Voor de goede orde, Rijksgebouwen zijn gebouwen in eigendom van de Rijksoverheid of gehuurd voor Rijkshuisvesting. Deze zijn alle onderdeel en onder controle van het Rijksvastgoedbedrijf. Ik heb het informatiefilmpje op de website van dit ’bedrijf’ eerst maar eens even aandachtig bekeken. Een aangename vrouwenstem meldt dat het om de volgende panden gaat: gevangenissen, kantoren, kazernes, ministeries, rechtbanken en musea. In totaal heeft het Rijksvastgoedbedrijf zo’n 12 miljoen vierkante meter aan gebouwenruimte in beheer. Een aardige ’vastgoedjongen’ nietwaar, zover is Prins Bernhard van Oranje junior nog niet met zijn melkhuispandjes in Amsterdam!
Mist U niet een Rijksgebouw? Ik wel, wat dacht U van de panden waarin de Eerste en de Tweede Kamer zijn gehuisvest? Wordt in de panden zich bevindend aan het Binnenhof de thermostaat ook teruggedraaid naar 19 graden Celsius? Of is dit een beetje teveel gevraagd van onze volksvertegenwoordigers? Nee, nee, dit moet een vergissing zijn geweest in het ’info-filmpje’ van het Rijksvastgoedbedrijf, het binnenhof is immers een Rijksmonument, dus een Rijksgebouw, dus moet de temperatuur daar ook op 19 graden worden ingesteld. Maar misschien valt het Binnenhof wel onder de definitie ’kantoren’ genoemd in het info-filmpje. Tja, dan zijn we eruit!
Gaan de ambtenaren nu bibberen van de kou in de rijkskantoren, ministeries etc? Wel, dat valt nog wel te bezien, Teamleider rijk van de FNV, Remko Mast had namelijk - althans voor mij - een verrassing in petto. ’Maar liefst 75% van de ambtenaren werkt als gevolg van de Coronapandemie nog altijd thuis’. Verder vindt de vakbondsman het prima dat de temperatuur met 2 graden omlaag gaat, ambtenaren die per ongeluk toch op hun werkplek verschijnen moeten maar een trui aandoen in geval van koubibbers. 75% van de ambtenaren zit nog - pardon, werkt nog - gewoon thuis? Dan vraag ik me toch een paar dingetjes af, bijvoorbeeld of de burger in Nederland momenteel wel goed bediend wordt door uitvoeringsorganen van de Rijksoverheid. Maar meer nog, kan er niet een stel van die ambtenaartjes van de loonlijst geschrapt worden? Hoe efficiënt werkt een gemiddelde Rijksambtenaar eigenlijk, kan daar niet eens onderzoek naar worden gedaan? Tja, domme vraag natuurlijk, ik weet het…..
Om zo min mogelijk Russisch gas te verstoken heeft de gemeente Amsterdam onlangs besloten de thermostaat nog iets lager te draaien. Voortaan is de standaardtemperatuur in het stadhuis niet meer dan 18 graden. Is dat niet nét een beetje te koud Femke Halsema? Mmmh, ik denk dat Femke er van uitgaat dat er zich bij veel gemeentemedewerkers een hoop geitenwollen sokken in de garderobe bevindt. Niet zo’n vreemde gedachte als je de stemverhoudingen in Mokum de revue laat passeren. Veel GroenLinksers, D66’ers en Pvda’ers, een aantal van hen heeft vast ook nog wel ergens een Palestijnse sjaal op zolder liggen (en één van hun kinderen heeft wellicht een elektrische deken, goedkoop ’gescoord’ bij de Action) Met andere woorden, deze ’grachtengordel-gemeentemedewerkers’ zijn uitermate goed geëquipeerd in het geval de koude toeslaat.
Maar, maar, kunnen de gemeentemedewerkers deze ’hardship’ echt aan? Ik geloof er niets van, komende herfst zullen er - naar ik aanneem - heel wat elektrische kacheltjes het stadhuis binnen worden gesmokkeld. En dan is het nog maar de vraag of de besparing van 15% op de gasrekening wordt gerealiseerd. Wie dit getal uit de hoge hoed heeft getoverd? Wethouder Marieke van Doorninck die in Amsterdam ’duurzaamheid’ in haar portefeuille heeft. OK, met zo’n portefeuille moet je er natuurlijk verstand van hebben……
2 april jongstleden kondigde klimaatminister, de D66’er Rob Jetten de beslissing om minder te stoken in Rijksgebouwen op ferme toon aan. De lagere standaardtemperatuur van 19 graden is wat hem betreft ’een knop die permanent omgaat’. Tja, of dit ook geldt voor alle ambtenaren die worden geconfronteerd met deze maatregel? Wie het weet mag het zeggen. Een andere vraag is of die grote groep rijksambtenaren (75% van het totaal) ooit nog bereid zal zijn op kantoor terug te keren. Maar misschien is dat in het kader van de efficiëntie en prettige werkverhoudingen ook maar beter van niet…….
Op het gemeentehuis van Amsterdam kan ik me dit najaar - zo rond 11 november als de carnavalsperiode begint - het volgende ’stiekeme’ feestje voorstellen: gemeentemedewerkers die uit hun dak gaan bij het meebrullen van André van Duin’s ’ik wel met jou wel 7 weken onder een elektrieken deken’. En weg is de energiebesparing…..
Terms & Conditions
Subscribe
Report
My comments