer op de voorgevel van de stadions te zien zijn. De ’commercie’ neemt het voetbalcircus volledig over. Zelfs een cluppie als Go ahead Eagles met een schitterende stadionaam - de Adelaarshorst - zal op enig moment het hoofd moeten buigen voor een andere stadionnaam. Zoals Dirk van de Broek stadion of Hornbach Arena. Money talks, weet U wel….
Één van de mooiste clubs van Europa is uiteraard Fc Barcelona, ofwel Barça. Met één van de mooiste stadions, het wordt wat krakkemikkig allemaal, maar het blijft een imposant bouwwerk. Bovendien heeft het een capaciteit van 93.354 plaatsen - de grootste van Europa - en als het clublied klinkt word je als voetballiefhebber meteen fan. Behalve als je al Real Madridfan bent natuurlijk…….Nou Camp is een begrip in Europa en de wereld, maar in verband met de armlastigheid van de Catalaanse trots is het nu zomaar mogelijk dat de stadionnaam gewijzigd wordt. Volgens radio Catalunya is Spotify geïnteresseerd om zijn naam te verbinden aan het stadion. Daarmee zou jaarlijks 60 tot 65 miljoen Euro mee ’opgehaald’ kunnen worden, een welkome aanvulling op de overigens lege clubkas.
De meeste internet- en mobiele telefoongebruikers zijn zeer bekend met Spotify, een Zweeds bedrijf dat streamingdiensten aanbiedt, voornamelijk op het gebied van muziek, Maar Spotify doet meer, het heeft bijvoorbeeld een contract getekend met ene Joe Rogan die een uiterst succesvolle podcast bestiert. Sinds januari vorig jaar is deze exclusief via Spotify te beluisteren en dat betekende dat de Zweedse onderneming meteen een kaskraker in huis had. Alleen al in 2019 werden de podcasts van Joe Rogan 190 miljoen maal gedownload.
De voormalige Amerikaanse vechtsporter verkondigt nog al eens controversiële standpunten. Zo interviewde hij deze maand nog de Amerikaanse viroloog Robert Malone die zich continu presenteert als tegenstander van Corona-vaccinaties. Recent nog blokeerden diensten als YouTube, LinkedIn en Twitter zijn account vanwege desinformatie over het Coronavirus en de vaccinatieptogramma’s. Voormalige vechtersbaas Rogan is het allemaal een worst en liet Malone zijn verderfelijke ideeën verspreiden via zijn podcast (exclusief op Spotify……)
Dat pikte de oude ’rocker’ Neil Young niet, hij zegde zijn contract met Spotify op, publiekelijk meldde hij hierover het volgende: Spotify helpt potentieel dodelijke informatiete verspreiden’. Tja, daar is geen woord Frans bij zou ik zeggen. Wel, Spotify heeft het geweten, de aandelen van de Zweedse firma daalden de afgelopen week maar liefst 6%. Deze waardevermindering vertegenwoordigt bijna 2 miljard Euro. Daarmee zou Spotify zo’n 30 jaar de naam van het Camp Nou-stadion kunnen claimen. Of deze ’downfall’ een reden is om het aanbod van 60/65 miljoen Euro terug te trekken weet ik niet, maar ik zou het uiteraard verwelkomen.
Wat ik tevens zou verwelkomen is een terugkeer van Frenkie de Jong bij Ajax. Frenkie heeft bij het in misère verkerende Barça nu niet echt gemakkelijk, ook hij presteert dit jaar ondermaats. Dat heeft overigens te maken met het feit dat hij overal en nergens moet opduiken. De ene keer speelt hij controlerende middenvelder, dan weer speelt hij met ’de punt’ naar voren en zelfs in de achterhoede is de voormalige Ajacied reeds opgesteld. Van dat geschuif krijgt Frenkie zelf ook een punthoofd, maar hij denkt er voorlopig niet aan Barcelona te verlaten. Ajax is in zijn ogen dus ook geen optie.
Jammer, maar begrijpelijk. Frenkie verdient een club die hem op zijn kwaliteiten weet te waarderen, als ik hem één club mag adviseren is het Manchester City wel. Niet om de afschuwelijke naam van het stadion, maar wel om Pep Guardiola. Geboren midden in Catalonië, hij draagt Fc Barcelona én grootmeester Cruijff in zijn hart. Van wie hij naar eigen zegen ’het voetbal heeft leren begrijpen’. Wij Nederlandse voetbalfans ’begrijpen’ uiteraard dat Ajax momenteel geen optie voor je is Frenkie, maar dat komt nog wel…..
Ik ben gelukkig in Catalonië en hoopt met Barcelona snel weer om de prijzen te spelen. (Frenkie de Jong, 1997 - )
Terms & Conditions
Subscribe
Report
My comments