Oekraïne wordt kandidaat EU-lid. Terecht? Jaaaaaaaa, natuurlijk!

Oekraïne wordt kandidaat EU-lid. Terecht? Jaaaaaaaa, natuurlijk!

Van de week gaat de - spreekwoordelijke - kogel waarschijnlijk door de kerk, Oekraïne krijgt zijn felbegeerde status van kandidaatlid van de Europese Unie. EU-Commissievoorzitster Ursula von der Leyen heeft hemel en aarde bewogen om deze status voor Oekraïne te ’organiseren’. Zels optredens in blauw-gele mantelpakjes waren een onderdeel van haar charmeoffensief. Het mankeerde er alleen nog aan dat ze uit volle borst vanuit haar Brusselse spreekgestoelte het winnende Songfestivalnummer van Kalusha orchestra ten gehore bracht. Boze Brusselse tongen beweren dat vice-voorzitter van de EU-commissie Frans Timmermans deze tip haar in de oren heeft gefluisterd. Dat kan ik me trouwens goed voorstellen, Frenske is immers een Limburger geboren in de (carnavals)stad Mestreech (Maastricht).

Alle carnavalskrakers op een stokje, de vraag is of Oekraïne terecht de status van officieel kandidaat-lid zal worden toegekend. Alle 27 lidstaten dienen hun fiat te geven op het voorstel van de Europese Commissie en ik hoor U al zuchten dat ene Orbán uit Hongarije wellicht weer ge(mis)bruik zal maken van zijn vetorecht. Gelukkig kan ik U geruststellen, zulks zal niet het geval zijn. De Hongaarse hopman heeft reeds aangegeven dat Oekraïne wat hem betreft welkom is in de Europese familie. Hij zou ook moeilijk een ander standpunt in kunnen nemen, al jaren ondersteunt hij een snellere afhandeling van de dossiers met betrekking tot Servië dat sinds 2012 kandidaat-lid is. Hiermee komt hij geenszins in botsing met zijn maatje Poetin die immers al verklaard heeft dat hij een Oekraïens EU-lidmaatschap niet onoverkomelijk vindt. In tegenstelling tot een Oekraïens NAVO-lidmaatschap natuurlijk.(noot: deze Russische houding is overigens wel van recente datum, in het verleden heeft Poetin immers meermaals het associatieovereenkomst tussen Oekraïne en de EU bekritiseerd).

De Nederlandse regering heeft lange tijd dwars gelegen Oekraïne toe te laten als kanidaat-lid. Waarom? Triest genoeg heeft deze houding slechts electorale motieven, zowel in de VVD- als CDA-achterban is er altijd scepsis geweest met betrekking tot Oost-Europese landen. Kent U Jan(tje) Roos nog? Een megolomaan mediamannetje dat een referendum wist af te dwingen over de voorgenomen EU-associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne. 61% van de stemmers (zo’n 2,5 miljoen burgers) stemde tegen de ratificatie van de associatieovereenkomst waardoor het Nederlandse kabinet in een lastige spagaat terecht kwam, De rest van de EU-landen had geen probleem met het verdrag dat later toch in werking werd gesteld. Één ding leerde Mark Rutte van deze uitslag, zijn VVD-achterban was - in ieder geval ten tijde van het referendum in 2016 - tegen pogingen tot uitbreiding van de EU in oostelijke richting. Jantje Roos keek na de uitslag in 2016 vergenoegd in de camera’s, maar hij was niet de enige die tevereden kon zijn. De Russische infiltraties en manipulaties voorafgaand aan dit referendum hadden succes opgeleverd. Jantje Roos kon zich met recht de nuttigste idioot van het Kremlin in Nederland noemen. Inmiddels heeft ene Baudet dit stokje van hem overgenomen….

Maar Mark Rutte en Wipke Hoekstra zijn nu door de bocht, Oekraïne mag van de Nederlandse regering de status van kandidaat-lid krijgen. Hè, hè, eindelijk, Nederland was zo’n beetje het enige land dat nog dwars lag, van de week zullen tijdens een vergadering van de Europese Raad spijkers met koppen worden geslagen. Ook Moldavië mag zich verheugen om binnenkort als EU kandidaat-lid door het leven te gaan. Georgië heeft nog geen groen licht gekregen, maar het lijkt er op dat het niet lang duurt of dit land, grenzend aan de Zuid-Russische grens deze status ook krijgt.Uiteindelijk bereikt Poetin exact het tegenovergestelde van wat hij beoogde, straks worden tot overmaat van ramp voor die Kremlinboeven Zweden en Finland nog lid van de NAVO ook.

In de Nederlandse pers werd de nieuwsconsumenten een rad voor ogen gedraaid. Telkens ging de discussie er over dat Oekraïne nog lang niet 'klaar' is voor EU-lidmaatschap, terwijl dat helemaal niet de ’issue’ was. De status van EU kandidaat-lid betekent immers alleen maar dat er op enig moment (in het geval van Oekraïne pas vanaf begin volgend jaar) onderhandelingen worden gestart over de voorwaarden tot toetreding. Deze kunnen jaren in beslag nemen, bovendien zijn er ontelbare dossiers die kandidaat-landen in hun wetgeving moeten implementeren. Noord-Macedonië bijvoorbeeld is sinds 2005 kandidaat-lid en Turkije al sinds 1999… Hiernaast garandeert een kandidaat-lidmaatschap op geen enkele wijze daadwerkelijke toetreding. Het is maar dat U het weet…

De argumenten die Rutte en Hoekstra eerder tegen een Oekraïens kandidaat-lidmaatschap aanvoerden zijn daarom niet anders als gratuit te noemen. ’Ze zijn er nog niet klaar voor’ was een veelgehoorde quote, maar die argumentatie sloeg natuurlijk als een tang op een varken. En dan de andere dooddoener: ’dan bevoordelen we Oekraïne boven andere - vooral - balkanlanden.’. Hoezo? Servië, Montenegro, Noord-Macedonië, Turkije en Albanië zijn al jaaaarenlang kandidaat-lid. OK, Kosovo en Bosnië/Herzegovina zijn ’slechts’ potentiële kandidaat-lidstaten, maar daar is niks mis mee. Bosnië en Herzegovina is in feite een ’failed state’ en Kosovo is een land dat door 93 (landen)leden van de Verenigde Naties erkend wordt (totaal aantal leden = 197). Geen enkel land wordt door het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne dus benadeeld Mark! Allemaal kosmisch gebazel van jouw zijde en dat weet je verdomd goed!

Maar goed, van de week zullen de kandiaat-statussen van Moldavië en Oekraïne beklonken worden, daar helpt geen lieve moeder meer aan. Conclusie van dit ’proces’ is dat Nederland zich op EU-niveau wederom van zijn slechtste kant heeft laten zien. Wederom? Zeker wel, weet U nog dat Wopko Hoekstra zich aanvankelijk verzette tegen de financiële Corona(nood)pakketten voor voornamelijk de zuidelijke EU-landen met het argument dat ze eerst maar eens hun financiële zaakjes op orde moesten krijgen? Nederland blinkt alweer niet uit in het voeren van ’slimme’ EU-diplomatie. Maar ja, wat verwacht je van (dominee)-kruideniers als Rutte en Hoekstra, politici met een lamlendige Jan Salie-mentaliteit. En zonder enige vorm van visie. daarvoor moet je volgens Rutte immers naar de oogarts….