Tja, je ’socialistische’ hart gaat meteen sneller kloppen bij het lezen van bovenstaande tekst. Manchester United-fans ontrolden van de week een spandoek met deze tekst voor het stadion ’Old Trafford’, ze waren razend. Ik moest meteen denken aan de eerste zin van ’De Internationale, het socialistische strijdlied dat in vervlogen tijden door PvdA-prominent Frans Timmermans nog met volle borst werd meegezongen: ’ontwaakt! Verworpenen der aarde!’ Frans kent tevens de Russische versie van het strijdlied der onderdrukte arbeiders, als ex krijgsgevangenenondervrager is hij immers de Russische taal machtig.
De parallelle voetbalwereld liet vorige week weer luidruchtig van zich horen, 12 Europese topclubs kondigden de geboorte van een soort Europese Superliga aan. Het betrof 12 traditionele topclubs uit Spanje, Engeland en Italië. Nu ja, naast Chelsea, Real Madrid, Juventus prijkte ook Tottenham Hotspur op het lijstje alhoewel deze club nog nooit de grootste Europese cup (met de grote oren) heeft gewonnen. En bovendien momenteel zevende staat in de Engelse premier league, een plek die niet eens kwalificatie voor de Europa league oplevert.
Juist dit risico willen de ’Superliga-deelnemers’ uitbannen, daar is natuurlijk goed over nagedacht. Degradatie uit de Superliga is naar Amerikaans voorbeeld – major league baseball! – niet mogelijk, het exclusieve clubje blijft zo dus ’superexclusief’. Het maakt daardoor in theorie dus ook geen donder uit of je als ’diamond member’ zou degraderen uit Italiaanse serie A, premier league of La Liga. Dit idee is waarschijnlijk afkomstig van de Amerikaanse eigenaar van Manchester United en gretig overgenomen door die andere eigenaren van de beoogde superliga-deelnemers. Die in handen zijn van Arabische soepjurken of een Russische oligarch…..
Europese topclubs hebben bijna alle een gat in de hand, ze spenderen alle meer dan er binnenkomt. Dit gedrag wordt al jaren vertoond wat een aantal van hen dwong om zich te verkopen aan bijvoorbeeld Qatarse oliesjeiken (Paris Saint Germain). Die brachten naast het overnamebedrag een groot olievat munten met zich mee om bijvoorbeeld een speler als de Braziliaan Neymar te strikken. Het Europese topvoetbal is een geldcircus zonder weerga geworden, wat betekent dat het missen van deelname aan het volgende champions league-seizoen tot een gigantische derving van inkomsten leidt. Met de introductie van de superliga (met in totaal 20 deelnnemers) zou een eliteclubje het levenslicht zien dat clubs als Ajax op een nog grotere achterstand zou hebben gezet.
’Zou’ ja, want het snode plannetje viel na 48 uur al in duigen. De UEFA was des duivels, want waren die 12 ’superliga-clubs’ niet recentelijk akkoord gegaan met een nieuwe opzet van de champions league? Maar het echec werd hoofdzakelijk veroorzaakt door de furieuze reactie van de harde supporterskernen van de betreffende clubs. Supporters? Die zijn in de ogen van die wereldvreemde buitenlandse clubeigenaren maar een ’pain in the ass’. Het gaat immers om de grote bedragen die gemoeid zijn met TV-rechten en de reclamebudgets van grote adverteerders. Nogmaals, supporters? Laten die in ieder geval de hoofdprijs voor hun seizoenticket betalen, bij Arsenal moet de ’blue collar worker’ 1150 Euro in de clubkas storten voor het slechtste plekje op de tribunes.
De ’volkssport’ voetbal is verworden tot een speeltje van grote buitenlandse geldschieters die geen enkele voeling hebben met de basiswaarden van een traditionele voetbalclub. Het is daarom niet toevallig dat Bayern München – nog altijd ’Deutsch’ – niet meedoet aan dit afzichtelijke ’bling bling-spektakel’. Overigens gaat de UEFA zelf ook niet vrijuit, daar staan de dollartjes in de ogen van UEFA-voorzitter Aleksander Čeferin. De UEFA verdient zelf ook miljarden aan de champions league, de vorige voorzitter – Michel Platini – kon zelfs aan persoonlijke geldverlokking geen weerstand bieden. De eens grote Franse voetballer kon af door een zijdeur na beschuldigingen van financiële malversaties.
Er zijn twee redenen aan te voeren die tot het idee van een superliga geleid hebben, te weten geld en moneten. De eerste betreft de wens om elk seizoen een gegarandeerd bedrag te kunnen opstrijken met het deelnemen aan de superliga. Met het uitsluiten van degradatie – normaal een belangrijke ’trigger’ in voetbalcompetities – is daling van internationale voetbalinkomsten zo mooi uitgesloten………..Ten tweede bestaat er een wens – of eigenlijk eis – bij de Europese topclubs om de jaarlijkse UEFA-winst af te romen. Die UEFA verdient zelf ook miljarden aan het huidige champions league-concept en dat steekt niet alleen deze 12 topclubs, maar bijvoorbeeld ook Ajax. En Club Brugge. En Fc Porto.
Het ordinaire geldgevecht werd over de hoofden van supporters gevoerd en dat is een trieste constatering. Bovendien werd naar de mening van diverse topspelers uit de selecties van de 12 topclubs voor het gemak maar even niet gevraagd. De vraag dringt zich op wat de (soepjurk)eigenaren heeft bewogen. Ze hadden toch kunnen weten dat hun idee (te) veel stof zal doen opwaaien? Met die mogelijkheid hebben ze volgens mij terdege rekening gehouden. Als de superliga nu niet kan worden gerealiseerd hebben we ons in ieder geval in een betere onderhandelingspositie gemanoeuvreerd ten opzichte van de UEFA-bobo’s, zullen ze gedacht hebben. Wedden? Het resultaat van deze ’schoppartij’ zal waarschijnlijk zijn dat de champions league-winsten meer richting de topclubs zullen vloeien. Dat was de échte reden van de woede-oprisping van UEFA-voorzitter Čeferin. Nogmaals, wedje maken?
Intussen keren de traditionele voetbalbolwerken zich steeds meer van hun traditionele supportersschare af. Inmiddels zijn er hartstochtelijke Manchester Unitedfans te vinden over de hele wereld. Volksstammen Chinezen en andere Aziaten hebben hun favoriete clubje gevonden en die zitten allemaal met een biertje in de hand voor hun grote LCD TV-scherm inclusief decoder. De inkomsten voor TV-rechten gaan nu al door het dak, met de komst van elke Chinees die zich abonneert op het Chinese FOXsport rinkelt de kassa van de UEFA en de topclubs. Waarvoor dienen die ’arbeiderssupporters’ uit de arbeiderswijken van Manchester dan nog? Bijvangst meer niet, zo rekent die Amerikaanse eigenaar van ’ManUnited’ natuurlijk.
Maar die Amerikaanse, Russische en Arabische voetbalcubeigenaren trappen uiteindelijk in hun eigen val. Want waarom zijn die Chinezen zo idolaat over hun ’cluppie’ Real Madrid? Vanwege alles wat er omheen hangt, bijvoorbeeld historie, tradities, voetballegendes, clubkostuums, clubslogans en liederen. En een hondstrouwe oorspronkelijke supportersschare natuurlijk. Allemaal zaken waar ze in China geen (Hollandse) kaas van hebben gegeten. Want wanneer is die Chinese ’topclub’
Tja, je ’socialistische’ hart gaat meteen sneller kloppen bij het lezen van bovenstaande tekst. Manchester United-fans ontrolden van de week een spandoek met deze tekst voor het stadion ’Old Trafford’, ze waren razend. Ik moest meteen denken aan de eerste zin van ’De Internationale, het socialistische strijdlied dat in vervlogen tijden door PvdA-prominent Frans Timmermans nog met volle borst werd meegezongen: ’ontwaakt! Verworpenen der aarde!’ Frans kent tevens de Russische versie van het strijdlied der onderdrukte arbeiders, als ex krijgsgevangenenondervrager is hij immers de Russische taal machtig.
De parallelle voetbalwereld liet vorige week weer luidruchtig van zich horen, 12 Europese topclubs kondigden de geboorte van een soort Europese Superliga aan. Het betrof 12 traditionele topclubs uit Spanje, Engeland en Italië. Nu ja, naast Chelsea, Real Madrid, Juventus prijkte ook Tottenham Hotspur op het lijstje alhoewel deze club nog nooit de grootste Europese cup heeft gewonnen. En bovendien momenteel zevende staat in de Engelse premier league, een plek die niet eens kwalificatie voor de Europa league oplevert.
Juist dit risico willen de ’Superliga-deelnemers’ uitbannen, daar is natuurlijk goed over nagedacht. Degradatie uit de Superliga is naar Amerikaans voorbeeld – major league baseball! – niet mogelijk, het exclusieve clubje blijft zo dus ’superexclusief’. Het maakt daardoor in theorie dus ook geen donder uit of je als ’diamond goldmember’ zou degraderen uit Italiaanse serie A, premier league en La Liga. Dit idee is waarschijnlijk afkomstig van de Amerikaanse eigenaar van Manchester United en gretig overgenomen door die andere eigenaren van de beoogde superliga-deelnemers. Die in handen zijn van Arabische soepjurken of een Russische oligarch…..
Europese topclubs hebben bijnal alle een gat in de hand, ze spenderen alle meer dan er binnenkomt. Dit gedrag wordt al jaren vertoond wat een aantal van hen dwong om zich te verkopen aan bijvoorbeeld Qatarse oliesjeiken (Paris Saint Germain). Die brachten naast het overnamebedrag een grote jutezak munten met zich mee om bijvoorbeeld een speler als de Braziliaan Neymar te strikken. Het Europese topvoetbal is een geldcircus zonder weerga geworden, wat betekent dat het missen van deelname aan het volgende champions league-seizoen tot een gigantische derving van inkomsten leidt. Met de introductie van de superliga (met in totaal 20 deelnnemers) zou een eliteclubje het levenslicht zien die clubs als Ajax op een nog grotere achterstand zou hebben gezet.
’Zou’ ja, want het snode plannetje viel na 48 uur al in duigen. De UEFA was des duivels, want waren die 12 ’superliga-clubs’ niet recentelijk akkoord gegaan met een nieuwe opzet van de champions league? Maar het echec kwam werd hoofdzakelijk veroorzaakt door de furieuze reactie van de harde supporterskern van betreffende clubs. Supporters? Die zijn in de ogen van die wereldvreemde buitenlandse clubeigenaren maar een ’pain in the ass’. Het gaat immers om de grote bedragen die gemoeid zijn met TV-rechten, de reclamebudgets van grote adverteerders en de merchandise. Nogmaals, supporters? Laten die in ieder geval de hoofdprijs voor hun seizoenticket betalen, bij Arsenal moet de ’blue collar worker’ 1150 Euro in de clubkas storten voor het slechtste plekje op de tribunes.
De ’volkssport’ voetbal is verworden tot een speeltje van grote buitenlandse geldschieters die geen enkele voeling hebben met de basiswaarden van een traditionele voetbalclub. Het is daarom niet toevallig dat Bayern München – nog altijd ’Deutsch’ – niet meedoet met dit afzichtelijke ’bling bling-spektakel’. Overigens gaat de UEFA zelf ook niet vrijuit, daar staan de dollartjes ook in de ogen van UEFA-voorzitter Aleksander Čeferin. De UEFA verdient zelf ook miljarden aan de champions league, de vorige voorzitter – Michel Platini – kon zelfs aan persoonlijke geldverlokking geen weerstand bieden. De eens grote Franse voetballer kon af door een zijdeur na beschuldigingen van financiële malversaties.
Er zijn twee redenen aan te voeren die tot het idee van een superliga geleid hebben, te weten geld en moneten. De eerste betreft de wens om elk seizoen een gegarandeerd bedrag te kunnen opstrijken met het deelnemen aan de superliga. Met het uitsluiten van degradatie – normaal een belangrijke ’trigger’ in voetbalcompetities – is daling van internationale voetbalinkomsten zo mooi uitgesloten………..Ten tweede bestaat er een wens – of eigenlijk eis – bij de Europese topclubs om de jaarlijkse UEFA-winst af te romen. Die UEFA verdient zelf ook miljarden aan het huidige champions league-concept en dat steekt niet alleen deze 12 topclubs, maar bijvoorbeeld ook Ajax. En Club Brugge. En Fc Porto.
Het ordinaire geldgevecht werd over de hoofden van supporters gevoerd en dat is een trieste conclusie. Bovendien werd naar de mening van diverse topspelers uit de selecties van de 12 topclubs voor het gemak maar even niet gevraagd. De vraag dringt zich op wat de (soepjurk)eigenaren heeft bewogen. Ze hadden toch kunnen weten dat hun idee (te) veel stof zal doen opwaaien? Met die mogelijkheid hebben ze volgens mij terdege rekening gehouden. Als de superliga nu niet kan worden gerealiseerd hebben we ons in ieder geval in een betere onderhandelingspositie gemanoeuvreerd ten opzichte van de UEFA-bobo’s, zullen ze gedacht hebben. Wedden? Het resultaat van deze ’schoppartij’ zal waarschijnlijk zijn dat de champions league-winsten meer richting de topclubs zullen. vloeien. Dat was de échte reden van de woede-oprisping van UEFA-voorzitter Čeferin. Nogmaals, wedje maken?
Intussen keren de traditionele voetbalbolwerken zich steeds meer van hun traditionele supportersschare af. Inmiddels zijn er hartstochtelijke Manchester Unitedfans te vinden over de hele wereld. Volksstammen Chinezen en andere Aziaten hebben hun favoriete clubje gevonden en die zitten allemaal met een biertje in de hand voor hun grote LCD TV-scherm inclusief decoder. De inkomsten voor TV-rechten gaan nu al door het dak, met de komst van elke Chinees die zich abonneert op het Chinese FOXsport rinkelt de kassa van de UEFA en de topclubs. Waarvoor dienen die ’arbeiderssupporters’ uit de arbeiderswijken van Manchester dan nog? Bijvangst meer niet, zo rekent die Amerikaanse eigenaar van ’ManUnited’ natuurlijk.
Maar die Amerikaanse, Russische en Arabische voetbalcubeigenaren trappen uiteindelijk in hun eigen val. Want waarom zijn die Chinezen zo idolaat over hun ’cluppie’ Real Madrid? Vanwege alles wat er omheen hangt, bijvoorbeeld historie, tradities, voetballegendes, clubkostuums, clubslogans en liederen. En een hondstrouwe oorspronkelijke supportersschare natuurlijk. Allemaal zaken waar ze in China geen (Hollandse) kaas van hebben gegeten. Want wanneer is die Chinese ’topclub’ Fc Shenzhen eigenlijk opgericht? Lang geleden hoor, in 1994……. En de trainer, waarschijnlijk een grote Chinese voetballegende? Nee hoor, een buitenlander. Wie? Ene Jordi Cruijff…………
De tekst op bovenstaand spandoek van Manchester United-fans is een crie de coeur en bevat een hartverscheurende conclusie. Hierbij geef ik u die van mij……..
Gecreërd door de armen, gestolen door de onderuit gezakte TV-kijker (met in zijn ene hand de afstandsbediening, in de andere een fles Tsingtao bier). En met een duur betaalde ’voetbal-decoder’ in zijn TV-meubel…….
Toch blijft er hoop, want wat zei ’de Verlosser’ ook maar weer?
Ik heb nog nooit een zak geld een doelpunt zien maken (Hendrik Johannes Cruijff, voetbalfenomeen, 1947 – 2016)
Terms & Conditions
Subscribe
Report
My comments