IMG 8351 Facetune 15 11 2019 14 20 57

 
My name is András Csengő, born (Utrecht, The Netherlands, February 17, 1963) and raised in the Netherlands with Hungarian roots. My parents fled their homeland in early November 1956, which was being overrun by advancing Soviet tanks. The Hungarian uprising was brutally crushed, and my parents could not return...

Until the late 1990s, I resided in the Netherlands and graduated in business law from the University of Groningen. I gained commercial work experience at various internationally operating companies, including Heineken.

After the turn of the millennium, I lived and worked in Central and Eastern European countries, including Hungary. Currently, I live in the land of my roots with my family. I have been an independent entrepreneur and independent publicist for some time now.

András News Network

You can find multiple columns on this website every week on various topics. I usually comment on current news events in the field of (international) politics, socially relevant occurrences, sports, and more. I enjoy responding to hypocritical statements from politicians and other influencers.

My style is critical/satirical, but I always try to put things into perspective. However, sometimes I am not successful in these efforts……..

 

Straks geen ’laadpaalstress’ meer!!!

Straks geen ’laadpaalstress’ meer!!!

Tussen alle wereldellende door verschijnen er soms lichtpuntjes aan de hemel. De ’elektrische’ kogel is bijna door de kerk, een mooie principeovereenkomst zag onlangs namelijk het daglicht. De EU-landen en het Europees parlement hebben een overeenkomst bereikt op het gebied van de zogenaamde laadinfrastructuur.

In 2026 moet elke ’elektrische’ automobilist rijdend op EU-wegen de mogelijkheid hebben zijn/haar accu’s elke 60 kilometer op te laden. Althans, op de belangrijkste autowegen maar hier zit natuurlijk wel een addertje onder het gras. Ik ga er van uit dat elke autosnelweg (Autobahn) binnen de definitie van  ’belangrijke’ verkeersaders valt, maar hoe zit het met de andere asfaltstroken? In Roemenië, Polen, Hongarije, Bulgarije maar ook Griekenland is het netwerk van autosnelwegen nog lang niet op het niveau van Duitsland, Nederland etc.

Maar dit is niet het enige ’addertje’. De lidstaten én het Europees parlement dienen de overeenkomst nog wel te bekrachtigen, ik vraag me af of dat in elk EU-land van een leien dakje gaat, tenslotte is 2026 bij wijze van spreken ’om de hoek’. Bovendien, is er wel voldoende mankracht, materiaal etc beschikbaar om de infrastructuur zo snel op te tuigen? Afgezien van de vergunningverlening voor de bouw van elektrische laadstations, in veel EU-landen is de bureaucratische rompslomp ten hemel schreiend. Ik vraag me dan ook af of de plannen tijdig gerealiseerd kunnen worden……

In Bulgarije bevinden zich zo'n tweeduizend laadpalen in het hele land, in Nederland meer dan 120.000. Terwijl ons kikkerlandje 2,5 keer kleiner is dan dit Balkanlandje. Nederland, Frankrijk en Duitsland zijn goed voor zo’n 70% van alle oplaadstations in Europa, wat betekent dat er nogal wat werk aan de winkel is, ook voor landen als Spanje en Italië. Ach ja, landen als Bulgarije, Hongarije en Polen zijn voor West-Europeanen niet zo interessant, want wie rijdt er nu met z’n Tesla (inclusief sleurhut) naar het Bulgaarse Burgas aan de Zwarte Zeekust? Wat U zegt, een goedkope Bulgaarse strandvakantie boek je toch liever bij Corendon of Prijsvrij? In mei zit U voor 350 Euro al 8 dagen geramd, ’all inclusive’ bovendien. Uw ’CO2-voetafdruk’ is hiermee wel groter, want het Oost-Europese strand wordt niet bereikt per trein, maar per vliegtuig….

Toch is VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal laaiend enthousiast blijkens haar reactie: ’deze deal betekent een mijlpaal voor meer laadpalen langs de Europese snelwegen.’ Wat een gewelduige beeldspraak nietwaar? Ik zou er jaloers op worden! Maar hoe zit het met de prijzen per kilowatt bij de diverse laadpalen? Wederom citeer ik Nagtegaal: ’de prijzen voor het laden moeten volgens de deal redelijk, goed en duidelijk vergelijkbaar zijn’. Ja, ja, maar wat is een goede, of een redelijke prijs? ’Goed’ is een term waar een ieder alle kanten mee uit kan, toch? En duidelijk vergelijkbaar? Da’s nu al simpel, gewoon even ’googlen’ of vragen aan de gratis toegankelijke ChatGTP. Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is mevrouw Nagtegaal, maar misschien moet uw toonhoogte toch een beetje bijgesteld worden. Of ben U nog nooit in Hongarije, Bulgarije etc geweest?

Evident is dat er vanuit ’Brussel’ ruim baan wordt gegeven aan de elektrische automobilist (PS deze beeldspraak mag U gerust van mij overnemen nevrouw Nagtegaal!) en daar is niets mis mee. Waarbij we wel moeten bedenken dat het opvullen van Uw autobatterijen in Polen in de meeste gevallen gebeurt met elektriciteit die is opgewekt in zeer vervuilende steenkoolcentrales (die ongelooflijke hoeveelheden CO2 uitbraken). Zo’n 70% van de Poolse elektriciteit wordt nog steeds opgewekt uit steenkool en het ziet er niet naar uit dat dit snel zal verminderen. Sterker nog, de Poolse regering heeft de steenkoolproductie uitgebreid.

Tja, dan toch maar met Uw elektrische SUV naar Frankrijk? Maar daar wordt meer dan 70% van de elektriciteit geleverd door kerncentrales. Toch vervelend als U tegen atoomenergie bent. Wat nu? Wel, boek een voetreis naar Rome! Ik geef U 10% korting en gratis blarenpleisters!

Written by : András Csengő

1000 Characters left