Hollandse Joost Klein en Israëlische Eden Golan verdringen The Passion Hemelvaart

Hollandse Joost Klein en Israëlische Eden Golan verdringen The Passion Hemelvaart

Dit jaar wordt het verhaal van Jezus’ Hemelvaartnagespeeld’ in Zeist. In navolging van het al jaren succesvolle Paasspektakelstuk ’The Passion’ dat elk jaar in een andere plaats wordt opgevoerd. Of ik ooit naar The Passion heb gekeken? In 2014 heb ik een poging gewaagd, maar dat heeft me fikse psychische schade opgeleverd. Waarom? Wel, voormalig voetbalcommentator Jack van Gelder speelde dat jaar de rol van Pontius Pilatus in de live musical, op zichzelf was daar nog niks mis mee. De Romeinse prefect Pilatus was immers degene die Jezus liet kruisigen, om van Gelder deze slechterik te laten spelen is zo logisch als een koe in de wei. Wat zegt U, van Gelder is van Joodse komaf? Wat grappig, dan was de rol van Pilatus helemaal op zijn lijf geschreven. Nee, nee, nu mij niet van antisemitisme beschuldigen svp, voorgaande opmerkingen zijn slechts als onschuldige niemandalletjes op te vatten hoor! Kritiek leveren op Israël of de Palestijnen (of beide…) laat ik gaarne over aan de studenten van de Universiteit van Amsterdam. Of Yale in Amerika….

Verrek, vergeet ik helemaal aan te geven waarom van Gelder toch ongeschikt was om Pilatus te vertolken. In deze rol diende Jack namelijk te zingen en dat was niet aan hem besteed. Hij klonk als een knarsend hek in een rioolpijp (of erger…). Gelukkig speelt Jack niet mee in ’The Passion Hemelvaart’ van dit jaar maar Angela Schijf wel. De actrice - onder andere bekend van Flikken Maastricht - speelt de rol van Maria, hoogstwaarschijnlijk zal ze ook deuntjes zingen, The Passion Hemelvaart is per slot van rekening een musical. Wat een vooruitzicht zeg, op Hemelvaartsdagavond lekker onderuit gezakt een Hemelvaart te mogen meemaken op TV. Maar helaas, de Chr-Christelijke vlieger gaat dit jaar niet op…..

Nota bene het woke-festival in Malmö gooit dit jaar roet in het eten. De tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival staat 9 mei op het programma, sterker nog onze Joost Klein geeft in deze halve finale acte de présence. De vertolker van het ’haknummer Europapa’ treedt als laatste op, maar dat is geen probleem hoor! Volgens de bookmakers komt hij in de finale zeker in de top10 terecht, misschien wel in de top 3. Maar, maar, waarom moet The Passion Hemelvaart dan wijken voor dit LHBTQplus-feestje in Zweden? Klein haalt de finale immers op z’n sloffen, het is een schoffering van Jezus van Nazareth persoonlijk en die van Christenen in het bijzonder! (noot: ik heb daar als agnost en fan van het Eurovisiesongfestival overigens geen enkele moeite mee)

Sterker nog, intussen juich ik van binnen, wat een heerlijk vooruitzicht om achterover gezakt volledig pretentieloos naar de songfestival-optredens te kijken en te luisteren. Vanavond (9 mei) treedt ook de Israëlische Eden Golan op, nota bene vlak voor onze Joost Klein uit Britsum (Friesland). Hmm, nu wordt het helaas al wat minder pretentieloos… Ten eerste draagt de zangeres de naam Golan, dat is tevens de naam van de Syrische hoogvlakte die door Israëliërs is geannexeerd. Maar goed, daar kan het zangeresje natuurlijk niets aan doen, hoewel ze natuurlijk voor een andere (artiesten)naam had kunnen kiezen. Welke? Bijvorbeeld Eden Garten, of Garden….

Ten tweede is het de vraag of Israël niet had moeten worden buitengesloten van dit muziekspektakel. Is het niet meten met twee maten door Rusland de toegang te weigeren en Israël niet? Wel, dit is een schoolvoorbeeld van het meten met twee maten, Rusland had wat mij betreft dan ook gewoon mee mogen doen! Azerbeidzjan doet toch ook mee, terwijl de mensenrechten daar ook met voeten worden getreden. Overigens, Eden’s ouders zijn geboren in de voormalige Sovjet-Unie en Eden zelf heeft jaren in Moskou gewoond. Daarmee doet Rusland wel een beetje mee, toch? Zo, ook weer opgelost!

Tot slot, Denk niet wit, denk niet zwart, wie kent dit mooie en (wederom) actuele liedje van Frank Boeijen nu niet? Mooi ja, als Frank het zingt, maar niet als Jack van Gelder dit ook poogt tijdens The Passion.. En nog wel samen met 3JS-zanger Jan Dulles uit Volendam. Jan’s achternaam is trouwens officieel ’Keuken’ en dat komt nu mooi uit. Waarom? Volgend seizoen speelt Fc Volendam immers weer in de Keukenkampioendivisie! Als U zin heeft in een depressieve bui, moet U zeker op onderstaande link klikken!

https://www.youtube.com/watch?v=IMZMX9Kbk1Q

PS Keuken zou ook een fantastische achternaam zijn voor Eden Golan. Nu ja, ’Kitchen’ dan natuurlijk. Waarom? Because ’You’ll find me always in the kitchen at Parties’ (of in Golan’s geval, het keukentje van haar hotelkamer, waar ze - helaas - bijna continu zit opgesloten) …..Zie bijgaande link:

https://www.youtube.com/watch?v=62eTq8ErUOQ&ab_channel=WiggyOfStHelens2008

Written by : András Csengő

1000 Characters left