Nee, nee, er komt geen wettelijk verbod voor leerlingen om hun mobieltjes/smartphones mee te nemen naar het klaslokaal. Er is slechts sprake van een zogenaamde ’hoofdlijnenafspraak’ met de volgende inhoud: Vanaf 1 januari 2024 is het gebruik van mobiele telefoons niet meer toegestaan op middelbare scholen. En vanaf het nieuwe schooljaar (2024-2025) is het gebruik van mobiele telefoons niet meer toegestaan op basisscholen en het (voortgezet) speciaal (basis) onderwijs. Volgens het ministerie van Onderwijs (OCW) ’moeten Scholen zelf met leraren, leerlingen en hun ouders afspraken maken hoe dit er op hún school precies uit gaat zien’.
Wel, ik ben benieuwd welke verschillende afspraken zullen worden gemaakt. Op de ene school zal wellicht zelfs het meenemen naar school van het ’verslavende dingetje’ verboden worden. Op andere mag het apparaatje misschien wel mee in de schooltas. En mee de klas in, maar dan dient het op ’zacht’ of ’silent’ te worden ingesteld. Waarna vervolgens leerlingen toch nog stiekem tekstberichten gaan versturen (dat door de handvaardigheidsleraar oogluikend zal worden toegestaan, maar door de wiskundelerares niet. Of omgekeerd….). Gevolg? Protesten van leerlingen, leden van de medezeggenschapsraad, concierges, leraren van de vakgroep geschiedenis, huiswerkbegeleiders etc etc. En ouders natuurlijk, vooral ouders! Binnen de kortste keren ziet niemand het (mobiele) bos meer door de bomen en is de chaos compleet.
Zal de situatie escaleren? Nee, toch zeker, zijn burgers in Nederland niet opgevoed met het zoeken naar compromissen? Mmmh, de compromisbereidheid is meer en meer onderhevig aan betonrot, bovendien wordt de smartphone door veel jeugdigen (en volwassenen) gezien als een verlengstuk van hun lichaam. Hiernaast, waarom mogen leerlingen van de basisschool hun mobiele speeltjes tot de zomer wel meenemen naar hun klaslokaaltje? Voor middelbare scholen is de ’hoofdlijnenafspraak’ immers al per 1 januari ingegaan. Er bestaan reeds smartphones voor kleuters van 3 tot 6 jaar, de situatie dat zeer jonge kinderen geen smartphone in hun bezit hebben ligt al geruime tijd achter ons. Maar in de ’hoofdlijnenafspraak’ wordt geen gewag gemaakt van kleuterscholen…
En wat te denken van HBO-instellingen en universiteiten? Het ministerie van OCW verdedigt de ’hoofdlijnenafspraak’ met het argument ’dat er steeds meer bewijs is dat mobiele telefoons in de les schadelijk zijn’. OK, maar dat zou niet het geval zijn tijdens hoor- en werkcolleges op de Nederlandse universiteiten? Zouden volwassen studenten immuun zijn voor het last hebben van concentratieproblemen tijdens een hoorcollege van geschiedenisdocent Arend Jan Boekestijn? Als er tijdens zijn voordracht regelmatig op het schermpje wordt gekeken en gechat lijkt me dit onvermijdelijk. Overigens is er tijdens een hoorcollege van Boekestijn volgens mij met en zonder mobieltje een grote kans van afname van de concentratie . Maar dit volledig terzijde….
Tot slot. Stel dat de volgende regel wordt afgesproken op het Dockingacollege te Dokkum: smartphones mogen mee naar school genomen worden, maar dienen voor het betreden van het klaslokaal in de daartoe bestemde locker te worden gedeponeerd. Tot de les begint mogen leerlingen gewoon chatten en dergelijke. Wat het resultaat zal zijn? Wel, leerlingen zullen voor aanvang van de les helemaal niet meer praten met elkaar, want een ieder wil nog snel even een berichtje versturen of een TikTokfilmje bekijken. Vervolgens begint de les waarin de betreffende leraar zijn uurtje afdraait zonder al te veel - of helemaal geen - vragen te stellen. Het netto resultaat? Nog minder directe mondelinge communicatie tussen de Dokkumse middelbare scholieren.
Het ministerie van OCW denkt het ei van Columbus in handen te hebben, maar heeft volgens mij geen enkele sjoege hoe het eraan toegaat op scholen. Ik wens de komende minister(s) van onderwijs veel wijsheid toe. Wie dat gaat worden? Wat dacht U van PVV’er Dion Graus. Die is zijn loopbaan begonnen als autoverkoper, dus met zijn kennis van communicatie en onderwijs zit het wel snor…..
Graus is overigens een liefhebber van countrymuziek, die vindt hij authentiek. Uiteraard is hij een fan van de live-versie van Johnny Cash’ song ’San Quentin’ uitgevoerd in de bak van…. San Quentin. De bak waar Graus tenauwernood aan is ontsnapt…..
Terms & Conditions
Subscribe
Report
My comments