IMG 8351 Facetune 15 11 2019 14 20 57

 
My name is András Csengő, born (Utrecht, The Netherlands, February 17, 1963) and raised in the Netherlands with Hungarian roots. My parents fled their homeland in early November 1956, which was being overrun by advancing Soviet tanks. The Hungarian uprising was brutally crushed, and my parents could not return...

Until the late 1990s, I resided in the Netherlands and graduated in business law from the University of Groningen. I gained commercial work experience at various internationally operating companies, including Heineken.

After the turn of the millennium, I lived and worked in Central and Eastern European countries, including Hungary. Currently, I live in the land of my roots with my family. I have been an independent entrepreneur and independent publicist for some time now.

András News Network

You can find multiple columns on this website every week on various topics. I usually comment on current news events in the field of (international) politics, socially relevant occurrences, sports, and more. I enjoy responding to hypocritical statements from politicians and other influencers.

My style is critical/satirical, but I always try to put things into perspective. However, sometimes I am not successful in these efforts……..

 

(Italiaanse) beren op de weg en Jurassic park in de Nederlandse polder

(Italiaanse) beren op de weg en Jurassic park in de Nederlandse polder

In de bergen van de Noord-Italiaanse provincie Trentino is het tegenwoordig levensgevaarlijk een wandeltocht te maken. Inmiddels leven er zo’n honderd (deels uitgezette) bruine beren in Noord-Italië en die gedragen zich soms heel anders dan Bruintje Beer - of Rupert Bear - uit de gelijknamige Britse stripreeks. Eerst verwonddde een beer een vader én zijn zoon, begin april was er zelfs een fatale ’close encounter’ met een bruine beer. Een jogger overleefde de klauwen van de Ursus niet en daarmee was het hek van de (Italiaanse) dam.

Eerst nog even over de Europese berenpopulatie. Deze was in grote delen van Europa in de eerste helft van de vorige eeuw tot zo’n beetje nul gereduceerd. Oorzaak: de jacht en de teruggang van leefgebieden voor dit zoogdier. Al in de jaren vijftig zette Slovenië bruine beren uit om complete verdwijning van deze soort in de Alpenregio tegen te gaan. Aanvankelijk zetten deze pogingen weinig zoden aan de dijk todat de Europese Unie een helpende hand toestak. Miljoenen Euro’s reserveerde de EU voor het ’berenprogramma’, op basis van fondsen onder namen als LIFE, European Regional Development Fund (ERDF) en European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD).

Het resultaat is inmiddels zichtbaar, de bruine beer is inmiddels definitief terug in veel van de Alpenlanden. Wel, op zichzelf heb ik geen enkele moeite met deze inspanningen, in Nederland is toch ook iedereen blij dat de ooievaar terug is. In de jaren 70 van de vorige eeuw werd er bijna geen ooievaar meer gesignaleerd als gevolg van een tekort aan geschikte broedplekken, jacht, maar vooral het massale gebruik van giftige pesticiden in de landbouw. Er kwam een ’ooievaarsstation’ bij het Drentse dorp de Wijk waar de klepperaars werden voorbereid op hun vrije leven in de Nederlandse polder. Met succes, tegenwoordig zweven er weer duizenden ’uivers’ op de thermiek in alle delen van het kikkerlandje.

Maar ’eibers’ - nog een andere benaming voor deze statige vogel - vallen nooit mensen aan, sterker nog volgens de volksmythe brengen ze zuigelingen naar de door hen uitgekozen ’moeder’. In deze zin staat de vogel voor de geboorte én het leven, dat kan van de bruine beer toch bezwaarlijk gezegd worden. Inmiddels kunnen ze daar in het Italiaanse Trentino over meepraten na de berenaanvallen. De beer die de jogger heeft kapot gereten zit inmiddels achter tralies, de president van de provincie Trento had het dier eigenlijk al het liefst naar de andere wereld geholpen. Dierenactivisten hielden dit met behulp van een rechterlijke beslissing vooralsnog tegen.

Ook de Italiaanse minister voor Milieu Gilberto Pichetto Fratin heeft inmiddels van zich laten horen, hij stelt zich op het standpunt dat alle beren die zich op Italiaans grondgebied bevinden ’uitgezet’ moeten worden. Uitzetting? Dit is toch een term die tot nu toe werd gereserveerd voor uitgeprocedeerde asielzoekers? Overigens, hoe wil de minister de beren het land uitwijzen? Ten eerste lijkt het me al schier onmogelijk om alle beren uit Italië te arresteren, maar goed, stel dat ze er een vijftigtal in hun bruine kraag grijpen? Worden ze dan over de grens van Slovenië gebonjourd, of van de andere grenslanden Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk? En hoe zullen deze landen vervolgens reageren? Wordt de beren met het begeleidende Carabinieri-team de toegang ontzegd tot Oostenrijk waar de Österreichische Bundesgrenzschutz met getrokken pistolen ze staat op te wachten op de Brennerpas?.. Oei, oei, dit kan zelfs tot een casus belli leiden in het hart van Europa! Net zoals in 1914 toen kroonprins Franz Ferdinand in Sarajevo werd vermoord.

Zover zal het natuurlijk niet komen, maar de vraag is wat mij bertreft waarom er überhaupt met Europese fondsen weer beren in de Alpen kunnen rondbanjeren. Alleen maar omdat ze daar in het verleden hun biotoop hadden? Maar waarom dan ook niet een poging doen om de dwergolifant te herintoduceren. En als strakjes met behulp van gentechnologie de wolharige neushoorn of wolharige mammoet weer terug kan keren, waarom zouden we zulks dan niet toelaten? Maar nog spannender lijkt mij een terugkeer van de holenleeuw. En de holenbeer natuurlijk. Deze laatste twee soorten lijken me nu niet geheel ongevaarlijk voor den mensch, maar dat zal die reactionaire dierenactivisten natuurlijk aan hun bipsje roesten. Zij waren immers naast het uitzetten van beren ook al voorstander van het uitzetten van wolven en we weten allemaal tot welke ellende dit geleid heeft. Bij schapen en schapenboeren bijvoorbeeld…..

Reactionaire dierenactivisten? Ja, dat vind ik een juiste omschrijving voor dit type mens. Deze lieden willen alleen maar terug gaan in de tijd maar met welk doel? Waarom moeten uitgestorven diersoorten in Europa weer ’nieuw leven’ worden ingeblazen’ als dit een gevaar voor mensenlevens oplevert? Kan iemand me dat uitleggen? Ik vrees overigens dat het een kwestie van tijd is dat een groep van dit type dierenactivisten het plan te berde brengt om dinosaurissen te herintroduceren in Europa. Als de wolharige mammoet tot leven kan worden gewekt, geldt dat ook voor een Allosaurus. Net als de T-rex was dit ook een agressieve vleeseter. En de Allosaurus leefde vroeger toch ook op de Veluwe? Maar misschien vinden die extremistische dierenactivisten wel dat wolven en allosaurussen daar niet goed bij elkaar passen. En dat de Flevopolder de ideale biotoop is voor deze prehistorische diersoort. Met andere woorden: Jurassic park in de Nederlandse polder is niet ver weg.

Tot slot, kent U het kinderliedje ’ik zag twee beren’. De eerste alinea van het liedje gaat als volgt:

Ik zag zag twee beren broodjes smeren, ooh het was een wonder.

Het was een wonder boven wonder dat die beren smeren konden.

Hi, hi, hi, ha, ha, ha, ik stond er bij en ik keek er naar.

 

Ik denk dat het zo langzamerhand verstandig is de tekst enigszins aan te passen naar:

 

ik zag 2 beren mensen slopen, ooh het was een bloedbad,

Wat een bloedbad smerig bloedbad,dat die beren klauwen konden

bah, bah, bah, bah, bah ba, stond erbij en was ook de lul

 

Bijgaand het origineel, binnenkort zet ik de nieuwe versie op Youtube.

PS Het Italiaanse bord in de kop van dit artikel waarschuwt automobilisten hun snelheid aan te passen wegens overstekende beren. ’Speed kills bears’ is de boodschap, maar ik zou nog wat aan de tekst op het bord willen toevoegen en wel: ’Bears kill people.’ Tot slot zou ik nog willen opmerken dat een beer harder kan lopen dan een mens. Zelfs harder dan Usain Bolt ooit gelopen heeft….

Written by : András Csengő

Gravatar
Alfred de Jager
U zou zich eerst eens wat kunnen verdiepen in de materie, voordat we beginnen met het roepen van termen als reactionair en het ridiculiseren van pogingen om een beetje natuur te herstellen op een subcontinent dat de afgelopen eeuwen volledig werd gedomineerd door 1 soort.
1. Dieren verspreiden zaden en maken op die manier een einde aan monoculturen, de bossen die we hebben aangeplant na eerst al het woud te hebben opgestookt. Monoculturen worden ziek en houden zich op lange termijn niet zelf in stand.
2. Dieren beheren het landschap, ze verrommelen het, waardoor je minder snel overstromingen krijgt dankzij een grotere bergingscapacit eit en ook droogte perioden hebben dan minder impact omdat er meer water wordt vestgehouden in het landschap
3. Predatoren houden hun prooidieren in balans, zowel in aantal als in kwaliteit. Een menselijke jager schiet op alles wat beweegd en kies dus niet de langzaamste of zieke dieren uit
4. Gevaarlijk dieren zijn leuk, je moet wel met ze leren omgaan.

0

1000 Characters left