Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 deed nieuwkomer Volt Nederland het meer dan redelijk. Uiteindelijk scoorde de partij 3 zetels, maar al snel ging het mis met fractielid Nilüfer Gündoğan. Ze werd binnen een jaar geschorst door de partij, nadat 13 Volt-leden meldingen hadden gedaan over ongewenst gedrag van hun collega. Het werd een 24-karaats soap opera, Gündoğan deed zelfs aangifte bij de politie wegens smaad en laster door de partij en fractievoorzitter Laurens Dassen persoonlijk. Uiteindelijk bepaalde het Amsterdamse Gerechtshof dat Volt de politica van Turkse afkomst wel degelijk uit de partij had mogen zetten (zie ook mijn artikel hierover: https://andrasnn.com/nl/woord-van-de-dag-13-maart-2022-niluefans )
In november 2023 mocht Volt het alweer proberen, Laurens Dassen, rekende op een nog beter resultaat dan in 2021. De Oekraïne-oorlog en de geopolitieke bedreigingen uit China (en de Verenigde Staten) hadden de burgers toch het inzicht verschaft dat de Europese Unie meer macht zou moeten worden toebedeeld. Dacht Laurens… Helaas, de vlieger ging niet op, de PVV kwam als grote winnaar uit de bus, Volt scoorde slechts 2 zeteltjes. Een forse tegenvaller voor de alleszins sympathieke, studentikoze Dassen, hij kon - helaas - ook niet voorkomen dat het centrale thema van de verkiezingscampagnes van alle andere partijen er als volgt uitzag: ’het staren naar de eigen Nederlandse navel’.
Toch is dit niet de enige reden voor het povere resultaat van Volt, ik vrees dat het gedonder omtrent Gündoğan ook heeft ’meegeholpen’ en dan heb ik het nog niet eens over het programma van Volt. Daar staat namelijk een aantal standpunten in dat breed werd/wordt uitgedragen. Het allerbelangrijkste standpunt van Volt (na te lezen in het Volt-verkiezingsprogramma voor de aanstaande Europese verkiezingen): ’een federaal Europa op te richten met Europese partijen en een Europese regering onder leiding van een Europese premier’. Tja, kan het nog supranationaler? Lijkt me niet…
Wat het gevolg is van het realiseren van voorgaand moois? ’We maken de EU democratischer en we geven mensen meer zeggenschap’. Wederom, was getekend Volt Nederland. Of de EU hiermee democratischer wordt is nog maar de vraag en of de Nederlandse kiezer meer zeggenschap krijgt is nog ’fraghafter’. In een zogennaamd federaal Europa beslist een Europese regering in essentiële zaken als defensie, buitenlandse politiek, industrie- en energiebeleid etc etc volledig over de hoofden van de leden van de Nederlandse Eerste en Tweede Kamer heen (als die organen überhaupt nog bestaan….) Dat is inherent aan een federaal systeem (zie Verenigde Staten, nietwaar beste Laurens?) Welke invloed een landje met circa 18 miljoen zielen in Brussel zal hebben? Een verwaarloosbare, het totaal aantal inwoners van de EU bedraagt immers zo’n 450 miljoen mensen.
Een federaal Europa is een illusie die Volt desondanks blijft najagen, beterschap zou ik zeggen! Of ik anti-EU ben? Nee hoor, in het geheel niet, sterker nog, ik vind (ook) dat de bevoegdheden van de EU uitgebreid moeten worden. Op het gebied van buitenlandse politiek, delen van het industriebeleid en defensie dient het principe van een gekwalificeerde meerderheid zo snel mogelijk ingevoerd te worden. Daarmee kunnen landen als bijvoorbeeld Hongarije en Slowakije de andere EU-lidstaten niet meer chanteren. Maar ik zeg je Laurens, de realisering hiervan wordt al zeer lastig of schier onmogelijk.
Een zelfstandige Europese krijgsmacht is ook zo’n kroonjuweel van Volt, maar daar ben ik een pertinent tegenstander van. Ik ben er heilig van overtuigd dat de Verenigde Staten deze inititiatieven niet zullen waarderen en daarmee een volgende reden hebben om de NAVO vaarwel te zeggen (Donald Trump…) of minder inspanningen te leveren. Een gezamenlijke Europese defensiestrategie is overigens wel meer dan noodzakelijk, want anders blijven ’we’ te afhankelijk van de grillen aan de overkant van de grote plas.
Van de week werd Dassen geïnterviewd door NRC. In zijn slotwoord rekende de Volt-leider ons voor dat het nog 244 dagen duurt eer Donald Trump - mogelijk - wederom verkozen wordt tot President van de USA. Daarom, beweert hij ’moeten we als Europa verantwoordelijk willen zijn voor onze eigen veiligheid’. Om te besluiten met het ’goede nieuws: dat kunnen we ook’. Beste Laurens, keep on dreaming jongen!
Ik vrees dat Dassen inmiddels verdwaald is in het uitgebreide gangenstelsel van zijn eigen gegraven dassenburcht. Of hij ooit nog boven de grond komt? Moet hij eerst wel worden uitgegraven. Wie zich voor deze opgave zal melden? Wilders niet, Macron niet en de beoogde Secretaris-Generaal van de NAVO - Mark Rutte - al helemaal niet. Tja Laurens, ’de rest van je leven speelt zich af in de toekomst’. Maar waarschijnlijk wel onder de grond (van de Tweede Kamer, of het Europees parlement in Brussel….)
Terms & Conditions
Subscribe
Report
My comments