IMG 8351 Facetune 15 11 2019 14 20 57

 
My name is András Csengő, born (Utrecht, The Netherlands, February 17, 1963) and raised in the Netherlands with Hungarian roots. My parents fled their homeland in early November 1956, which was being overrun by advancing Soviet tanks. The Hungarian uprising was brutally crushed, and my parents could not return...

Until the late 1990s, I resided in the Netherlands and graduated in business law from the University of Groningen. I gained commercial work experience at various internationally operating companies, including Heineken.

After the turn of the millennium, I lived and worked in Central and Eastern European countries, including Hungary. Currently, I live in the land of my roots with my family. I have been an independent entrepreneur and independent publicist for some time now.

András News Network

You can find multiple columns on this website every week on various topics. I usually comment on current news events in the field of (international) politics, socially relevant occurrences, sports, and more. I enjoy responding to hypocritical statements from politicians and other influencers.

My style is critical/satirical, but I always try to put things into perspective. However, sometimes I am not successful in these efforts……..

 

Het Hongaarse ’Wunder von Leipzig’

Het Hongaarse ’Wunder von Leipzig’

Ok, de UEFA nations league voor landenteams is nu niet de meest swingende voetbalcompetitie in de wereld, toch is de nations cup een prijs die relevantie heeft. Afgezien van de eer en het prijzengeld heeft de nations cup ook betekenis voor plaatsing voor een volgend wereld- of Europees kampioenschap. Er valt namelijk een play-off wedstrijd te verdienen die (bij winst) toegang geeft tot deelname aan een EK of WK. Dat is voor Hongarije niet onbelangrijk, want het Magyaarse voetbalteam heeft sinds 1986 niet meer deelgenomen aan een WK…..

Hongarije kwam in de zogenaamde ’groep des doods’ terecht, de ploeg van de Italiaanse bondscoach Marco Rossi werden maar weinig kansen toegedicht. Sterker nog, het voetbaljournaille bestempelde Hongarije als zekere degradant uit deze (A-)groep. Tja, met landen als Duitsland, Italië en Engeland als tegenstander zou Hongarije misschien één of twee puntjes bij elkaar kunnen sprokkelen. Maar ziedaar, het cliché ’de bal is rond’ is wederom bewaarheid, met nog één wedstrijdronde te gaan staat Hongarije fier bovenaan in de groep met 10 punten. Engeland is inmiddels gedegradeerd, in de laatste wedstrijd tegen de Italianen volstaat een gelijkspel. Bovendien zal de match in Boedapest gespeeld worden, niets staat een complete stunt meer in de weg.

De laatste keer dat Hongarije een zege boekte op de ’Mannschaft’ was in 1954 tijdens het WK in Zwitserland. OK, in een vriendschappelijke wedstrijd wist Hongarije weleens te winnen, maar dat telt natuurlijk niet. In 1954 rolde Hongarije Duitsland in de groepsfase met maar liefst 8-3 op, maar in de eindstrijd ging het jammerlijk mis. De finale tijdens het WK van 1974 - 20 jaar later - is één op één te vergelijken met die van 1954. Het destijds net zo favoriete Oranje delfde met de Grote Johan Cruijff in de gelederen toch het onderspit. Net als Hongarije in 1954 met de Grote Ferenc Puskás in het basiselftal. Voor de Duitsers betekende de overwinning de definitieve wederopstanding na ’Stunde 0’ in 1945. Het ’Wunder van Bern’ was geboren, in 2003 werd er nog een indukwekkende film over geschoten. Later volgde zelfs nog een musical. Ik heb beide nog niet bekeken…..

Op 23 september 2022 is wederom (Hongaarse) voetbalgeschiedenis geschreven, een benauwde 0 – 1 overwinning werd uit het vuur gesleept. In de tweede helft kwam het Hongaarse elftal onder fikse druk te staan, toch konden de Duitsers niet overtuigen. Sterker nog, de Hongaren kregen nog twee 100%-kansen die jammerlijk werden gemist. Conclusie: een knappe overwinning van een fit team met een topcoach aan het roer? Wat, is Marco Rossi een topcoach? Zo langzamerhand ben ik deze menig toegedaan, de Italiaan heeft van een groep (meest) gemiddelde voetballers een hechte ’vechtgroep’ gesmeed. Hij pompt zijn spelers vol met (zelf)vertrouwen die op ’onhongaarse’ manier keer op keer boven zichzelf uitstijgen. Elke speler weet wat hij op zijn positie moet uitvoeren en - wonder boven wonder - , het gebeurt ook nog!

Ádám Szalai, de bijna 35-jarige veteraan-aanvoerder van de Hongaren liet nog even zijn laatste kunstje zien. Szalai heeft zijn afscheid van het Hongaarse elftal aangekondigd, maar dat belette hem niet een geweldig doelpunt te scoren tegen de Duitsers. Uit een hoekschop van Dominik Szoboszlai krulde hij de bal op Cruijffiaanse wijze achter doelman ter Stegen, de Hongaarse TV herhaalde de goal vele malen. En terecht!

Geeft het succes van het Hongaarse voetbalelftal hoop op verdere (club)successen? Deels wel, deels niet. Het zelfvertrouwen van de ’sleutelspelers’ is gegroeid, maar dat betekent nog geen garantie op een goede reeks in een WK-kwalificatiegroep. Hiernaast bevindt de Hongaarse voetbalcompetitie zich nog immer in de kelder van het Europese voetbalhuis. Hongaren krijgen slechts sporadisch speelminuten bij de diverse clubs die vergeven zijn van derderangs voetballers uit Servië, Bosnië-Hercegovina, Georgië en diverse Afrikaanse landen. Een bekende uitspraak is dat er in Hongarije geen sprake is van voetbal, maar van ’voetbalkwesties’. Helaas, ik ben van mening dat zulks inderdaad nog het geval is. Maar, zoals gezegd, ’de bal is rond’, je weet maar nooit welke positieve golf dit voetbalsucces teweeg kan brengen. En krijgt het ’Wunder van Leipzig’ een vervolg.

Written by : András Csengő

1000 Characters left