’Spaanse Sahara’

’Spaanse Sahara’

Het wordt heter en heter in Spanje, in de Andalusische stad Córdoba zal er hoogstwaarschijnlijk (weer) een hitterecord gebroken worden, het kwik zal boven de 47 graden Celsius stijgen. De Sahara steekt langzamerhand de Middelandse zee over, inwoners krijgen het inmiddels Spaans benauwd. Ook in Barcelona wordt het heter, bovendien rukt de zee flink op. De oudste spoorlijn van Spanje - of zo U wilt Catalonië - bevindt zich inmiddels bijna in het zoute water, het is een kwestie van tijd dat de spoorlijn opgeheven zal moeten worden…..

De Spaanse Sahara was een Spaanse kolonie tot het jaar 1976, nu staat het gebied officieel bekend als Westelijke Sahara. Een dor en droog gebied dat al jaren betwist wordt, Algerije en Marokko zijn het al jaren oneens over de status van het gebied. De Madrileense regering heeft onlangs de kant van de Marokko gekozen en dat leverde nogal wat strubbelingen op. Algerije is des duivels en da’s niet zo ’handig’, want 40% van het verbruikte gas in Spanje komt uit dat land. Vervolgens was Marokko ’not amused’ , omdat de Spaanse regering toeliet dat een bejaarde, zieke leider van onafhankelijkheidsbeweging Polisario wordt behandeld in Spanje (noot: Polisario streeft nog altijd de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara na). Marokko beschuldigt de man van genocide en foltering. Gevolg was dat de Marokkaanse overheid de grenzen openzette bij de Spaanse enclave Ceuta, gelegen in het Marokkaanse noorden. Waardoor duizenden migranten op Spaans grondgebied terecht kwamen.......

Problemen, problemen voor de Spaanse premier Pedro Sánchez, maar de verdergaande woestijnvorming van zijn land zou hem toch grotere zorgen moeten baren. Ik vermoed dat het aantal klimaatontkenners of klimaatsceptici in Spanje relatief kleiner is dan in veel andere - noordelijker gelegen - Europese landen. De mussen vallen in de zomer op veel plekken in Andalusië - maar ook in Alicante en Murcia - letterlijk van de daken, overdag is het tijdens siëstatijd in de zomer gewoon niet meer vol te houden in de centra van veel steden.

Overigens, ’klimaatontkenner’ is een merkwaardig woord, dat gebruikt wordt om lieden aan te duiden die niet geloven dat de opwarming van de aarde veroorzaakt wordt door (tevens) menselijk handelen. Of überhaupt niet geloven dat de aarde opwarmt, deze figuren bestaan er namelijk ook. Een passender omschrijving voor deze laatste categorie is trouwens ’waarheidsontkenners’, maar dit terzijde. Wat ik niet terzijde wil stellen is het feit dat de uitdrukking ’klimaatontkenner’ natuurlijk een farce is. Deze jammerlijke lieden ontkennen immers niet dat er klimaatsystemen bestaan op onze aardbol, maar dat maakt de redactie van de ’Dikke van Dale’ inmiddels ook geen biet meer uit. Sterker nog, ook andere uitdrukkingen als klimaatdissident klimaatkanarie, klimaatontkenner klimaatslachtoffer, klimaattoerisme, klimaatvluchteling, klimaatwanhoper en klimaatdepressie prijken inmiddels op de woordenlijst. 'Klimaatdepressie' vind ik één van de meest amusante. Een depressie is in het ’weerjargon’ immers een situatie van lage druk die meestal gepaard met hevige regens en stormen. Weer en klimaat, twee verschillende dingen toch? O ja, en dan heb ik het nog niet eens over het ’klimaatracisme’ van Sylvana Simons en haar idolate volgers….

Het Europese hitterecord uit 1977 zou zeer binnenkort wel eens gebroken kunnen worden, in Athene werd het in dat jaar 48 graden Celsius. Naar verwachting gaat het Spaanse hitterecord uit 2017 - 47,3 graden - in de maand juni aan diggelen. Maar het Europese hitterecord waarschijnlijk ook…. Veel water drinken - maar GEEN alcohol - en lange siësta’s houden is het devies. Vakantievierende Hollanders, Engelsen, Vlamingen etc zullen twee van deze adviezen vast wel opvolgen, het niet-consumeren van alcohol valt daar waarschijnlijk niet onder. Tja, het is financieel wel voordelig als je (snel) dronken wilt worden onder de Spaanse zon. Het effect van de sangria en allerhande cocktails is sneller te merken naarmate het menselijk lijf in hoog tempo dehydrateert. Je bent sneller in de ’olie’, maar uitdrogingsverschijnselen kunnen gevaarlijke vormen aannemen. In ieder geval is de kater de volgende dag groter. Geen nood natuurlijk, een koel pilsje verzacht de hoofdpijn en zo begint er weer een volgende vakantiedag. Eviva Espaňa zullen we maar zeggen!

Ene Hendrikje Imca Bijl uit het Groningse Zuidbroek zong er in 1972 al over. Hendrikje wie? O sorry, U kent haar natuurlijk beter als Imca Marina. Voor Schlagerfans,hierbij de Duitse versie.

https://www.youtube.com/watch?v=Tvn955bR1Cs&ab_channel=GermanMusicChannel