’China schendt de mensenrechten van Oeigoeren door de willekeurige en discriminerende 'behandeling van de Chinese islamitische minderheid. Mogelijk maakt Peking zich ook schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid.’ Dit is de voornaamste conclusie van het van de week gepubliceerde VN-rapport over de situatie van de Oeigoeren in de Chinese provincie Xinjiang. ’We’ moesten overigens lang op het rapport wachten, omdat de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Michelle Bachelet er op stond dat haar ervaringen tijdens een onlangs uitgevoerde zesdaagse China-trip zouden worden opgenomen. Maar dit was niet de enige reden voor vertraging, de Chinezen wisten lange tijd de publicatie te dwarsbomen door allerlei chicanes uit te voeren binnen de VN-organisatie.
Bachelet kreeg de afgelopen maanden veel kritiek te verstouwen van bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Amnesty International. Bijna vergoelijkend sprak ze in Peking over de mensonterende situatie waaronder de meeste Oeigoeren in China leven. Dit rapport maakt echter korte metten met de Chinese overheid, Bachelet stelt dat Oeigoeren willekeurig van hun vrijheid worden beroofd. Hiernaast stelt ze ’dat de Chinese regering verantwoordelijk is voor de mensenrechtenschendingen, er kan zelfs gesproken worden van misdaden tegen de menselijkheid’. In de kampen dient dwangarbeid te worden verricht, bovendien is er sprake van verkrachtingen (onder andere met metalen staven…..) en martelingen. Last but not least meent Bachelet dat er bewijs voorhanden is ’dat Oeigoeren gedwongen worden geen kinderen te krijgen’. Sterilisaties zijn aan de orde van de dag in de kampen.
Satellietbeelden tonen aan dat er zich grote kampcomplexen bevinden in Xinjiang, sterker nog er wordt voortuderend flink ’bijgebouwd’. Op basis van allerlei andere onderzoeken en getuigenissen van gevluchte ’kampbewoners’ is het aannemelijk dat er meer dan één miljoen Oeigoeren worden vastgehouden. In totaal leven (of leefden….) zo’n 12 miljoen Oeigoeren in Xinjiang, meer dan 8% van deze etnische groep is dus al van zijn/haar vrijheid berooft, de rest leeft onder zware terreur in de uitgestrekte - in naam - autonome regio. De bende van Xi Jinping gebruikt de provincie overigens tevens als ’proeftuin’, op veel plaatsen zijn camera’s opgesteld met ’gezichts/rasherkenings-technologie’. Zelfs agenten lopen rond met dit soort camera’s op zak.
Bachelet roept in het VN-rapport de Chinese overheid op om de gevangen gehouden burgers onmiddellijk vrij te laten. Helaas is dit roepen in de (Chinese (Gobi)woestijn, uiteraard trekken Chinezen zich geen fluit aan van het rapport en nog minder van de oproep van Hoge Commissaris Bachelet.(die overigens heeft aangegeven niet voor een tweede termijn in aanmerking te komen). De reacties uit Peking lieten zich raden, hierbij enkele reacties die vanuit China werden ’uitgebraakt’: ’schijnvertoning geleid door de USA, een door het westen georganiseerde farce, volledig verzonnen leugens, een politiek gemotiveerde kwestie om China in een kwaad daglicht te stellen’ etc etc.
Het VN-rapport ging nog niet zo ver om te spreken van een doelbewuste systematische genocide. Dat deed het ’onafhankelijke volkstribunaal’ dat bestaat uit internationaal gerespecteerde advocaten, academici en zakenmensen wel, maar dat heeft helaas geen jurisdictie in de wereld. Dus blijft het bij ’het constateren van’, zonder consequenties. De volgende landen hebben de zware omschrijving ’genocide’ echter tevens aangenomen voor de Chinese misdaden: Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en ja hoor, ook Nederland,
Voor Nederland moet er bij opgemerkt worden dat het ’genocide-standpunt’ geen kabinetsbesluit betreft maar gebaseerd is op een aangenomen motie in het parlement. VVD-Tweede Kamerleden stemden begin dit jaar bijvoorbeeld tegen de motie met het argument dat een internationaal gerechtshof zich nog niet over eventuele genocide heeft uitgelaten. Inmiddels is de VVD overstag, maar dat geldt nog niet voor het CDA. Overigens is het allemaal lood om oud ijzer, de meeste landen willen China niet teveel tegen de haren instrijken op grond van de grote economische belangen. Zelfs een land als Turkije veegt zijn achterste af met het lot van de Oeigoeren, een Turks broedervolk by the way…..
In het verleden bleek de VN in staat Joegoslavië-, Rwanda en Oost-Timortribunalen op te tuigen. Zolang er geen ’Oeigoerentribunaal’ wordt ingesteld kunnen we wachten tot we een ons wegen op postieve veranderingen in Xinjiang. De kans op zo’n tribunaal is nihil, maar ook als het ingesteld zou worden kunnen we nog steeds wachten tot we één gram wegen op enige verbetering in de uitzichtloze situatie van deze ’autonome regio’. Wat we wel kunnen doen? Mmh, bijvoorbeeld geen prullaria meer kopen via webwinkel Alibaba…
Terms & Conditions
Subscribe
Report
My comments