Heeft u de uitnodiging voor de kerstborrel, kerstviering, of kerstwijding - bij Chr-Christelijk georiënteerde organisaties - van Uw werkgever al op email ontvangen? Ik heb begrepen dat deze mails veelvuldig gepaard gaan met het geluid van jingle bells en/of sneeuwvlokjes die over Uw computerscherm dwarrelen. Een echt originele werkgever laat de kerstman natuurlijk een ferm ’Ho-Ho-Ho’ uitzuchten, reden dus om het geluid van Uw bedrijfs/overheidslaptop in december uit te zetten. Jingle bells en obligate kerstmuziek, inclusief honderden Coca Cola-kerstmannen tegen gevels in winkelcentra, U wordt er rond elke Kersttijd bijkans mee doodgegooid. Zelfs nu de energieprijzen de lucht in vliegen…..
Maar, maar, de Kerstborrel gaat dit jaar - na 3 jaar Corona-ellende - wel weer door. De voorgaande jaren was er slechts sprake van een ’virtueel’ samenzijn maar dit jaar kunt U weer aan de bar hangen met Uw collega’s en (te)veel biertjes en/of wijntjes soldaat maken. Na een drankje of zes durft U eindelijk die bloedmooie marketingassistente aan te spreken, met (half)dubbele tong waagt U zich er zelfs aan avances te maken. Na het achtste drankje kunt U de neiging om haar in de bips te knijpen bijna niet weerstaan. Toch lijkt me enige terughoudendheid uitermate verstandig om na het weekend niet een #MeToo-gesprek te moeten voeren met Uw baas. In het ergste geval kan Uw grensverschrijdende gedrag zelfs tot ontslag leiden. Terwijl U net op een promotie zat te vlassen….
Nee, nee meneer de werkgever, nu niet met uitvluchten komen, hè. Dat #MeToo-gesprek is verplicht want kerstborrels zijn arbeidsrechtelijk als een voortzetting van de werkplek te beschouwen. Als daar iets ’te vrijpostigs’ gebeurt wat tot een klacht leidt, kan dat tot ernstige consequenties leiden op de werkvloer. Fenomenen als ’Black Lives Matter’ en ’#MeToo’ hebben de ’dat moet toch kunnen’-mentaliteit flinke ’beuken’ toegediend. De Arbowet spreekt tegenwoordig ook duidelijke taal, werkgevers dienen zorg te dragen voor een sociaal veilige werkomgeving. Ook tijdens de kerstborrel dus, maar wat als een afdelingsmanager na afloop met zijn afdeling de Amsterdamse Wallen bezoekt?
Je zou denken, dat zijn toch privé-activiteiten van jolige collega’s die eindelijk eens hun handjes - tegen betaling - kunnen laten wapperen tussen slipjes in de diverse hoofdstedelijke peeskamertjes? Mis, want een manager die deze actviteit na de kerstborrel had geëntameerd werd ontslagen. Hij wendde zich tot de rechter, maar die gaf zijn werkgever in dit geval gelijk. Oei, oei, als ik werkgever zou zijn gaf ik dit jaar elke collega een ’(EO)-fruitmand’ met de beste wensen voor het nieuwe jaar. Wat zegt U, kerstwensen zijn er ook al niet meer bij? Nee, natuurlijk niet, daarmee zouden collega’s met een ander geloof dan het Christelijke zich wellicht geschoffeerd kunnen voelen. Kerst = de viering van de geboorte van het kindje Jezus, daar mag je Joodse, Islamitische, Hindoestaanse collega’s toch niet mee lastig vallen!? Ook nooit collega’s op vrijdagmiddag meevragen om een glühwein op de kerstmarkt te nuttigen. Dat kan pas weer als de gemeente heeft besloten de naam ’kerstmarkt’ te wijzigen in ’wintermarkt’.
Die fruitmand lijkt dus de veiligste optie en volgens is mij daar ene arbeidsrechtadvocaat Pieter de Ruiter van Pallas Advocaten het van harte mee eens. De goede man heeft ook tips voor een ’bedrijfsverantwoorde’ kerstborrel’. Volgens deze ’deskundige’ moeten de verantwoordelijke managers ’letten op alcoholgebruik’. Verder: ’misschien moet er op de borrel geen open bar zijn, waar mensen zelf steeds van alles kunnen halen’. Tot slot: ’beperk de tijd waarin de bar open is.’ Pfoeh, ik prijs mijzelf (dol)gelukkig dat ik niet verbonden ben aan Pallas Advocaten. Na de kerstborrel op het Pallas-advocatenkantoor loop je nuchter de gure kou tegemoet, van een enigszins licht gevoel in het hoofd is geen sprake. Waarom niet? de glühwein was snel op, champagne werd geschonken in een vingerhoedje. Ja, daarna hadden we ons tegoed kunnen doen aan alcoholvrije (bubbel)wijn en alcoholvrij bier. Maar ook dat duurde niet al te lang, want om 22 uur liet het hoofd van de maatschap de TL-lampen knipperen, onderwijl er quasi-grappig bijroepend: ’Sperrstunde, Sperrstunde, Sperrstunde!!!!
Ga ik met bovenstaande veronderstelling van zaken niet een beetje te ver? Nee, ik niet, maar Pallas advocaten als werkgever wel. Ik dien binnenkort een strafrechtelijke aangifte tegen dit advocatenkantoor in wegens grensoverschrijdend gedrag van de leidinggevenden. Welke grens het advocatenkantoor overschreden heeft? De zogenaamde ’betuttelingsgrens’. En dat is wat mij betreft geen overtreding, maar een misdrijf…..
Terms & Conditions
Subscribe
Report
My comments