Welke rode lijnen werden afgelopen week overschreden?

Welke rode lijnen werden afgelopen week overschreden?

In maart van dit jaar meende de Amerikaanse president Joe Biden dat het militair onder de voet lopen van de stad Rafah - in het zuiden van de Gazastrook - dient te worden gekwalificeerd als het ’overschrijden van de rode lijn’. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en zien we Israëlische tanks in het smeulende centrum van Rafah en een gebombardeerd tentenkamp waarbij meer dan veertig doden vielen. Waarmee de onvermijdelijke conclusie getrokken moet worden: ja, de rode lijn is (ver) overschreden.

Maar zo eenvoudig ligt het voor Witte Huiswoordvoerder John Kirby niet. Hij ontkende dat de rode lijn werd gepasseerd want ’Rafah is niet binnengevallen met grote hoeveelheden troepen in colonnes en formaties’. Hiermee maakt de Amerikaanse regering van de rode lijn een zwabberend en slingerend roodachtig koordje. Ik vraag me af hoelang Biden met deze ’tactiek’ kan doorgaan, want hij staat niet alleen meer tegenover studenten van (gerenommeerde) universiteiten die campussen en universiteitsgebouwen bezetten en soms nog om zich heen slaan ook. Evenals de politie overigens…..Overigens dienen de EU en de EU-lidstaten zich (ook) te schamen, over het algemeen wordt de tactiek van de verschroeide aarde in de Gazastrook veel te weinig bekritiseerd. En consequenties worden er al helemaal niet aan verbonden. Met ene Mark Rutte voorop, helaas…..

Donald Trump heeft de afgelopen week maar liefst 34 rode lijnen overschreden in de strafzaak rond het betalen van zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels. Trumpie werd zelfs schuldig bevonden aan het feit dat hij zwijggeld betaalde om op deze manier geen politieke nadelen te ondervinden tijdens de presidentiële verkiezingscampagne in 2016. In het slechtste - of beste… - geval zal de rechter op 11 juli aanstaande een gevangenisstraf aan hem opleggen. Uiteraard heeft Trump’s advocaat hoger beroep ingesteld, zodat het onmogelijk is dat hij voor de datum van de presidentsverkieztingen - 5 november aanstaande - achter tralies verdwijnt. Is dit jammer? Ach, het belangrijkste is dat dat Trump na 5 november NIET terugkeert in het Witte Huis.

Volgens De meeste Duitse voetbalsupporters en analitici - vooral degenen uit Dortmund en omgeving - heeft bondscoach Ronald Koeman de rode lijn ook overschreden. De trainer/coach van Borussia Dortmund Edin Terzic meent dat zijn linksback, de Nederlander Ian Maatsen de beste linksback is van de Bundesliga’. Duits international Nico Schlotterbeck gaat nog een stap verder door het volgende te stellen: ’voor mij als niet-Nederlander is dit onverklaarbaar’. Wat onverklaarbaar is volgens deze Duitse heren? Wel, Koeman heeft voor Maatsen geen plaats in zijn 26-koppige selectie. Terwijl Maatsen dit weekend ook nog eens een keer als basisspeler begint in de finalewedstrijd van de champions league. Ja, ja, Ronald, het lijkt er op dat je die rode lijn daadwerkelijk hebt gepasseerd. Of, of, Oranje herbergt zoveel kwaliteit dat zelfs een kanjer als Maatsen buiten de boot kan vallen. Dat betekent overigens dat we zo goed als zeker Europees kampioen zullen worden! Of niet dan, beste Ronald?

Tot slot, vers van de pers, de ontsnapping van een bonobo uit het Ouwehands Dierenpark in Rhenen, het dier sprong over de rode lijn van de bewegwijzering voor bezoelers……. Wat is nu weer een bonobo? Een mensaap die vroeger werd aangeduid onder de naam dwergchimpansee. OK, nu begint het kwartje te vallen. Mensapen kunnen nog wel eens agressief worden - niet alleen tegen hun eigen soortgenoten - maar ook tegen de homo sapiens. Een woordvoerder van het dierenpark waarschuwde de bezoekers en omwonenden meteen tegen dit potentiële gevaar. Beetje overdreven lijkt me, ten eerste zijn bonobo’s een stuk kleiner dan chimpansees. Vervolgens zijn ze veel minder agressief dan hun grote broers/zussen. Sterker nog, agressief gedrag komt maar heel weinig voor bij deze soort. Als laatste is vermeldenswaardig dat bonobo’s een veel rijker seksleven hebben dan chimpansees. De ontsnapte dwergchimpansee zal dus hooguit avances maken naar een voorbij lopende persoon. Nee, nee ik denk niet dat het beestje iemand zal pogen te verkrachten. Waarom niet? De gemiddelde lengte van een dwergchimpansee is 75 centimeter. Over de gemiddelde lengte van de jongeheren van bonobo’s is mij overigens niets bekend…..

Written by : András Csengő

1000 Characters left