Ferdinand ’Butzi’ Porsche ontwierp het legendarische model van de Porsche 911 in 1963, maar de type-aanduiding luidde bij de introductie toch iets anders. Het model had op de markt moeten verschijnen onder het type-nummer 901, maar de firma Peugeot tekende hiertegen bezwaar aan. De Fransen meenden dat ze het merkenrecht hadden verworven op 3 cijferige type-aanduidingen met het cijfer 0 in het midden. Het is altijd wat met die Franzosen, maar Porsche wilde geen gesodemieter. Dus kreeg het legendarische Porschemodel het nummer 911. Uit te spreken als negen/elf of nine/eleven…..
Van de week ging de speciaal hiervoor opgerichte onderneming - Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG - naar de Duitse beurs en het werd een groot succes. Eigenaar Volkswagen haalde hiermee 9,4 miljard Euro op en daarmee is deze aandelenuitgifte de grootste van de beurs te Frankfurt sinds 1996. Aandeelhouders krijgen echter weinig zeggenschap - zeg maar ’geen’- in de ondernening, want de uitgifte beslaat slechts 10% van het totale aandelenpakket. Bovendien, stemrecht krijgen de aandeelhouders ook al niet. Hiernaast zijn daar nog de families Piëch en Porsche die grootaandeelhouders zijn van de Volkswagengroep en daarmee blijft deze giga-autoproducent ’gewoon’ een familiebedrijf..
Het is opmerkelijk dat Volkswagen - of de twee families - in deze crisistijd heeft besloten tot aandelenuitgifte op de beurs. Auto-onderdelen zijn moeilijk verkrijgbaar (en inmiddels gillend duur) en een (zware) economische recessie - worldwide - is niet ondenkbaar. Maar, van economische neergang hebben luxe merken minder last, rijke stinkerds zullen atijd bestaan en waarschijnlijk wordt die groep nog groter ook door de steeds grotere kloof tussen haves en have nots in de wereld.
Bovendien geeft Porsche en passant een andere boodschap af, namelijk dat de toekomst van autorijden elektrisch is. Porsche wil in het luxe segment hierin het voortouw nemen. Met deze beursgang zijn er vooralsnog voldoende middelen aanwezig dat Porsche dé topper kan worden in luxe, sportief én elektrisch rijden. Alhoewel het niet de uitstraling en waarde heeft van concurrent Ferrari. Deze onderneming heeft een markwaarde van 23 keer de eigen omzet, daar komt Porsche bij lange na niet in de buurt.
Hiernaast wordt Porsche zo langzamerhand een beetje main stream. Het meest populaire type is de Cayenne en ook de Macan wordt veel verkocht. Maar de ene - de Cayenne - is een SUV en de andere - Macan - is een soort stationwagen. Als gearriveerde zakenman/ondernemer of soepjurk-sjeik is een Porsche dan toch iets minder tot de verbeelding sprekend dan een Ferrari, Lamborghini of Aston Martin. Maar misschien wil Porsche gewoon meer auto’s verkopen en rekent op een minder hoge marge in de toekomst. Maar als het aantal verkochte exemplaren exponentieel toeneemt zal dat de familie Piëch en Porsche waarschijnlijk een zorg zijn…
Over die soepjurk-sjeik gesproken. Misschien vindt die het wel ’cool’ om aandelen P911 - de aanduiding op het beursbord in Frankfurt - in bezit te hebben. De vergelijking met een bekende datum uit de recente - gruwelijke -historie dringt zich immers op. Hiernaast staat de ’P’ voor Porsche, maar dat kan net zo goed voor ’Profeet’ staan of ’Profetie’ of ’Prophecy’ in de Engelse taal. In de religie heeft deze laatste uitdrukking de volgende betekenis: ’een uitspraak uit naam van een godheid die de toekomst voorspelt’.
Tja, welke dat voor Porsche zal zijn, Joost - of ’Jost’ in het Duits - zal het weten, in ieder geval zal die toekomst elektrisch geladen zijn. Of er ook onweer aan te pas komt is op moment van dit schrijven nog niet bekend. Ook niet of er sprake zal zijn van een regenboog. Hé, dit laatste veroorzaakt bij mij op dit moment een ’Aha-Erlebnis’. Hoe het nieuwe type van Porsche namelijk zou moeten heten? Porsche Rainbow natuurlijk, een auto, niet alleen voor de welvarende macho man, maar tevens uitermate attractief voor LHBTI’ers!
Volkswagen heeft de clam ’Das Auto’, Porsche gaat hier overheen met:
Porsche: Das, Der, und Die Auto!
Terms & Conditions
Subscribe
Report
My comments