IMG 8351 Facetune 15 11 2019 14 20 57

 
My name is András Csengő, born (Utrecht, The Netherlands, February 17, 1963) and raised in the Netherlands with Hungarian roots. My parents fled their homeland in early November 1956, which was being overrun by advancing Soviet tanks. The Hungarian uprising was brutally crushed, and my parents could not return...

Until the late 1990s, I resided in the Netherlands and graduated in business law from the University of Groningen. I gained commercial work experience at various internationally operating companies, including Heineken.

After the turn of the millennium, I lived and worked in Central and Eastern European countries, including Hungary. Currently, I live in the land of my roots with my family. I have been an independent entrepreneur and independent publicist for some time now.

András News Network

You can find multiple columns on this website every week on various topics. I usually comment on current news events in the field of (international) politics, socially relevant occurrences, sports, and more. I enjoy responding to hypocritical statements from politicians and other influencers.

My style is critical/satirical, but I always try to put things into perspective. However, sometimes I am not successful in these efforts……..

 

Korte column van 15 januari 2024: ’Blue Monday’

Korte column van 15 januari 2024: ’Blue Monday’

Volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall is wetenschappelijk bewezen dat de derde maandag in januari de meest depressieve dag van het jaar is. De formule die hij voor het berekenen van ’Blue Monday’ hanteerde was overigens niet eens door hem bedacht. Marketeers van een PR-bureau waren - in 2015 - verantwoordelijk voor de (tover)formule, er moest alleen nog maar een wetenschapper gevonden worden om de claim van ’Blue Monday’  (wetenschappelijk) geloofwaardig te maken. En die meneer Arnall zag hier letterlijk brood in, hij verbond voor een passende vergoeding zijn naam aan de 'formule'. Waarna hij in de wetenschappelijke wereld vernietigende kritiek kreeg, zijn formule werd onder andere vergeleken met een andere: 4 keer leverworst gedeeld door twee kippenbouten in het kwadraat levert 200 gram stamppot op.

De Engelse firma Sky Travel had in 2005 een prima gutfeeling met betrekking tot de saaie, grauwe januaridagen. Juist in deze periode zouden consumenten meer openstaan om een vakantie te boeken. Waarom? 1. de goede voornemens voor 2024 zijn alweer ’on hold’ gezet. De stinkstok en de borrel zijn alweer dagelijks onderdeel van de routine geworden, met andere woorden: het is weer niet gelukt om een maandje van de tabak en drank af te blijven. 2. de dagen zijn in januari nog steeds donker en grauw. 3. maandag is de eerste dag van een ellenlange werkweek. 4. de persoonlijke financiële situatie is verre van rooskleurig door de forse decemberuitgaven. En 5. De zonnige zomervakantie is nog niet eens aan de horizon te zien.

Sky Travel meende dat burgers in januari behoefte hebben aan een mentale opkikker. je moet ze dus opbeuren met mooie plaatjes van bergen, stranden en terrasjes. Weg met die ’deprimaandag’, boek nu een zonovergoten reis naar India, Kenia en Egypte bijvoorbeeld ( (niet)-toevalligerwijze voormalige kolonies van Groot-Britannië….). Vervolgens bedacht Sky’s PR-bureau de uitdrukking ’Blue Monday’, het bleek een blijvertje te zijn. Volgens de BBC verkocht Sky Travel met de introductie van ’Blue Monday’ in de reclame-uitingen in het eerste jaar (in de maand januari van 2015) 22% meer reizen dan het jaar ervoor. Een geweldig succes dat de jaren erna werd geprolongeerd. Tja, blijkbaar zijn er nog voldoende Britse burgers die in januari een vakje in hun portemonnee hebben waarin zich nog wat Great british Pounds bevinden.

Of de ’pseudowetenschappelijke’ basis van ’Blue Monday’ mee heeft geholpen aan de verkoop van extra vakantiereizen is (wetenschappelijk) niet bewezen, maar alleen al het feit dat er ’reuring’ was en is omtrent ’Blue Monday’ lijkt mij dit wel voor de hand te liggen. Overigens introduceerde de Britse newwaveband New Order in1983 een dancenummer met de titel ’Blue Monday’. De 12” versie is in het Verenigd Koninkrijk nog steeds de meest verkochte 12” singel aller tijden. Het nummer is ’deep blue’ te noemen, de zanger beklaagt zich er over dat zijn vriendin hem manipuleert, bovendien wordt zijn liefdesbetuiging aan haar niet beantwoord. Maar het nummer kan ook anders geïnterpreteerd worden, er zijn ook aanwijzingen in de tekst dat het gaat om (zelf)beklag over drugsverslaving, of kindermisbruik,, of een totaal mislukte liefdesrelatie. In ieder geval zijn alle duidingen van het nummer ’te triest voor woorden’.

Zullen we de 12” versie van het nummer op de meest depressieve dag van het jaar (dit jaar op 15 januari) dan maar niet opzetten? Nee, nee, dat is precies de verkeerde beslissing. Waarom? Als de eerste basdreunen uit Uw luidsprekers knallen gaan uw benen namelijk automatisch meebewegen. En beweging verdrijft regelmatig negatieve gedachten, het is maar dat U het weet. Daarom bijgaand de wereldberoemde 12”versie. 12 minuten en 51 seconden duurt ’Blue Monday’, genoeg om Uw depressieve gevoelens als sneeuw voor de zon te laten verdwijnenn!

https://www.youtube.com/watch?v=9Bul0dJVfFQ&ab_channel=KingOSynthPop

Written by : András Csengő

1000 Characters left