Eerst even een paar cijfertjes: de inflatie bedroeg in Hongarije in de afgelopen maand mei 5,1%, hiernaast verwacht de Hongaarse Nationale bank – MNB – dat de economische groei dit jaar wel eens de 6% kan aantippen. Goed nieuws voor de positie van de Hongaarse Forint?
Het is maar hoe je het bekijkt, een sterker wordende Forint – in vergelijking met de Dollar/Euro – is natuurlijk niet goed voor de Hongaarse exportpositie, maar de Hongaarse (vakantie)consument die jaarlijks wil skiën in Oostenrijk, of bruin wil bakken aan het Noord-Italiaanse strand van Jesolo zal een sterke Forint toejuichen. Voor de Nederlanders die Boedapest voor een weekendje willen bezoeken of met hun sleurhut op het Hongaarse land rond willen trekken is een zwakke forint weer een zegen. Op het terras kan met gemak een tweede biertje besteld worden, een getapte ’blonde Hongaarse rakker’ van een halve liter voor nog geen twee Euro is nog wel wat anders dan een fluitje bier – 0,18 liter – ’op’ het Amsterdamse Spui.
En natuurlijk is een zwakke forint goed nieuws voor al die Nederlanders en Vlamingen die geheel of gedeeltelijk naar Hongarije zijn verhuisd. Klein voorbeeldje: in de maand maart – 2018 – kreeg U voor Uw zuurverdiende (pensioen)Eurootje circa 310 Forint, vlak voor de wereldwijde Corona-uitbraak – februari 2020 – was één Euromunt ruim 15% meer waard. De ‘Huf‘ bevond zich op een gegeven moment ruim boven het niveau van 360. Er was echter één probleempje, waaraan moest je die surplus aan Forinten nu uitgeven in een ’lock down-situatie’? Misschien iets vaker dure ganzenlever bij de Tesco kopen dan maar? Da’s weer niet goed voor het cholesterolniveau, door te weinig beweging dreigden de kransslagaders toch al dicht te slibben.
Wat zijn de verwachtingen voor de rest van het jaar? In principe kunnen financiële experts het beste antwoord geven op deze vraag en ik heb op dit vakgebied niet ’doorgeleerd’. Toch wil ik met betrekking tot deze materie een uitspraak van de nukkige historicus Maarten van Rossem citeren: ’naar economen moet je niet luisteren, die hebben geen verstand van economie’. Inderdaad, mijn ervaring met zogenaamde financiële analisten is de volgende: ze geven een voorspelling die niet de toekomst, maar het verleden betreft.
Daarom ben ik zo ’stoutmoedig’ om U toch mijn voorspelling te verstrekken. De volgende indicatoren zijn hiervan belang: 1. (consumenten)prijzen gaan nu al door het plafond, ik las berichten van detailhandelsorganisaties die repten over prijsstijgingen van meer dan 15%, gerekend over het afgelopen jaar. Brandstof- en energieprijsniveaus helpen hier ook al niet, een ieder die regelmatig tankstations aandoet kan er over meepraten. 2. het Hongaarse begrotingstekort en de staatsschuld blijven relatief binnen de perken, helemaal als je deze vergelijkt met die van Italië, Griekenland en een aantal Midden/Oost-Europese landen. 3. naar verwaching zal de Hongaarse economische groei harder stijgen dan het gemiddelde van de Europese Unie. 4. Waarschijnlijk zal de inflatie harder stijgen dan het gemiddelde in de Europese unie
Door deze verwachte ontwikkelingen zal de Hongaarse Nationale bank – MNB – sneller overgaan tot het verhogen van de MNB-rente dan de Europese Centrale Bank – ECB – wat een versterkend effect op de Forint zal hebben. Nadat Mihály Varga – de Hongaarse ’duitenminister’ – vorige maand al een positief verhaal afstak over ’s lands financiën en economie begon de Forint razendsnel in waarde te stijgen. Niveau’s in de richting van 340 (ten opzichte van de Euro) werden ineens werkelijkheid. Die Euforie is inmiddels een beetje voorbij, inmiddels staat de Forint (17 juni 2021, 10.03 CET) alweer ruim boven de 350…
Indien er dit jaar geen financiële lijken uit de kast vallen zie ik dit jaar geen reden tot forse waardevermindering van de Hongaarse munteenheid. En voor volgend jaar? Een verkiezingsjaar, dus er kan van alles gebeuren. Indien de oppositie wint zullen er wellicht lijken uit die kast rollen, of die (financiële) kadavers worden eenvoudigweg bedacht. Bovendien is de voorspelling dat de strijd om de Hongaarse (regerings)macht loeispannend wordt, wat door de financiële markten doorgaans niet positief wordt gewaardeerd. Dus? Verzwakking van de Forint vanaf het begin van 2022.
Eigenlijk zou ik moeten spreken van ’langdurige verdere verzwakking’ van de munt, kijkt U maar eens goed naar de grafiek aan de kop van dit artikel. De meerjarige trend laat een lijn naar ’rechtsboven’ zien en dat heeft alles te maken met het rentebeleid van de centrale bank en de inherente zwakheid van de Forint ’an sich’. In het ’financiële wereldgeweld’ is het Hongaarse muntje niet meer dan een ’drop in the ocean’ en daarom zeer gevoelig voor speculatie.
Voor 2010 werd de Forint door de centrale bank – lees de socialistische regering – in de lucht gehouden door beleid dat gekenmerkt werd door hoge rentevoeten. Als de oppositie in 2022 aan de macht komt is het de vraag wat deze aanvangt met de rentepercentages. Toch verwacht ik niet dat er veel zal veranderen in het financiële beleid van een eventueel te vormen regering van ’Gyurcsány-signatuur’. Da’s namelijk vragen om moeilijkheden, er staan inmiddels zoveel zakelijke en persoonlijke leningen uit dat veel Hongaren/bedrijven stante pede in de ’pecunia-problemen’ zouden geraken.
Mijn advies wanneer U dat ’trendy’ KIKA-bankstel in één van de Hongaarse koopcentra zou moeten aanschaffen? Ik zou nog even wachten, bijvoorbeeld tot het voorjaar van 2022. Vlak voor de verkiezingen dus…..
Je kunt voor geld een heel mooie hond kopen, maar niet het kwispelen van zijn staart. (Josh Billings, Amerikaans humorist 1818 – 1885)
Voetnoot. Op dit moment staat de Forint (2 augustus 2021) op 357 ten opzichte van de Euro. In verband met de komende parlementsverkiezingen (voorjaar) 2022 heeft de Hongaarse regering besloten om nog eens kwistig met geld te strooien, een ’traditie’ die in veel landen usance is. Kiezers en (bevriende) bedrijven moeten immers tevreden worden gesteld in verband met ’het rood kleuren van het juiste cirkeltje in het stemhokje’…….
Maar dat betekent wel dat de staatsschuld naar grote hoogtes wordt gestuwd, inmiddels bedraagt deze reeds meer dan 80% van het jaarlijkse Bruto Nationaal Product (BNP). Dit is in vergelijking met een aantal Oost-Europese landen (bijvoorbeeld Roemenië) een stuk hoger. Hiernaast vertraagt de Europese Unie momenteel de uitbetalingen aan de Hongaarse staat van het Corona-herstelfonds (de reden laat zich raden…..). De vraag is of de eerste tranche überhaupt wordt uitgekeerd dit jaar. De vrees bestaat zelfs dat Hongarije giften uit dit fonds helemaal kan schudden. Tja, je praat dan wel over een bedrag met 9 nullen en dat doet (financieel en begrotingsmatig) altijd pijn.
De President-Directeur van de centrale Hongaarse bank (MNB) heeft al waarschuwende woorden laten horen. Het zou wel eens de opmaat kunnen zijn naar een renteverhoging die economische groei dan wel weer af zou remmen. Bovendien kunnen met zo’n ’move’ diverse ondernemingen in financiële nood raken. Een duivels dilemma waar de Hongaarse regering nog geen duidelijk standpunt over heeft ingenomen. Is ook niet echt te verwachten voor de verkiezingen……..
Wel, what’s new? Niet ’veul’ en dat betekent dat de verdere verzwakking van de Forint verwacht mag worden. Ik vrees dat de toenemende binnenlandse (verkiezings)spanningen en de buitenlandse politieke druk daar nog een schepje bovenop doen…..
Terms & Conditions
Subscribe
Report
My comments