’Oorlogen beëindigen doen we waarschijnlijk niet vanuit het gemeentehuis’

’Oorlogen beëindigen doen we waarschijnlijk niet vanuit het gemeentehuis’

Het is inmidels bijna midden januari en zo langzamerhand hebben we al die - meestal - saaie en obligate nieuwjaarstoespraken van CEO’s, burgemeesters, de voorzittter van de postduivenvereniging te Oosterwolde etc er op zitten. Ik ben overigens benieuwd of de voormalige secretaris van deze postduivenvereniging - ene Halbe Zijlstra - deel heeft genomen aan de nieuwjaarsreceptie in de kantine van het verenigingsgebouw. Zijn Linkedin-account vermeldt dat hij nog steeds CEO is van VolkerRail. Misschien kan hij dan eens een kijkje nemen bij het spoor in de buurt van Meppel. Waarom? Ach, na een beetje vorst brak het ijzer al in tweeën. Werk aan de winkel dus Halbe!

De tekst in de kop van dit artikel is overigens niet afkomstig van de voormalige minister van buitenlandse zaken, maar van de burgemeesteres van het Limburgse Nederweert, ene mevrouw Birgit op de Laak. 'Waarschijnlijk' kunnen oorlogen niet met behulp van een gemeente als Nederweert (inwoneraantal: 17.500…..) beëindigd worden. Maar van uitsluiten van deze mogelijkheid wilde de PvdA-burgemeesteres niet weten... Ik vermoed dat ze dezelfde mening is toegedaan omtrent de potentiële invloed van de Vereniging Kleine Kernen Limburg. Per slot van rekening is zij voorzitster van deze club. Bij het ter perse gaan van dit artikel was de tekst van haar nieuwjaarstoespraak voor deze ’Kleine Kernleden’ niet bekend. Maar goed, bij deze club is ze ’onbezodigd’ aangesteld, de vraag is dus of er überhaupt een nieuwjaarsreceptie is gehouden…….

De meeste nieuwjaarstoespraken van burgervaders en –moeders - dit laatste klinkt misschien een beetje denigrerend, maar dat kunt U mij niet euvel duiden - waren somber en zorgelijk van toon. Niet zo vreemd natuurlijk met de verkiezingsuitslag, de oorlogen in Israël en Oekraïne en de nationale asielproblematiek op de achtergrond. Karen Heerschop, waarnemend burgemeester van Castricum stipte ook nog een andere dilemma aan, namelijk dat van het kiezen van een kant. Welke kant? Wel, bijvoorbeeld die van Israël of de Palestijnen. Heerschop verwoordde het zo: ’is het gemeentehuis de plek om in internationale conflicten een kant te kiezen? Want bij welk conflict hijs je wel een vlag en bij welke niet en kom je dan niet onbedoeld en onnodig in het middelpunt van een ingewikkelde discussie’

Ja, ja, volgens de burgemeesteres is het kiezen voor de ene of andere partij ’een vraag die we komend jaar willen beantwoorden’. Maar mevrouw Heerschop, waar heeft U het in vredesnaam over? Uw gemeente dient namelijk geen enkele kant te kiezen hoor, deze kwesties worden - zoals het in een democratisch land betaamt - besproken in het parlement. Waarna de regering een standpunt inneemt en - in het geval de meerderheid van de Tweede Kamer dit ondersteunt - uitvoert. Mevrouw Heerschop stelt dus evident een vraag die op gemeentelijk niveau helemaal niet gesteld dient te worden. 

Moet bijvoorbeeld niet de Palestijnse vlag wapperen op de gevel van het gemeentehuis? (dit zijn echt issues in sommige gemeenten....) Of de Israëlische? Of allebei? Of geen van beide? Ik kies voor de laatste optie, dat megalomane gedrag van burgemeesters en gemeentebestuurders/raadsleden moet wat mij betreft maar eens afgelopen zijn. De landelijke politiek is de aangewezen sectie waar over zaken als ondersteuning aan bijvoorbeeld Oekraïene en Israël besloten wordt. En niet in Castricum (aan zee….). En al helemaal niet door mevrouw Heerschop, zij heeft als burgemeesteres niet eens politieke bevoegdheden. Hiernaast is ze ook nog eens partijloos, laten we dat mooi zo houden zou ik zeggen……

Tot slot nog een zinsnede uit de nieuwjaarstoespraak van de Amsterdamse burgemeesteres Femke Halsema: ’we moeten nu ingrijpen om de gevolgen van klimaatverandering te voorkomen. We kunnen niet langer wachten.’ Wauw, Femke, de gemeente Amsterdam zou in staat zijn om klimaatverandering (deels) tegen te gaan? Wel dan ik heb gratis en voor niets een motto voor je in petto: ’help de opwarming van de aarde de wereld uit, om te beginnen in Amsterdam.’ Deze slogan is in dezelfde trant als deze: ’help de kernwapens de wereld uit om te beginnen in (of uit) Nederland’ Als linkse activiste zul je je deze slogan - uit de tachtiger jaren -  vast nog wel herinneren Femke!

En deze heeft nog effect gehad ook. Waarom? Wel, er is toch geen atoombom(opslag) te vinden in de gemeente Amsterdam? Dat klopt, maar dat was 40 jaar geleden ook al niet het geval. Dat geldt niet voor de vliegbasis bij Volkel. Daar liggen - in het geheim - al tientallen jaren atoomwapens in de opslag. En die liggen daar nog steeds Femke….

Bijgaand de nieuwjaarstoespraak van de burgemeesteres van het Limburgse Nederweert. Ik moet U eerlijk bekennen deze niet volledig afgekeken en beluisterd te hebben…

https://www.nederweert24.nl/2024/01/04/nieuwjaarstoespraak-burgemeester-op-de-laak-2/