’Stabureau’ steeds populairder. Volgens mij is een ’ligbureau’ nog beter.

’Stabureau’ steeds populairder. Volgens mij is een ’ligbureau’ nog beter.

Het zogenaamde stabureau is in opkomst, want urenlang zitten achter een laptop of PC is slecht voor de ruggegraat en verhoogt de kans op ziektes als obesitas en diabetes. Vooral slouching is gevaarlijk voor de gezondheid van de naar het computerscherm kijkende burger/ondernemer/werknemer. Slouching? Ja, dat is het het gebogen, slungelig, verslapt en onderuit gezakt kijken naar een computerscherm terwijl het hoofd gebogen is. Tja, als U slouching bedrijft wordt de kans op rug- en nekklachten met de dag groter.

MAAR, als U - volgens  veel bedrijven die zich met ergonomie bezighouden - minimaal 20% van Uw zittijd staand doorbrengt achter Uw PC/laptop zult U waarschijnlijk veel minder klachten ondervinden. Bovendien is de kans aanwezig dat Uw motivatie een boost krijgt, U meer energie krijgt, Uw concentratie wordt verhoogd en als klap op de vuurpijl Uw creativiteit op een next level terecht komt. Prachtige resultaten die U worden beloofd door de ergonomische goeroe’s……De vraag is alleen of deze positieve resultaten ook opgaan voor iemand die een of meer knieën heeft die al behoorlijk zijn afgesleten.

Of 63-jarige werknememers die te kampen hebben met spataderen in boven- en onderbenen, moeten die nu eigenlijk wel verplicht worden om een deel van hun werkzaamheden staand uit te voeren? Nee natuurlijk niet, want het geheim zit ’m in het zoveel mogelijk van houding wisselen. Daar hoort ook bij om niet elke dag de lift te nemen naar Uw werkplek op de tiende etage van het UWV-pand aan de La Guardiaweg in Amsterdam. Het is veel aantrekkelijker om de diverse etages te voet langs te gaan want de toenmalige directeur Tjibbe Joustra heeft in 2004 een miljoenen verslindende verbouwing goedgekeurd, die kantoren opleverde voorzien van marmeren vloeren en kersenhouten plafonds. Én zeer luxe toiletten overigens. Ik kan hierover persoonlijk getuigen want in in 2009/2010 heb ik regelmatig een plasje gedaan in één van de luxe pissoirs aan de La Guadiaweg. Als werknemer? Dat niet, maar wel als zakelijke relatie van het UWV. Voor de diensten die ik destijds aanbood schoof het UWV overigens vorstelijk. (noot: het Uitvoeringsinstituut WerknemersVerzekeringen is onder andere verantwoordelijk voor het uitvoeren van de werknemersverzekeringen in het kader van de WW, de ziektewet en de WAO. Niet een ’club’ dus die zou hoeven te functioneren met luxe tolitetten en plafonds van kersenhout zou ik denken….)

Terug naar de ideale lichaamshouding tijdens het koekeloeren naar een beeldscherm. Constant zitten is niet goed, maar langer dan 40 minuten staan is ook niet aanbevelenswaardig. Waarom gaan we dan niet met z’n allen liggen? De oude Romeinen waren meestal te vinden op een zogenaamde lectus. Deze ligbedden bestonden in vele soorten en maten, meestal was er een verhoogde plank geplaatst aan het hoofd- en voeteneinde. En de poten hadden bijna altijd een gedraaide vorm. Sjieke en hooggeplaatste Romeinen bezaten meestal ook banken en stoeken, maar die lieten ze meestal links liggen. Helemaal als er gegeten werd, men lag meestal op de linkerzijde - behalve als er van linkshandigheid sprake was natuuurlijk - , zodat de rechterhand vrij was om de spijzen naar de mond te vervoeren.

Hé, daar hebben we het nog helemaal niet over gehad, de meeste burgers in Nederland genieten hun maaltijd zittend. Wel, als daar nu eens verandering in komt, dan kunnen er heel wat zitminuten geskipped worden. Hoeveel ontbijt-lunch en dinerminuten spendeert een gemiddelde burger in Nederland dagelijks aan de dis? Da’s niet zo eenvoudig te berekenen, maar laten we nu eens uitgaan van 45 minuten (dat is slechts een kwartier per maaltijd). Stel dat die 45 minuten nu op een lectus zouden worden doorgebracht, wat een geweldig gezondheidsvoordeel zou hierdoor gehaald kunnen worden!

Dus Maarten Camps - de huidige topman van het UWV  -, meteen ligbedden in de kantine aanschaffen zou ik zeggen! Kunnen die werknemers van jou tijdens hun eetpauze bovendien die prachtige kersenhouten plafonds bewonderen. Als je daar niet creatief van wordt, weet ik het ook niet meer….

Written by : András Csengő

1000 Characters left