IMG 8351 Facetune 15 11 2019 14 20 57

 
My name is András Csengő, born (Utrecht, The Netherlands, February 17, 1963) and raised in the Netherlands with Hungarian roots. My parents fled their homeland in early November 1956, which was being overrun by advancing Soviet tanks. The Hungarian uprising was brutally crushed, and my parents could not return...

Until the late 1990s, I resided in the Netherlands and graduated in business law from the University of Groningen. I gained commercial work experience at various internationally operating companies, including Heineken.

After the turn of the millennium, I lived and worked in Central and Eastern European countries, including Hungary. Currently, I live in the land of my roots with my family. I have been an independent entrepreneur and independent publicist for some time now.

András News Network

You can find multiple columns on this website every week on various topics. I usually comment on current news events in the field of (international) politics, socially relevant occurrences, sports, and more. I enjoy responding to hypocritical statements from politicians and other influencers.

My style is critical/satirical, but I always try to put things into perspective. However, sometimes I am not successful in these efforts……..

 

Waarom moeten we tot november wachten op ’Even tot hier’?

Waarom moeten we tot november wachten op ’Even tot hier’?

Wat een kijkcijferkanonnen zijn Jeroen Woe en Niels van der Laan toch geworden! Vorige week was in verband met de uitzending van het Eurovisie songfestival ’Even tot hier’ op zondag te aanschouwen. Het succes was er niet minder om, sterker nog, de twee maatschappijkritische lolbroeken doorbraken de grens van 2 miljoen TV-kijkers. Zelfs het NOS-journaal van 8 uur én de zondagse eredivisie-uitzending van Studio Sport werden naar de kroon gestoken!

De slotaflevering van dit seizoen (wel weer op zaterdag) was met zo’n 2 miljoen beeldbuiskijkers een weergaloos succes en dat gold ook voor de inhoud. Sinds 2019 is ’Even tot hier’ een vast punt voor humor/satire-liefhebbers op de zaterdagavond.Helaas zijn er in het hele jaar slechts zo’n twaalftal afleveringen, wat mij betreft mogen dat er wel een paar meer zijn! Het is een wervelende show van muziek, (maatschappijkritisch) gezang, sketches, kritische noten worden gekraakt, er is aandacht voor (individuele) liefdadigheid en dit alles met publieke interactie. O ja en er worden (soms in de vergetelheid geraakte artiesten) van stal gehaald om een bekend lied te zingen met een aangepaste tekst. Ja ja, John de Mol, zo’n format heb jij nog niet bedacht, hè?

Het optreden van een bekende Nederlandstalige artiest is altijd één van de hoogtepunten van de show. In de laatste aflevering mocht Imca Marina - geboren in 1941 te Zuidbroek (Groningen) als Hendrikje Imca Bijl - optreden met haar grootste schlagerhit Eviva España. Maar ditmaal onder de titel ’geen vliegtuig naar Spanje’. Hiermee werd Transavia een figuurlijke schop onder het achterste gegeven, vanwege de vele vluchtannuleringen tijdens de komende vakantieperiode. Vooral naar Spanje…..En passant kreeg KLM ook een sneer van het duo van der Laan/Woe, de KLM-directie is namelijk niet bereid reservevliegtuigen ter beschikking te stellen aan haar volle dochter Transavia. Reden? Vrees voor imagoschade…..

De eerste artiest die in een dergelijke rol optrad in ’Even tot hier’ was Syb van der Ploeg, leadzanger van de Kast. Het succesvole nummer ’In nije dei’ (Fries voor ’een nieuwe dag’) werd in 2019 omgezet naar ’dan naai je mij’. Hiernaast gaven onder andere Gerard Cox, Peter Koelewijn, Frans Bauer, Harry Slinger, Jacques Herb, Lenny Kuhr en Jenny Arean acte de présence. Geen van hen had waarschijnlijk gedacht nog eens te kunnen optreden voor een miljoenenpubliek. Hun bekende liedjes kwamen zo ook nog eens een keer onder de aandacht van jongere kijkers die nog nooit van ’het is weer voorbij die mooie zomer’ hebben gehoord.

In het supermarktjargon bestaat de volgende term: fietsenspringer. Het betekent dat er zo’n fantastastische aanbieding is van één of meer artikelen, dat je na het zien van de advertentie meteen op je fiets springt met een grote boodschappentas onder de snelbinders. Om vervolgens je supermarktkarretje vol te gooien met ’(vlees)kiloknallers’. Ok, zulke aanbiedingen mogen niet meer, maar U begrijpt wat ik bedoel. Wel zo’n ’fietsenspringer’ is ’Even tot hier’ ook, alleen moeten we dit geval spreken van een ’afstandsbedieningsalarm’. Dit gaat elke zaterdagavond rond halftien af, precies op het moment dat van der Laan en Woe de TV-studio binnenstappen.

De laatste keer dat ik zo’n ’afstandsbedieningalarm’ heb ingesteld was in de tijd dat Arjen Lubach op elke zondagavond op de buis was. Ook hij nam met ons de week (kritisch/satirisch) door, net als in hun tijd Kees van Kooten en Wim de Bie (’Keek op de week’ heetten deze afleveringen, tot nu toe zijn deze wat mij betreft nog steeds de fietsenspringers non plus ultra). Lubach is gedurende een bepaalde periode 4 dagen in de week op het scherm met zijn (bijna) dagelijkse show. Helemaal niet verkeerd, maar de zondagsshows waren toch beter Arjen! Dit blijkt overigens ook uit de kijkcijfers, Lubach scoort met zijn dagelijkse uitzendingen gemiddeld zo’n 1 miljoen kijkers. Dat presteert hij dan weer wel op elke doordeweekse dag.

Wat de ideale programmering zou zijn voor het weekend? Op elke zaterdag ’Even tot hier’ en op elke zondag de Lubachshow. En dat 52 weken achter elkaar. OK jongens, met Kerst en Pasen mogen jullie vrij nemen. Om lekker op vakantie te gaan. Waar naartoe? Met Transavia naar Spanje natuurlijk!

PS Eviva España staat niet eens in de NPO Top 2000, dat is toch een schande! Niet vergeten, beste Top 2000-stemmers, aanstaande december dit feestlied wel invullen op Uw favorietenlijstje hoor!

Written by : András Csengő

1000 Characters left