Had ik net in mij hoofd om weer een artikel over de stand van het (basis)onderwijs in Nederland te schrijven en wat schetst mijn verbazing? NU.nl was me al voor, op grond van een gepubliceerd onderzoek is de conclusie dat één op de vijf basisscholen het lerarenbestand nog niet op orde heeft voor het net gestarte schooljaar. Hoe worden deze problemen opgelost? Met grotere klassen, in plaats van 5 dagen, dan maar 4 dagen lesgeven, onbevoegde leraren voor de klas zetten en meer van dit soort afgrijslijk pleisterwerk.
In 2015 was zo’n 18% van 14 jarigen in Nederland laaggeletterd, 25% van de basisscholen had in 2015 het aanbod van technisch lezen niet op orde. Ik ben benieuwd hoe het er momenteel met die laaggeletterdheid voorstaat. Maar misschien wil ik het wel niet weten…….Hiernaast worden er talloze verschillende eindtoetsen gehanteerd voor rekenen en taal en daarmee zijn de resultaten niet met elkaar te vergelijken. Hoe de Nederlandse schoolinspectie aan de precieze cijfers komt betreffende die laaggeletterdheid is me daarom ook een raadsel. Cijfers presenteren en vervolgens melden dat metingen eigenlijk niet zijn uit te voeren? Lijkt me een ’contradictio in terminis’. Wellicht zou de schoolinspectie eens aan zelfonderzoek kunnen doen op het gebied van de mate van geletterdheid in de eigen organisatie. Het is maar een ’wilde suggestie’ hoor!
In de eerste drie kwartalen van vorig jaar stonden er 35.000 open vacatures in het Nederlands onderwijs. In de provincie Utrecht was er in de perode 2017-2018 een structureel lerarentekort van 14% (bron: onderwijsinspectie). Het lerarentekort in het basisonderwijs bedraagt al bijna 50% op scholen waar meer dan driekwart van de leerlingen een niet-westerse migratieachtergrond heeft. Vogens cijfers van het CBS heeft één op vijf leraren een keiharde burn out. Moet ik nog even doorgaan met deze depressiefmakende cijfers? Laat maar, hoor ik U al zeggen, met alle ter dienst staande informatie kun je een deel van de Amsterdamse grachten dempen. Overigens worden al die rapporten gefabriceerd door medewerkers die in plaats van deze cijferpulp uit de pijp te laten stromen beter voor de klas hadden kunnen staan……..
Maar wat is er nu structureel écht aan de hand?
- Het vak van leraar wordt fysiek, maar vooral mentaal steeds zwaarder, klassen worden groter, werkdruk gaat omhoog, kinderen worden steeds mondiger – lees brutaler – , de salarissen blijven zwaar achter met die in het bedrijfsleven en tot overmaat van ramp zijn de toelatingseisen voor pedagogische academies verder verhoogd. Maar de kwaliteit van onderwijs gaat niet vooruit op de basisscholen, er zijn trouwens eenvoudigweg onvoldoende leraren. D66, dé onderwijspartij hoor ik veel te weinig over deze angstaanjagende ontwikkelingen. Deze windvaanpartij acht het electoraal opportuner zich publiekelijk bezig te houden met die belachelijke privacy/sleepwet, met de donorwet en het principe van het recht op een voltooid leven. Dit laatste is met die Robot Rob Jetten inmiddels bijna een feit voor de partij van oprichter Hans van Mierlo.
- Links(ige) mensen hebben altijd hun mond vol over ’solidariteit’. Ze zijn uiteraard alle solidair met illegale migranten uit zwart Afrika, met de daklozen, met de bijstandmoeders, met de plofkipjes, met de klimaatactivisten etc etc. Maar ze zijn vooral solidair met hun gezin. De gegoede burgerij in de Nederlandse betere VINEX-wijken en de diverse grachtengordels sturen hun kroost niet naar gemengde openbare basisscholen, welnee. Nee, nee, mijn kindje zal en moet naar de Montessorischool, de Jenaplanschool of Joost mag weten welke andere nieuw opgerichte school die weer een nieuwe linkse gedachtenkronkel vertegenwoordigt. Tja, en op die scholen zullen waarschijnlijk weinig niet-westerse immigrantenkindertjes schoolmaatjes worden van die kindjes met hun VINEX-ouders. Waarom dan niet? Die zitten daar niet op school, het enige Turks aan die Jenaplanschool is het Turkse broodje dat de kindjes van hun Prinsengrachtouders als lunchpakketje hebben meegekregen. Vers gekocht bij die Turkse bakker op de hoek die zich overigens het schompes lacht om die bakfietshollanders die bereid zijn het driedubbele te betalen voor die ’overheerlijke’ baclava. Over de prijs van Turks fruit maar te zwijgen!
- In Nederland is het befaamde artikel 23 van de grondwet nog steeds geldig. Én heilig! Dat artikel ’staat’ volgens de ’artikel 23 fans’ voor de vrijheid van onderwijs in Nederland. In feite was de wet – althans de wijziging in 1917 – het resultaat van politiek gemarchandeer. De Christelijke politieke partijen kregen hun gelijkschakeling – vooral financieel – van ’hun’ Christelijke scholen, de liberalen/socialisten een uitbreiding van het kiesrecht. Het CDA en de ChristenUnie – maar ook politici van andere partijen – zullen tot hun laatste adem vechten voor het handhaven van artikel 23 alhoewel de Christelijke partijen eigenlijk tegen Islamitisch onderwijs zijn. Maar ja, als je daar tegen bent kun je het eigen Christelijk onderwijs ook niet meer ondersteunen. Een hypocrisie die met geen pen te beschrijven is.
Inmiddels heb ik de meest hemeltergende rapporten gelezen van zogenaamde deskunigen die beweren dat het systeem van bijzonder onderwijs juist integratiebevorderend zou werken. Deze mensen plegen wat mij betreft een onrechtmatige daad en dienen strafrechtelijk vervolgd te worden. Zelfs een niet-geletterde kan nog begrijpen dat het in stand houden en uitbreiden van witte/zwarte scholen, streng gereformeerde en Islamitische scholen de integratie van niet-westerse allochtonen in de Nederlandse samenleving frustreert. Die strenge gerefo-kinderen ontsporen overigens ook, de aangevoerde drugs in de haven van Urk – door die ’vrome’ Urker vissers – worden echt niet alleen doorververvoerd naar de zuidas te Amsterdam. De Urker jeugd snoept er ook graag van, nogal massaal bovendien.
Kennis en begrip van de verschillende religieuze overtuigingen worden in Nederland NIET bevorderd juist als gevolg van het bestaan van artikel 23 grondwet. Waar is trouwens de visie gebleven dat religie een zaak is van de private sfeer en niet in de schoolbanken ’gepusht’ moet worden. Natuurlijk hoort religie onderwezen te worden op elke school. Alle religies die relevant zijn dienen aan bod te komen als onderdeel van de volgende vakken: maatschappijleer en geschiedenis. Maar niet om zieltjes te winnen, maar om een overzicht aan te bieden van het religieuze pallet van Nederland.
- Als laatste wil ik eindigen met de ouders van schoolgaande kinderen. Steeds meer ouders verwaarlozen de opvoeding van hun kroost en bovendien menen vele dat de opvoeding tijdens de schooluren dient te worden overgenomen door de school, lees de leraren. Waar ik dit vandaan heb? Eigen waarneming, feed back van leraren én de onderwijsrapporten spreken voor zichzelf. Burn out bijvoorbeeld komt niet zelden voor als gevolg van het niet meer in de hand kunnen houden van ’de klas’. Dit ligt uiteraard ten dele ook aan de leraar, maar op 10 jarige leeftijd schijnen steeds meer kinderen hun rechtmatige plek in de klas – samenleving – op te moeten eisen, regelmatig gepaard gaande met – religieuze – agressie.
Als hiertegen wordt opgetreden rent het betreffende ’zeurkind’ meteen naar één van zijn al dan niet natuurlijke ouders en weeklaagt dat het een lieve lust is. De inmiddels tevens rood aangelopen ouders rusten niet voordat de verfoeilijke leraar van repliek is gediend. Hij – de ene ouder – parkeert met bezwete kop zijn veel te grote motor ronkend in het fietsenhok en rent kwaad de school in. Op weg naar de conrector. Zij – de andere ouder – verschijnt uitdagend en kauwgomkauwend op het schoolplein en klaagt en passant eerst tegen een andere moeder over die k….leraren die hun kinderen mishandelen. Na het instemmend gegrom van die andere tokkiemoeder stampt ze met haar oerlelijke hakschoenen naar de wiskundelerares en scheldt haar de huid vol (met speekselconsumptie vanwege de kauwgom in haar mond die ze uiteraard niet heeft weggegooid)
Over voorgaande zou ik zeggen: wie de schoen past, trekke hem aan. Meestal wordt er in Nederland gesproken over een lerarentekort dat moet worden opgelost. Maar in werkelijkheid is er sprake van een – groter – maatschappelijk probleem, een probleem dat op termijn de maatschappij ontwricht. U mag het ook onttakeling noemen.
Wat beeldhouwwerk is voor een stuk marmer, dat is onderwijs voor de menselijke ziel. (Joseph Addison, Engels schrijver 1672 – 1719)
Terms & Conditions
Subscribe
Report
My comments