Oekraïens biertje drinken helpt Oekraïeners! Echt waar!

Oekraïens biertje drinken helpt Oekraïeners! Echt waar!

Het Oekraïense biermerk Chernigivske wordt te koop aangeboden in Nederland. Normalitair wordt het gebrouwen in de stad Chernihiv. maar door de moorddadige Poetin-oorlog laat de brouwerij-eigenaar AB Inbev het pilsje nu bottelen op diverse andere Europese locaties. In het Verenigd Koninkrijk werd Chernigivske als eerste geïntroduceerd, naast Nederland zullen op korte termijn ook andere landen volgen.

De verkoopopbrengsten zullen ter beschikking worden gesteld aan organisaties die humanitaire hulp verlenen aan de Oekraïense bevolking. Hiernaast zegde AB Inbev een bedrag van 5 miljoen Euro toe aan diverse hulporganisaties, waaronder Caritas international. Wel, da’s toch heel nobel van deze grootste brouwerijgroep ter wereld die bierliefhebbers kennen van de merken Bud, Hertog Jan, Jupiler. Leffe en Stella Artois. Ok, ok, U heeft gelijk, of Bud de ’titel’ bier mag voeren  is de vraag, in de Verenigde Staten vindt men natuurlijk van wel.

Anna Rudenko, Marketing Director Chernigivske in Oekraïne is verantwoordelijk voor dit initiatief dat ze vanuit Brussel coördineert. Jongstleden maart verhuisde ze met een deel van haar familie naar de Belgische hoofdstad, de marketingcampagne is al ’full flash’ aan de gang. Chernigivske werd voor het eerst in1988 gebrouwen ter gelegenheid van het 1300-jarig bestaan van de stad Chernihiv en is populair binnen alle leeftijdsgroepen. Het lagerbiertje is gemakkelijk drinkbaar, snel dronken zul je er niet van worden vanwege het feit dat het alcoholpercentage de 5% niet eens haalt.

Wat kunnen wij als Nederlandse bierliefhebbers ondernemen? Ten eerste dit schuimende gerstenat meteen kopen in de slijterij of supermarkt op het moment dat het daar in de schappen verschijnt. Ten tweede bestellen we voortaan in de Nederlandse kroeg, restaurant of op het terras een Chernigivske biertje. Dit alles volgens de beproefde marketingmethode van wijlen Freddy Heineken. De biermagnaat was er in de vorige eeuw bijzonder op gebrand zijn Heineken exportpilsje te slijten aan de Amerikaanse horeca. Dit deed hij onder andere door hoogst persoonlijk dagelijks diverse ’kwalitatieve’ horecalocaties in New York te bezoeken en op hoge toon aan de kastelein te vragen om dat Heineken exportbiertje ’from Europe’. Natuurlijk wist Freddy dat het groene flesje met de rode ster niet in de koelkast te vinden was, dus verliet hij het etablissement meteen maar. Maar niet voordat hij de barkeeper had gemeld dat het toch heel zonderling is dat zo’n ’toptent als de Uwe niet het beste premium lagerbiertje van de wereld verkoopt.’ Vervolgens liet hij nog een paar jonge ’good looking’ Amerikaanse jongeren de locatie bezoeken die met hetzelfde verhaal op de proppen kwamen.

Gevolg? Heinken werd een doorslaand succes in ’The States’ en niet alleen daar. Wel, nu weet U hoe ervoor kunt zorgen dat de distributie van Chernigivske kan worden geaccelereerd in Nederland en België Ondertussen snijdt het mes aan twee kanten, U geniet van Uw Oekraïens biertje en helpt daarmee en passant de ellende van de Oekraïners te verlichten. In marketingtermen: een win-winsituatie, het is nog beter dan al die goede doel-loterijen waar U aan deelneemt. Een deel van Uw ingelegde geld gaat dan wel naar allerlei rampgebieden in de wereld, maar de kans dat U een geldprijs wint is bijzonder klein. In dit geval heeft U altijd waar voor Uw geld, elke slok spekt de Oekraïense liefdadigheidskas. Alleen een beetje oppassen met Uw lever, U hoeft echt geen tray Chernigivske bier per dag te zuipen hoor!

Ik heb een donkerbruin vermoeden dat de marketeers van Heineken deze AB Inbev-acties met lede ogen aanzien. Nota bene Heineken was één van de eerste internationale brouwerijgroepen die zich terugtrok uit Rusland. En nu gaat AB Inbev heen met dit ’marketingbeen’, terwijl het pas gisteren aankondigde uit het samenwerkingsverband met het Turkse Anadolu Efes te stappen. Met deze brouwer bewerkt AB Inbev de Russische markt, er wordt momenteel zelfs Bud gebrouwen in het land van Poetin. Welke Russische biermerken Heineken overigens voerde in Rusland? Onder andere Oxota en Bereg Baikala, bij mijn weten zijn deze merken nog steeds in eigendom van Heineken.

Waarom heeft het Amsterdamse Heineken dan niet gekozen voor dezelfde strategie als AB Inbev? Hoe? Door bijvoorbeeld het merk Oxota onmiddelijk van de Russische biermarkt te halen om het vervolgens te brouwen op de locatie te Zoeterwoude. Alle verkoopopbrengsten zouden net als bij Chernivigske naar hulporganisaties in Oekraïne gaan, bij aankoop van elk krat zou de consument bovendien een speelgoedtankje cadeau krijgen (grapje,grapje!!!!). Met een uitgekiende campagne zouden jullie, beste Heineken-marketeers AB Inbev zelfs kunnen ’outsmarten’.

Hoe? Oxota, origineel Russisch bier, nu alleen nog in Nederland gebrouwen.  Bijgaande tekst: Russisch bier uit Nederland ten behoeve van de Oekraïeners……..Bovendien is Oxota gemakkelijker uit te spreken dan de tongbreker Chernivigske. De kansen liggen voor het oprapen, maar Heineken heeft zich in deze casus de kaas van het brood laten eten door die Amerikaanse brouwer. Valt me een beetje tegen van de onderneming die het het grootste internationale biermerk in zijn portfolio heeft.

Wat zegt U, Oxota lijkt op Exota? Da’s waar, dit was het goedkope limonadedrankje uit de zestiger jaren dat in de supermarkschappen spontaan explodeerde. Misschien is dit de reden wel dat Heineken dit avontuur niet aandurfde. Alhoewel het verkoopverhaal van Oxota hierdoor volgens mij alleen maar sterker zou worden. Maar ja, wat weet ik er nu van, nietwaar? Ik heb immers geen marketing ’gestudeerd’, maar volgens mij Freddy Heineken ook niet.

Daarom durf ik de volgende ’bierslogan’ nog wel aan. Ik heb er zelfs een leuk deuntje bij gevonden.

In de hemel is geen bier daarom drinken we Oekraïens bier! Zingt U even mee?

https://www.youtube.com/watch?v=cboqLTw8jDg&ab_channel=BerkMusic

Written by : András Csengő

1000 Characters left