IMG 8351 Facetune 15 11 2019 14 20 57

 
My name is András Csengő, born (Utrecht, The Netherlands, February 17, 1963) and raised in the Netherlands with Hungarian roots. My parents fled their homeland in early November 1956, which was being overrun by advancing Soviet tanks. The Hungarian uprising was brutally crushed, and my parents could not return...

Until the late 1990s, I resided in the Netherlands and graduated in business law from the University of Groningen. I gained commercial work experience at various internationally operating companies, including Heineken.

After the turn of the millennium, I lived and worked in Central and Eastern European countries, including Hungary. Currently, I live in the land of my roots with my family. I have been an independent entrepreneur and independent publicist for some time now.

András News Network

You can find multiple columns on this website every week on various topics. I usually comment on current news events in the field of (international) politics, socially relevant occurrences, sports, and more. I enjoy responding to hypocritical statements from politicians and other influencers.

My style is critical/satirical, but I always try to put things into perspective. However, sometimes I am not successful in these efforts……..

 

7 april 2023, Goede Vrijdag: (sterf)dag van Jezus van Nazareth en Vesuvius-uitbarsting (1906)

7 april 2023, Goede Vrijdag: (sterf)dag van Jezus van Nazareth en Vesuvius-uitbarsting (1906)

Bijna 2,5 miljoen TV-kijkers waren getuige van ’The Passion’ die deze keer werd opgevoerd in Harlingen. Het was het best bekeken programma van de Nederlandstalige kanalen, het stak bijvoorbeeld het 8 uur-journaal naar de kroon. De Nederlandse acteur van Turkse afkomst, Sinan Eroglu nam de rol van Jezus op zich en dat vind ik sympathiek. Het is het bewijs dat er in Nederland een muliticulturele samenleving bestaat. De vraag die sommige politici nog steeds opwerpen is of we die multiculturele samenleving nu willen of niet. Terwijl een dergelijke vraag volledig overbodig is, want de facto leven we in zo’n samenleving. Is Eroglu overigens een belijder van het Islamitische geloof? Neen, maar ook niet van het Christelijke geloof…. Is hij dan in Turkije geboren? Neen, gewoon in Amsterdam…. Mmmh, dan trek ik bij deze mijn opmerking over de multiculturele samenleving weer in. Ik zou door de ’woke-gemeenschap’ namelijk wel eens door de plee getrokken kunnen worden, want waar haal ik het gore lef vandaan dat ik Eroglu als een (Neder)Turk beschouw. Maar helaas ben ik er hiermee nog niet, wellicht menen (streng) geformeerden dat de Jezus-rol van Eroglu juist wel een evident voorbeeld is van het bestaan van de multiculturele samenleving. Waarom? Eroglu is immers geen Christen, maar mag toch de rol van Jezus vertolken in nota bene scenes waarin de ’zoon van God’ wordt gemarteld en ter dood wordt gebracht….

Oef, je kunt het gewoonweg op geen enkele manier meer goed doen, het is niet anders…..Weet U wat, we gaan het voor de veiligheid alleen nog maar over het Bijbelse stervensverhaal van Jezus hebben. Als ik Bijbelteksten citeer, zal niemand me dat toch kwalijk nemen, mag ik hopen……? In het evangelie volgens Lucas, Marcus en Matteüs was er tijdens het overlijden van Christus sprake van ’een 3 uur durende landelijke duisternis’. (Apostel) Johannes laat deze ’duisternis’ achterwege, maar op deze manier is het wel ’drie tegen één’, voor het gemak ga ik er dus maar even van uit dat de duisternis wel degelijk is opgetreden.

Goede Vrijdag valt niet altijd op één en dezelfde datum (zoals bijvoorbeeld Eerste Kerstdag wel). De belangrijkste reden hiervan is dat Christenen nu eenmaal Pasen op een zondag willen vieren. Ze geloven immers dat Christus op een zondag is gestorven, maar ja met die schrikkeljaren kom je er dan natuurlijk niet uit. En daarmee verschuift Goede Vrijdag ook automatisch mee, want anders zou het Bijbelverhaal niet meer gevolgd worden! Bij het publiceren van dit artikel was het mij (nog) niet bekend waarom Christenen het dan weer geen probleem vinden om de geboortedag van hun ’Heiland’ te vieren op een andere dag dan een zondag. Laten we deze gebruiken - wederom voor het gemak - in aanmerking nemen als ’het mysterie van het geloof’….

Toevalligerwijs is de zevende april van 2023 uitermate geschikt voor het ’vieren’ van Goede Vrijdag. Op deze datum - in 1906 - barstte de vulkaan Vesuvius namelijk uit, waarbij er lava vrijkwam. Dit ging gepaard met hevige rookontwikkeling, waardoor het zicht werd belemmerd. Dit lijkt op de gebeurtenissen die zich voordeden tijdens Jezus’ overlijden, dus misschien is 7 april wel een uitstekende dag om Goede Vrijdag op ’vast te prikken’. De consequentie is dan wel dat Pasen helaas niet meer elk jaar op een zondag valt. maar ja, ook religies zijn toch onderhevig aan veranderingen, mag ik aannemen? Wel, ik zal mijn plannetje eens voorleggen aan Paus Franciscus.

Overigens zal ik hem bij nader inzien niet de Paasdatum van 7 april adviseren. Waarom niet? 24 oktober is namelijk een veel betere keuze, waarschijnlijk is op deze datum de Vesuvius uitgebarsten in het jaar 79. Deze was veel verwoestender dan die van 1906, er wordt aangenomen dat in Pompeï en Herculaneum minimaal 16.000 burgers zijn omgekomen. De Vesuvius rookte bij de uitbarsting als een schoorsteen, er was zelfs sprake van een zogenaamde ’gloedwolk’, of ’brandende wolk’ die het zicht in de wijde omgeving compleet ontnam. Wauw, dat komt toch veel dichter in de buurt van de gebeurtenissen bij het overlijden van de ’verlosser van onze zonden’, nietwaar?

Maar ja, oktober is voor de Christelijke kalender veel te laat in het jaar, want 40 dagen na Christus’ dood steeg hij definitief op naar de hemel, Tja, dan bevinden we ons al in december, juist in de periode dat de belijdende Christelijke gelovigen - en de atheïsten - zich voorbereiden op het kerstfeest (beide doen namelijk Kerstinkopen….). Slecht idee dus, misschien is een datum van een algehele zonsverduistering uit het verleden geschikter. Op 20 juni 1955 was er een totale eclips met een maximale verduisteringstijd van 7 minuten. Zijn we eruit beste Franciscus? Nee, toch niet? Ach ja, Hemelvaartsdag zou dan op de eerste augustus vallen en dan is heel Italië al met vakantie. Inclusief het Vaticaan.

Pffffh, ik heb het geprobeerd, maar ik geef het hiermee op, met de ’vervanger van God op aarde’ kun je beter op goede voet mee blijven…..

Tot slot wens ik een ieder dus maar een Zaaaalig Pasen en ’Dank für die Blumen voor het Vaticaan!’ Verrek, maar die komen toch niet meer uit Nederland? Toch wel, de Friezenkerk in Rome heeft de financiering voor elkaar gekregen. Als het geld maar niet van één of andere Judas afkomstig is…

Maar de corruptvrije bloemen, die krijgt - wijlen - Udo Jürgens sowieso in de hemel, hij zong er al over in het volgende nummer:

’Vielen Dank für die Blumen, vielen Dank, wie lieb von dir’

https://www.youtube.com/watch?v=uVLy7hjWxwU&ab_channel=KatCrunchy

Written by : András Csengő

1000 Characters left