IMG 8351 Facetune 15 11 2019 14 20 57

 
My name is András Csengő, born (Utrecht, The Netherlands, February 17, 1963) and raised in the Netherlands with Hungarian roots. My parents fled their homeland in early November 1956, which was being overrun by advancing Soviet tanks. The Hungarian uprising was brutally crushed, and my parents could not return...

Until the late 1990s, I resided in the Netherlands and graduated in business law from the University of Groningen. I gained commercial work experience at various internationally operating companies, including Heineken.

After the turn of the millennium, I lived and worked in Central and Eastern European countries, including Hungary. Currently, I live in the land of my roots with my family. I have been an independent entrepreneur and independent publicist for some time now.

András News Network

You can find multiple columns on this website every week on various topics. I usually comment on current news events in the field of (international) politics, socially relevant occurrences, sports, and more. I enjoy responding to hypocritical statements from politicians and other influencers.

My style is critical/satirical, but I always try to put things into perspective. However, sometimes I am not successful in these efforts……..

 

De klimaattop in Bakoe was met 66.000 deelnemers een lachertje…..

De klimaattop in Bakoe was met 66.000 deelnemers een lachertje…..

In de midden jaren negentig werden de internationale klimaattoppen nog bezocht door een paar duizend deelnemers, dit jaar zijn er maar liefst 66.000 deelnemers afgereisd naar de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe. (NB. In een uitverkochte Rotterdamse Kuip passen niet eens zoveel mensen). Eigenlijk ben ik maar naar twee dingen benieuwd. Ten eerste, wat zijn de totale (reis)kosten van deze klimaattop en hoeveel (extra) CO2 is er in verband met de COP29 - de officiële naam van dit ’klimaatfestijn’ -  uitgestoten? Hallo Milieudefensie, Greenpeace en al die andere milieuorganisaties, zouden jullie ons hierover niet een beetje kunnen bijlichten?

Nee hoor, deze gegevens tref ik tot dusver nergens aan, wel wordt er in in divere media opgelucht melding gedaan over het succes van COP29. Uiteindelijk werd er geapplaudiseerd voor het bereikte eindakkoord dat het volgende behelst: ’aan de groep van minst ontwikkelde landen en kwetsbare eilandstaten wordt vanaf 2035 tenminste 300 miljard Dollar toegekend dat door de rijke landen moet worden gegenereerd’. De eerste vraag die bij me opkwam bij het lezen van dit ’compromis’ of eilandstaten als Vanutua en Kiribati in 2035 überhaupt nog bestaan. Tegen die tijd zijn ze wellicht reeds totaal verzwolgen door de verhoogde zeespiegel.

Vervolgens was mijn tweede vraag de volgende: 300 miljard? Wat is dat voor een shitbedragje? En dat wordt pas over 10 jaar jaarlijks verdeeld over tientallen ontwikkelingslanden die zwaar te lijden hebben van de ingezette klimaatverandering? Waar gaat dit over? Bovendien, welke ontwikkelde landen nemen welk gedeelte van dit jaarlijkse bedrag voor hun rekening? China zal als grote CO2-uitstoter hopelijk toch een flinke smak voor zijn rekening nemen, mag ik aannemen? Nou, nou, dat is nog hoogst onzeker, want datzelfde China staat formeel nog steeds te boek als een ontwikkelingsland. Hetzelfde geldt overigens voor landen als Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Hoe absurd wilt U het hebben?

Toch schrijft de ’kwaliteitskrant’ NRC in een recent artikel dat de rijke landen in Bakoe ’hoog spel spelen en verliezen’. De krant meent dat rijke landen een riskante strategie gekozen hebben door pas zo laat in de onderhandelingen met een geldbedrag te komen’. Met andere woorden, nu zitten ze er ook aan vast. Hoezo? Waar aan vast? Heeft Nederland - of de USA -  op basis van dit akkoord een juridische verplichting opgelegd gekregen om in 2035 een x aantal miljoenen over te maken aan bepaalde  ontwikkelingslanden? Nee, natuurlijk niet, het hele akkoord blijft zo vrijblijvend als een vrijage tussen André Hazes junior en Eva Jinek (die nota bene niet eens heeft plaatsgevonden. of, althans, nog niet…). Riskante strategie? My ass…..

’In solidarity for a green world’, dit was de slogan die de klimaattop de afgelopen twee weken omlijstte. Welke solidariteit dan vraag ik mij af. China maakt weliswaar grote slagen op het gebied van ’groene energie’, maar bouwt tegelijkertijd nieuwe steenkoolfaciliteiten. En de Verenigde Staten? Onder de nieuwe Trump-administratie hoeven we niks te verwachten van een daadwerkelijke push in de riching van een wereld die minder CO2 uitstoot. Integendeel….Dat geldt in nog hogere mate voor landen als Rusland en Brazilië die alles op het gebied van CO2-reductie en natuurbescherming aan hun laars lappen. Maar dat geldt ook voor landen als India en Zuid-Afrika hoor!

Maar, maar, over de zogenaamde ’kwaliteitsvoorwaarden’ betreffende de internationale handel in (koolstof)emissierechten zijn de deelnemende landen het met elkaar eens geworden. Het betreft ’kwaliteitsvoorwaarden’ die misschien, eventueel, te zijner tijd zullen worden geïmplementeerd. Waarin? Joost mag het weten, in ieder geval niet in een overeenkomst die ook maar één land verplicht minder CO2 uit te stoten. Tsjongejongejonge, wat een gebakken lucht allemaal. Gebakken lucht die meer en meer vervuild raakt met CO2 en andere rotzooi. Weet U waar U dit momenteel het beste kunt ervaren? In de Indiase stad New Delhi, waar de 27 miljoen inwoners door de smog geen hand meer voor hun ogen zien.

Ik zie mijn eigen handen - zonder die smog - overigens ook niet meer sinds het resultaat van de klimaattop in Bakoe ….

Written by : András Csengő

1000 Characters left