IMG 8351 Facetune 15 11 2019 14 20 57

 
My name is András Csengő, born (Utrecht, The Netherlands, February 17, 1963) and raised in the Netherlands with Hungarian roots. My parents fled their homeland in early November 1956, which was being overrun by advancing Soviet tanks. The Hungarian uprising was brutally crushed, and my parents could not return...

Until the late 1990s, I resided in the Netherlands and graduated in business law from the University of Groningen. I gained commercial work experience at various internationally operating companies, including Heineken.

After the turn of the millennium, I lived and worked in Central and Eastern European countries, including Hungary. Currently, I live in the land of my roots with my family. I have been an independent entrepreneur and independent publicist for some time now.

András News Network

You can find multiple columns on this website every week on various topics. I usually comment on current news events in the field of (international) politics, socially relevant occurrences, sports, and more. I enjoy responding to hypocritical statements from politicians and other influencers.

My style is critical/satirical, but I always try to put things into perspective. However, sometimes I am not successful in these efforts……..

 

In Friesland - vooral in Sexbierum - maakt geld niet gelukkig!

In Friesland - vooral in Sexbierum - maakt geld niet gelukkig!

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft ons weer eens verblijd met de resultaten van een nieuw onderzoek. Wat blijkt? De zogenaamde ’brede welvaart’ - kwaliteit van leven in het hier en nu - is het hoogst in de provincie Friesland. De materiële welvaart - het BBP per hoofd van de bevolking - is in de randstad en delen van Noord-Brabant het hoogst, maar als elementen als gezondheid, veiligheid, de woningmarkt, werkloosheid en vertrouwen in anderen tevens worden meegewogen kun je het beste in Friesland wonen. Of beter gezegd, in Noord-Friesland.

Ja ja,dat terwijl er in Noord-Friesland gemiddeld minder mensen werken en de levensverwachting op een gemiddeld lager niveau ligt. Misschien is de reden te vinden in het feit dat ’stedelingen’ gemiddeld hoger zijn opgeleid en gemiddeld een lager lichaamsgewicht hebben. Aan de andere kant is de lucht in Noord-Friesland schoner en is er meer natuur. Hoe moeten we deze zaken nu met elkaar in overeenstemming brengen? Wel, misschien eten Noord-Friezen wel iets meer zoetigheid in de vorm van oranjekoek en drabbelkoeken, wie zal het zeggen?

Het CBS is een beschaafde club, in het onderzoek wordt steevast over ’Fryslȃn’ gerept in plaats van ’Friesland’.ó, bijzonder sympathiek nietwaar? De regio Groot-Rijnmond - Rotterdam en omstreken - komt er minder goed van af, terwijl het met een BBP van 53000 Euro/jaar per ’Rijnmondenaar’ in de Nederlandse top staat. Maar op aspecten als woongenot en natuur scoort de groot-Rotterdamse regio niet zo best, maar dat lijkt niet zo vreemd als je in Pernis naast een olieterminal woont. Of in een arme wijk zoals het Rotterdamse Crooswijk.

Het CBS toont een interessant kaartje in het onderzoek, de regio Oost-Groningen heeft een wel erg lichtblauwe kleur. In dit geval is de betekenis hiervan dat in deze regio het BBP per hoofd van de (Oost-Groningse) bevolking het laagste is van heel Nederland. Onder de 30.000 Euro wordt er per capita ’verdiend’, ik vraag me af of het CBS in de calculatie van dit bedrag de asielzoekers in Ter Apel heeft meegenomen. Officieel lijkt me dit onmogelijk, omdat asielzoekers geen Nederlandse ingezetenen zijn. Ik vraag me desalniettemin af wat op welk bedrag het CBS zou zijn uitgekomen als die paar duizend armzaligen - met een inkomen van 0,0 - in de statistieken zouden zijn gekomen. 

Maar goed, terug naar (Noord)-Friesland. Het CBS meent dat één van de hoofdredenen van de brede welvaart aldaar te maken heeft met het feit dat de Noord-Friezen relatief veel contact hebben met vrienden, familie en buren. Waar ik trouwens nieuwsgierig naar ben is welk Noord-Fries dorp het hoogst scoort op de ’brede welvaartsladder’. Waarom? Wel, dan kan ik daar meteen een woning zoeken, dat is toch zo klaar als een Fries kandijklontje? Ik gok op Sexbierum, niet in de laatste plaats vanwege de onweerstaanbare naam. Het meest tevreden word je immers door de oudste beweging ter wereld te beoefenen met een fles rum in je linker- en een fles bier in je rechterhand.

Helaas kwam ik van een koude kermis thuis, nadat ik de betekenis van deze dorpsnaam ’googlede’. Sexbierum betekent niks anders dan de ’huizen van Sixtus’. Sterker nog, het gaat in deze om Sixtus II, de 24e paus van de Rooms-Katholieke kerk. De ’goede’ man stierf een marteldood in het jaar 258. Pffh, die oudste beweging kunnen we wel vergeten natuurlijk, in plaats daarvan wordt het continu weesgegroetjes opzeggen en kruisjes slaan. En nog wel (verplicht) in de Friese taal ook, nee dat wordt zo geen pretje.

Toch wordt de (Christelijke) soep in dit Friese dorp niet zo heeft gegeten als ie wordt opgediend. Waarom? Sixtus II was onder andere de patroon voor het goed gedijen van wijnranken. In de Rooms-Katholieke traditie worden deze elk jaar op 7 augustus in zijn naam gezegend. Super, dan wordt het toch nog feest, want voortaan zegenen we - als Sexbierummers - elk jaar op deze dag de druivenranken in naam van de heilige Sixtus II. Om daarna met wuivende druiventakken de Sixtijnse kapel van Sexbierum te betreden.

Hoera, de hemel op aarde bevindt zich dan toch in Sexbierum. Er zijn echter wel een paar probleempjes, druiven groeien er namelijk niet in dit deel van Friesland en de Sixtijnse kapel bevindt zich in Vaticaanstad. OK, maar dit mag de pret niet drukken hoor. Sexbierum kent namelijk nog steeds een actieve drumfanfare die vanaf nu elk jaar op 7 augusrtus de grote hit van de tweelingbroers Ronald en Frank de Boer ten gehore zal brengen. Wij als (nieuwe) dorpsbewoners huppelen dan vrolijk achter de fanfare aan en zingen luidkeels:

Geld maakt niet gelukkig, dat zei mijn ouweheer!

https://www.youtube.com/watch?v=9UmUuMCk5gU&ab_channel=Frank%26Ronald-Topic

Written by : András Csengő

1000 Characters left