Het traditionele Oktoberfest in München begint merkwaardig genoeg altijd in september om - regelmatig - afgesloten te worden op de dag van de Duitse eenheid (3 oktober). Waarom het grootste bierfestival ter wereld daarom geen ’Septemberfest’ heet is me tot op de dag van vandaag een raadsel. De geschiedenis van het Oktoberfest gaat overigens terug naar 1810, in dat jaar werd er geklonken op het kersverse bruidspaar Theresia van Saksen-Hildburghausen/Lodewijk I van Beieren. Op het moment dat de grote Münchener bierbrouwerijen hun invloed op het Oktoberfest begonnen te laten gelden werd het bierfeest een aantal weken naar voren gehaald. Waarom? In september is het zonniger en warmer, waardoor er meer gerstenat wordt weggeklokt…..
Het bierfeest bleek een kip met gouden eieren, vorig jaar kwamen er bijvoorbeeld maar liefst 5,6 miljoen dorstige kelen naar de Theresienwiese. Hoeveel bier deze feestvierders naar binnen hebben gewerkt? Maar liefst 5,7 miljoen liter, dat is dus circa 1 liter bier per persoon. Dit lijkt verrassend weinig, maar vergeet niet dat er tevens veel gezinnen met kinderen de ’Wiese’ bezoeken, de biertenten laten ze links liggen. Hun aandacht gaat meer uit naar de diverse kermisattracties, zoals de zweefmolens, botsauto’s en het reuzenrad. Met een maag vol bier is het niet raadzaam op en neer te gaan in één of ander kermiskarretje, handiger is het om - slechts - een suikerspin te consumeren. Bovendien komen er inmiddels hordes Aziaten naar München die in de regel minder goed tegen grote literpullen bier bestand zijn.
Vanwege de Coronapandemie bleef de Theresienwiese in 2020 en 2021 leeg, eigenlijk is dat nog maar heel kort geleden. Het lijkt trouwens al een eeuwigheid, herinnert U zich nog de periode dat de gang naar de supermarkt het enige uitje van de dag was? Waarschijnlijk heeft mijn brein deze donkere periode verder weg in mijn geheugen gezet en daar ben ik het zeer dankbaar voor. In 2021 werd het Oktoberfest overigens niet afgeblazen, het feestgedruis werd verplaatst naar het ’Islamitische’ Dubai. Ja, U leest het goed, op een afgesloten feestterein werd er getapt tot men er scheel van zag. Na afloop werden de beschonken bezoekers weer netjes naar hun - met airconditioning gekoelde - hotels terug gebracht. In dure taxi-limousines of per shuttlebus…..
Ach ja, in Dubai kun je toch ook in een grote gekoelde hal skiën? Hierbij vergeleken is een Dubaier Oktoberfest peanuts. Misschien is dat de reden dat er dit jaar niet één, maar liefst 3 Oktoberfeste op het Dubaier programma staan. Twee van deze bierfestivals worden georganiseerd in Oktober, je zou dus kunnen zeggen dat die Dubaiers het beter begrepen hebben. Maar er zit waarschijnlijk een andere reden achter de latere tijdstippen. Als het er op 3 oktober opzit in München,is er immers nog een ’Oktoberfest-after party’ in Dubai! En had U niet juist een ’golfreisje’ naar Dubai in Uw (oktober)agenda staan? Na een 18-holes baan gelopen te hebben is het toch heerlijk om te ontspannen in de Grand Oktoberfest Tent in het Hyatt Regency Dubai Creek Height? Van 12 tot 29 oktober bent U van harte welkom!
Of ik dit jaar nog afreis naar Beieren? Nee, het wordt me allemaal te duur, dit jaar zijn er biertenten waar 14,90 Euro moet worden neergeteld voor een ’Maß’. Bijna 15 Euro voor een liter bier? Vorige week kostte een kratje Amstel bier bij supermarktketen Jumbo 12,36 Euro, da’s omgerekend nog geen 1,72 Euro voor een liter! Lekker goedkoop drinken op de eigen ’balkonia’ dus! Of ik ga - als ik het in mijn bol krijg - naar één van de duurste terrassen van Nederland, op het Amsterdamse Leidseplein. OK, een fluitje is daar niet goedkoop, maar 2,70 lijkt me nog te doen.
Wat zegt U, ik kan niet rekenen? In een fluitje past 0,18 liter, omgerekend betaal ik dus 15 Euro per liter op een terras van dit beroemde plein. Hoppa, dat is dezelfde prijs als in de feesttent van Löwenbraü in München! Voor Duitsers is dit helemaal een gotspe. Dat Nederlandse ’slootwaterbier’ bevindt zich op hetzelfde prijsniveau als hun goudgele vocht dat is gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot uit 1516? Tja, als de zaken er zo voorstaan adviseer ik onze oosterburen toch maar een gang naar de Theresienwiese. Misschien besluit ik ook om alsnog naar Zuid-Duitsland af te reizen. Wat een genot zal het zijn om een flesje Amstel uit mijn binnenzak te grissen. Net nadat ik op de ’Wiese’ een Duitse Bratwurst heb besteld. Het eerste slokje wordt waarschijnlijk een biergenot in de categorie ’non plus ultra’!
O'zapft is! Prosit!
Terms & Conditions
Subscribe
Report
My comments