19 augustus is de verjaardag van voormalig president William Jefferson (Bill) Clinton. Eigenlijk is Clinton nog piepjong, met zijn 78 levensjaren is hij nog jonger dan presidentskandidaat Donald Trump. Op de dag van zijn (eerste) aantreden als president - 20 januari 1993 - was de jonge Democraat 46 jaar. Kamala Harris zal in november aanstaande op 61-jarige leeftijd de presidentsverkiezingen winnen. Het verschil met Clinton (toen hij aantrad) is dan 15 jaar. John - of Jack - Kennedy was overigens nog jonger toen hij het hoogste Amerikaanse ambt aanvaardde in1961:43 lentes om precies te zijn. Wat zegt U, het is lang niet zeker dat Kamala Harris op 5 november aanstaande als winnares uit de bus zal komen? OK, maar ’I still believe in a place called Hope’.
Van wie deze uitspraak afkomstig is? Van Bill Clinton natuurlijk, die geboren is in het stadje Hope - 10.000 inwoners - gelegen in de zuidelijke staat Arkansas. Zijn achternaam was bij geboorte Blythe III, wat tevens de achternaam van zijn vader was. Deze overleed drie maanden voor de geboorte van kleine Bill op tragische wijze na een auto-ongeval. Waarna Bill tijdens zijn High School-periode de achternaam van zijn (inmiddels) stiefvader Roger Clinton aannam. In deze periode had hij in 1963 een ontmoeting met President Kennedy en luisterde naar de ’I have a dream’-toespraak van Martin Luther King. Waarna hij besloot om zijn geluk te beproeven in de Amerikaanse politiek.
Tja, de rest is history, vanaf 20 januari 1993 tot 20 januari 2001 was Bubba - één van zijn bijnamen - de 42e president van de United States. Hiervoor, op 16 juli 1992 werd Clinton officieel genomineerd als de uitdager van George H.W. Bush, hij accepteerde de nominatie met groot enthousiame. Op het einde van zijn speech sprak hij de strofe ’I still believe in a place called Hope’ uit waarna het camapagnelied ’Don’t stop’ van Fleetwood Mac uit de speakers knalde. Het refrein: don't stop thinking about tomorrow, don't stop, it'll soon be here, It'll be better than before, yesterday's gone, yesterday's gone’ werkte zeer aanstekelijk bij de Amerikaanse kiezers die vaak met volle borst de tekst meezongen. De jonge, charismatische en energieke uitstraling van Clinton deed de rest, de ’oude’ Bush had geen schijn van kans tegen dit campagnegeweld.
Clinton had overigens de mazzel dat de Amerikaanse economie er niet zo florissant voorstond in het begin van de negentiger jaren. Uiteraard probeerden de Republikeinen hem in de verkiezingsstrijd met allerlei amoureuze affaires in een negatief daglicht te stellen (wat pas tijdens zijn presidentsschap lukte.....), verweten ze hem het ontlopen van de dienstplicht tijdens de Vietnamoorlog en beschuldigden hem van Marihuanagebruik. Op deze laatste beschuldiging verweerde Clinton zich magistraal door het volgende te melden: ’yes, it’s true, but I did’nt inhale’. De slimme Bill wist overigens dat hij tijdens de verkiezingscampagne voornamelijk op de ’economie-knop’ moest drukken, dat was de zwakke plek van Bush. Dus, niet teveel aandacht besteden aan derderangs beschuldigingen was het devies, In Clinton’s campaign office werd daarom de volgende slogan op de muren gespijkerd: ’it's the economy, stupid!’
Slogans met een dergelijke boodschap zullen Kamala Harris niet in de Oval Office brengen, daar is toch wat meer voor nodig. Ook ’I still believe in a place called Hope’ kan beter maar niet van stal gehaald worden, al was het alleen maar dat Harris’ wieg in Oakland Californië heeft gestaan. Toch geeft ze wel degelijk hoop aan veel Amerikaanse kiesgerechtigden, volgens de meeste, serieus te nemen onderzoeksbureaus liggen de twee presidentskandidaten inmiddels nek-aan-nek. Dit terwijl Joe Biden al maanden flink achter lag op zijn rivaal Donald Trump. In de swingstates gaat het er om de jongeren (en huisvrouwen!) te activeren en daarbij helpen adhesiebetuigingen van populaire popsterren als de Britse Charli XCX. Maar een echte steun in de rug van Harris wordt Tayor Swift als ze zich (zeer) actief in de campagne zal werpen.
Zover is het nog niet, aan de andere kant geldt dit wel voor ene Elon Musk die tot voor kort Trump nog verguisde, maar inmiddels één van zijn grootste fans is. Hoe dit - rara - kan? Als Trump wint zal hij Musk geen strobreed in de weg leggen, sterker nog, hij zal hem nog actief (financieel) ondersteunen ook. Hopelijk doorziet de Amerikaanse kiezer dit weerzinwekkende ’weerhanengedrag’ van die doorzichtige puber Musk. Because, ’I still believe in a place called Hope!’ En: ’don't stop thinking about tomorrow, don't stop, it'll soon be here!’
Bijgaand de ’hope’-speech van Bill Clinton uit 1992
https://www.youtube.com/watch?v=gKLKYSHWTAo
En: ’Don’t stop’ van Fleetwood Mac:
Terms & Conditions
Subscribe
Report
My comments